CIA'den 'Prigojin' açıklaması: Putin, zaman kazanmaya çalışıyor

CIA Başkanı Burns, Rusya'da 'silahlı isyan' ile suçlanan Wagner lideri Prigojin'e işaret ederek, "Yerinde olsam yemeklerimi önceden tadan kişiyi kovmazdım” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'silahlı isyan' ile suçlanan Rus paralı asker grubu Yevgeni Progojin ile ilgili ne yapacağını düşünürken zaman kazanmaya çalıştığını ileri sürdü.

Prigojin ve Wagner savaşçıları haziran sonunda kısa süren bir silahlı isyan girişiminde bulunmuştu. Burns, bu isyanın Putin’in inşa ettiği iktidar sistemindeki önemli zayıflıkları sergilediğini iddia etti. Aspen Güvenlik Forumu’nda konuşan CIA Başkanı, Rusya Devlet Başkanı Putin'in hâlâ Prigojin’den intikam almak isteyebileceğini söyledi.

'PRİGOJİN, DAHA FAZLA CEZADAN KURTULABİLİRSE ŞAŞIRIRIM'

CIA Başkanı, “Şu anda gördüğümüz çok karmaşık bir dans” dedi. Burns ayrıca Putin’in Progojin ile ilgili ne yapacağını düşünürken, zaman kazanmaya çalıştığını ekledi. Burns, Putin’in intikam almak için bekleyebileceğini de söyleyerek şöyle devam etti: “Putin genel olarak intikamın soğuk yenen bir yemek olduğunu düşünen biri. Benim deneyimime göre Putin tam bir intikam havarisi ve Prigojin daha fazla cezadan kurtulabilirse şaşırırım.”

'PRİGOJİN'İN YERİNDE OLSAM YEMEKLERİMİ TADAN KİŞİYİ KOVMAZDIM'

ABD Başkanı Joe Biden da geçtiğimiz günlerde Wagner’in patronunun zehirlenme riski olduğunu söylemiş ve “Onun yerinde olsam ne yediğime dikkat eder, gözüm menümde olurdu” demişti. Burns de benzer ifadeler kullandı ve “Prigojin’in yerinde olsaydım, yemeklerimi önceden tadan kişiyi kovmazdım” dedi. CIA Başkanı, Wagner isyanının önceden bildiği belirtilen Rus General Sergey Surovikin’in de 'hareket özgürlüğü' olmadığını iddia etti.

Ne olmuştu?

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, 23 Haziran'da Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov'a girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını 'vatana ihanet' olarak nitelendirmişti. Prigojin, başkent Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı. Prigojin'in, 24 Haziran'da Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, 'Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını' ve 'konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini' açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek 'isyancı liderin' Belarus'a gideceğini bildirmişti. Fakat konuya ilişkin ilk açıklamasında Prigojin'in Belarus'ta olduğunu teyit eden Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, daha sonra bir açıklama daha yaparak Prigojin'in Rusya'da olduğunu söylemişti. (BBC Türkçe)