CHP’nin muhtarların haklarını düzenleyen teklifinin görüşülmesi reddedildi

CHP'nin muhtarlarla ilgili hazırladığı kanun teklifinin görüşülmesi talebi AK Parti ve MHP’li vekillerce reddedildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Muhtarların görev ve yetkilerinin genişletilmesi, özlük haklarının iyileştirilmesi için uzun süredir çalışma yürüten CHP, 84 maddeden oluşan kanun teklifi hazırladı.

84 maddelik Muhtarlık Temel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi içerisinde mahalle muhtarlarına evlendirme yetkisi, bir dönem görev yapana yeşil pasaport, muhtarlara yardımcı personel, muhtar evi ve köy konağı inşa edilmesi gibi çok sayıda düzenleme içeriyor. Teklifin komisyonda görüşülmemesi üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun kanun teklifinin gündeme alınması için önerge verdi.

Önergeyi Meclis’e sunan CHP’li Torun Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında "Siyaset kurumunun görevi muhtarlığın bu vasıflarını korumak ve yüceltmektir ancak üzülerek ifade ediyorum ki yirmi yıldır ülkeyi yöneten iktidar muhtarlık kurumunu itibarsız hâle getirmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

'MUHTARLARIN MAAŞI 4 BİN 250 LİRA DEĞİL, 3 BİN 417 LİRA YATTI'

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtarlarla gerçekleştirdiği toplantısını hatırlattı. Erdoğan’ın muhtar maaşlarını 4 bin 250 liraya çıkarma kararı almasına rağmen, muhtarların bu ay 3 bin 417 lira maaş aldığını belirten Antmen, "Meclis burada, eğer kanun gerekiyorsa hemen yapalım. Eğer kanun gerekmiyorsa Sayın Cumhurbaşkanı kararname çıkarsın ve muhtarlarımızın asgari ücret olan 4 bin 250 liradan ücret taleplerini karşılayalım, umutlarını yıkmayalım" dedi.

Muhtar maaşlarının yükseltilmesi talebini dile getiren CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ise kürsüden Erdoğan’a seslendi. "Sayın Cumhurbaşkanı, sayın muhtarlarımızı kandırmayınız, ne söz verdiyseniz arkasında durunuz ve de bir an önce asgari ücretle muhtarlarımızın ödeneklerini sabit hâle getiriniz" diyen Özkan, muhtarlara verilen maaş artışının bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan ise konuşmasında muhtarlardan "Hem halkın iradesi hem de demokrasi ve yerel yönetimlerimizin mihenk taşıdır" diye bahsetti. Muhtarların da kamu hizmeti gören tüm memurların yararlandığı haktan faydalanması gerektiğini söyleyen Kaplan, en az bir dönem görev yapan muhtarlara yeşil pasaport verilmesi gerektiğini belirterek, "Muhtarlarımızın çalışma şartlarının iyileştirilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi olarak elimizden geleni yapacağız diyor ve bu vesileyle tüm muhtarlarımıza başarılar diliyorum" dedi.

‘MUHTARLARIMIZI YETKİSİ OLMAYAN SEÇİLMİŞLER OLMAKTAN KURTARMAK İSTİYORUZ’

Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi üzerine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, kanun teklifi kapsamında, muhtarları demokratik kurumlar haline getireceklerini, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyetlerini, köy meclisi ve mahalle meclisi olarak düzenleyeceklerini söyledi. Muhtarlıklara bütçe hakkı tanınacağını belirten Torun kanun teklifine ilişkin konuşmasında şunları kaydetti:

"Köy muhtarlıklarına il özel idarelerine ayrılan payın yüzde 1,5'unun aktarılmasını sağlıyoruz, mahalle muhtarlıklarına da belediye sınırlarında toplanılan emlak vergisinin yüzde 1'ini ayırıyoruz. Ayrıca, muhtarlarımızı posta memuru olmaktan çıkarmak istiyoruz. Muhtarlara evrak dağıtımları nedeniyle ücret ödenmesini sağlıyoruz. Muhtarlarımız seçimle geliyor ama alınan hiçbir karara katılmıyor. Biz, muhtarlarımızı yetkisi olmayan seçilmişler olmaktan kurtarmak istiyoruz. Muhtarlarımıza, belediye ve il genel meclislerinde kendi alanlarını ilgilendiren toplantılara katılma, söz ve oy hakkına sahip olma yetkisi veriyoruz. Muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getiriyoruz ve fotoğraflı birleşik oy pusulası kullanımına geçilmesini öneriyoruz. Muhtarlarımıza ödenek değil, aylık verilmesini sağlıyoruz. İktidarın yirmi yılın sonunda yaptığı teklif, muhtar maaşlarını asgari ücrete çıkarmaktan ibarettir. Biz, kanun teklifimizle 14750 olan ek gösterge rakamını 22000'e çıkarıyoruz. Böylece muhtar maaşlarının 5 bin 179 liraya yükseltilmesini öneriyoruz."

‘MUHTARLARIN POSTA MEMURLUĞU YAPMASINA RAZI DEĞİLİZ’

Teklifin tamamının muhtar örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlandığını belirten CHP’li Torun, "19 Ocakta, muhtar maaşlarının asgari ücrete çıkarılacağını ifade etmişti ancak, aradan yirmi yedi gün geçmesine rağmen hâlâ bir düzenleme hazırlanamadı ve bugün yatan muhtar maaşları yine aynı seviyede geldi. Buradan çağrı yapıyoruz: Eğer samimiyseniz bizim kanun teklifimiz hazır; gelin, tartışalım ve bu düzenlemeleri oy birliğiyle hayata geçirelim" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı konuşmada "Maaşların asgari ücretin altında kalmasına gönlümüz razı olmadı" dediğini hatırlatan Torun, "Sormak istiyoruz: Muhtarların yetkisiz seçilmişler olmasına gönlünüz razı mı? Bizim gönlümüz razı değil. Muhtarlarımızın posta memurluğu yapmasına bizim gönlümüz razı değil. Muhtarlarımızın izne çıktıklarında maaşlarının kesilmesine bizim gönlümüz razı değil. Muhtarlarımızın belediyede, il genel meclisinde yok sayılmasına gönlümüz razı değil. Bizim gönlümüz muhtarlarımızın seçim vaadi olarak kullanılmasına razı değil. Şunu herkesin bilmesi gerekir: Muhtarlara sadece asgari ücret vererek sorunlarını çözemezsiniz" ifadelerini kullandı.

CHP’NİN TEKLİFİ REDDEDİLDİ

Torun’un sözlerinin ardından CHP’nin kanun teklifinin görüşülmesi önergesi Meclis Genel Kurulu’nda oylandı. AK Parti ve MHP’li Milletvekillerinin oylarıyla CHP’nin muhtarlara ilişkin teklifi reddedildi. Teklifin reddedilmesinin ardından CHP’li Torun, "İşte, bu kadar! Muhtarlarımız da gördü şimdi" ifadelerini kaydetti. (DUVAR)