CHP'nin Diyarbakır'daki ilk kadın başkanı görevden mi alınacak?

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel’in görevden alınması için bir grup partili, ‘Diyarbakır kadın başkanı kaldıramaz’ gerekçesiyle imza topladı. İmzalar genel merkeze gönderildi. Kentteki kadınlar ise Özel’e destek ziyaretinde bulundu. 

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Diyarbakır’daki ilk kadın il başkanı Gönül Özel’in görevden alınması için bir grup partili, olağanüstü kongre talebiyle imza kampanyası başlattı. Başkan Özel muhalifleri tarafından toplanan imzalar il örgütüne teslim edildi. Usul gereği, toplanan imzalar da CHP Genel Merkezi’ne gönderildi. Son kararı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu verecek.

Yıllardır CHP içinde siyaset yapan Gönül Özel, şubat ayında il başkanı seçildiğinde dikkatleri çekmişti. Özel’in il başkanı seçilmesi medyada “Diyarbakır’da CHP’li ilk kadın başkan şeklinde” yer bulmuştu. Aradan geçen 8 ayın sonunda il örgütündeki Özel muhalifleri, imza toplayarak görevden alınması talebinde bulundu.

Ancak imzaları toplanırken, “Diyarbakır politik bir şehir, kadın başkanı kaldıramaz" şeklindeki propaganda tepkilere neden oldu. Cinsiyetçi olarak değerlendirilen cümle sahiden kullanılmış mıydı?

Bu soruyu CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel’e sorduk. “Evet” cevabını veren Özel, “'Kadın kaldıramaz, Diyarbakır politik bir şehir, beceremez, görevden alacağız, başkan ben olacağım' diyen kişinin adını vermek istemiyorum ama bizzat gençlik kollarındaki arkadaşlarımıza söyledi ve ‘Diyarbakırlı bir başkan olsun’ diye ırkçı bir söylem de kullanıyorlar” dedi.

GENEL MERKEZ KARAR VERECEK

Diyarbakır’da partisini en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığını söyleyen Özel, “Yaklaşık iki hafta önce il örgütünde görev yaptığımız bazı arkadaşlar gitmem için imza toplamaya başladı. Topladıkları imzaları il örgütüne teslim ettiler ve biz de Genel Merkez’e gönderdik. Ancak hâlâ imzaların neden toplandığını öğrenemedik. Halkıma ve partime leke getirecek bir davranışım, bir hırsızlığım yok. Arkadaşlarımla birlikte tek gayemiz halkın yanında olmak ve sorunlarına çözüm bulmak. Bunu kim en iyi şekilde yapabiliyorsa buyursun gelsin, o yapsın” şeklinde konuştu.

Toplanan imzaların kendisini hiç etkilemediğini anlatan Özel, “Çalışmalarımız devam ediyor. Hava şartlarına bağlı olarak sahadayız” dedi. İmzacılarla ilgili olarak ise “Yeterli olup olmadığıma karar verecek olan buradaki 3-4 koltuk sevdalısı değil, genel merkezdir. İmza toplayanlardan bir kişi daha önce genel merkez tarafından görevden alınan alınmıştı. Durum buyken Diyarbakır’da partiyi yönetemiyormuş acaba?” diye sordu.

‘CHP DİYARBAKIR’DA GÖRÜNÜR DEĞİLDİ’

İmzaları ilettikleri genel merkezin kararına saygı duyacaklarını söyleyen Özel, şu açıklamayı yaptı: “Tamamen az olsun benim olsun mantığındaki, partiyi şirketleri gibi gören koltuk sevdalıları ve rant peşinde koşan kişilerin iftirasıdır. CHP Diyarbakır'la ilgili olarak sosyal medyada, basında çıkan haberlere ve halkın ilgisine bakarsanız, şimdiye kadar CHP görünür değildi ancak pandemiye rağmen biz sahadaydık ve başka hiçbir siyasi parti yoktu. Biz çalışmalarımızla halkın desteğini aldık, partiyi görünür kıldık, iyi bir sinerji yakaladık. Bu birilerini rahatsız etti, şimdiye kadar burada yapılmayan bir çalışmayı 8 ayda yaptık. Bunu Sur’da ve Bağlar’da halka sorun, Karacadağ’ın köylerine sorun, bize gösterdikleri ilgiyi göreceksiniz. İmzaları gönderdim, olumsuz bir şey beklemiyorum ama ne olursa olsun genel merkezin vereceği karara saygılıyım. Ben partiliyim, her şartta partime çalışırım.”

KILÇDAROĞLU ÖVGÜYLE SÖZ ETMİŞTİ

Diyarbakır’da Gönül Özel’in başkanlıktan alınması için imza toplanırken CHP’nin Parti Meclisi toplantısında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin Diyarbakır tarihinde seçilen ilk kadın başkanı Gönül Özel’den övgüyle söz etmiş ve örnek göstermişti.

“Genel Başkanımız MYK’de, PM’de benim ve benimle olan arkadaşlarımın çalışmalarından övgüyle bahsetti, memnuniyetini belirtti ve desteğini dile getirdi” diyen Özel, imzaların toplanma sürecinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü ifade ederek, “Net bir şekilde bana desteğini belirtti” dedi.

KADINLARDAN ÖZEL’E DESTEK

Gönül Özel’e bir destek de kadınlardan geldi. KESK Kadın Platformu’ndan bir heyet, CHP İl Binası’na giderek Özel’e destek verdi. “Diyarbakır kadın başkanı kaldıramaz” söyleminin cinsiyetçi olduğunu vurgulayan kadınlar, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

KESK Kadınlar Platformu, Özel'e destek ziyaretinde bulundu.


Kadınların destek ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gönül Özel de, “STK’lerin kadın temsilcileri ziyaret ederek desteklerini sundular. Bu çok anlamlıydı, bize güç verdi. Bu da demek ki burada güven vermişiz, bir şeyler yapmışız ki desteklerini belirtip 'yanındayız' dediler. Kendilerine teşekkür ediyorum, ‘Kadın varsa umut vardır’ diyorum” dedi.