CHP’nin asgari ücret önerisi: 10 bin 128 lira

CHP, milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücrete dair önerisini açıkladı. Ana muhalefet partisi asgari ücretin 10 bin lirayı aşmasını önerdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Milyonlarca işçinin gözü kulağı 2023 yılı asgari ücretinde. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba partisinin asgari ücret talebini açıkladı. Buna göre CHP’nin asgari ücret önerisi 10 bin 128 TL oldu.

CHP’nin yanı sıra diğer siyasi partiler de asgari ücret taleplerini kamuoyuna açıklamıştı. HDP’nin asgari ücret önerisi 12 bin 500 lira olarak açıklanırken İYİ Parti ise asgari ücretin 9 bin 600 TL olması gerektiğini belirtmişti.

‘TÜRKİYE OECD VERİLERİNE GÖRE DÜNYADA GIDA FİYATLARININ AÇIK ARA EN ÇOK ARTTIĞI ÜLKE’

Türkiye’de asgari ücretlilerin  gelirlerini en çok gıda için harcadıklarını hatırlatan Ağbaba; “Peki, gıda enflasyonundaki durumumuz nedir? Resmi TÜİK verilerinde dahi Türkiye’de yıllık gıda enflasyonundaki artış oranı yüzde 102! Türkiye OECD verilerine göre dünyada gıda fiyatlarının açık ara en çok arttığı ülke. Geçtiğimiz yıl bir çalışanın yaptığı 100 TL’lik gıda harcaması bu yıl 202 TL’ye mal oluyor. Ama iktidar yetkililerine sorarsanız fakirleşme yok, zenginleşme var. İktidarın fıtratında her zaman olduğu gibi insanlarla dalga geçmek, açlığıyla alay etmek var. Türkiye’de yıl sonunda baz etkisi ile enflasyonun düşeceği dört işlemden anlayan herkesin bileceği bir gerçeklik” dedi.

İktidarın ekonomi alanında attığı adımları eleştiren CHP’li Ağbaba’nın açıklamasından öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı:

LÜTUF DİYE SUNDUKLARI ŞEY; AÇLIK VE SEFALET ÜCRETİDİR: Asgari ücret tespiti, resmi enflasyon verileri göz önüne alınarak yapılıyor, O resmi enflasyon verilerinin de saray tarafından nasıl ayarlanıp, manipüle edildiğini herkes biliyor. Ülkede TÜİK’in verilerine güvenmeyenlerin oranı yüzde 80. Kendi seçmeniniz bile TÜİK verilerine inanmazken, asgari ücreti resmi enflasyona hapis etmek demek; kendi yalanlarınıza ancak kendinizin inanması demek. İktidara göre Türkiye ekonomik olarak sürekli büyüyor; ancak emekçiler ve asgari ücretle açlık sınırı altında yaşam savaşı verenler büyümüyor. Hangi insaf sahibi, vicdan sahibi iktidar, işçisine, emekçisine büyümeden pay vermez. Asgari ücret adı üstünde minimum ücrettir. Asgari ücret açlık ve yoksulluk ücreti değildir. Ülkenin ekonomik olarak büyüdüğünü iddia edenler, asgari ücretliyi bu büyümeden dışlayamazlar. İktidar asgari ücreti asla ve asla lütuf gibi sunamaz. Lütuf diye sundukları şey; açlık ve sefalet ücretidir.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU ÜZERİNDEKİ SARAY BASKISINA SON VERİLMELİDİR: 10 bin 128 TL asgari ücret önerimizin yansıra; Ayrıca; Vergi dilimleri yeniden düzenlenmeli, ücretliler ağır vergi yükü altında ezilmemelidir. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi yüzde 10 seviyesine çekilmelidir. Vergi dilim matrahları geçmişten gelen eksik hesaplamaları giderecek şekilde yeniden güncellenmelidir. İşverenlerimiz de bu süre içerisinde desteklenmeli; İşverenlere verilen yüzde 5’lik SGK prim desteği yüzde 10’a yükseltilmelidir. Yüzde 10’a yükseltilecek SGK prim desteği asgari ücretliye de yansıtılmalıdır. Asgari ücret belirlenirken resmi enflasyon verilerinin dışında büyüme oranları da göz önüne alınmalı, ekonomik büyümeden asgari ücretliye de pay verilmelidir. Tek adam sistemi ile iyiden iyiye etkisizleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu üzerindeki Saray baskısına son verilmelidir. En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çekilmelidir.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI HESAPLANIRKEN, ASGARİ ÜCRET ZAMMI DA GÖZ ÖNÜNE ALINMALIDIR: Birde yaklaşmakta olan Memur ve Emekli maaşları ile ilgili bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum. Bilindiği üzere gelecek ay TÜİK tarafından yıllık enflasyon verileri açıklanacak. Yılın ikinci yarısı için TÜİK tarafından açıklanan 5 aylık enflasyon verisi yüzde 14,04 Yılın son ay içinde enflasyonun aylık artışı en fazla yüzde 4 civarında ön görülmektedir. Yani yılın ikinci yarısındaki enflasyon artışı yüzde 18 olacaktır. Bu ne demektir; Bunca fiyat artışlarına, her gün gelen zamlara rağmen, milyonlarca memura, emekliye sadece yüzde 18 oranında zam verilmesi demektir. Milyonlarca emekliyi ve memuru bir kez daha açlığa ve sefalete terk etmek demektir. Bu ülke de en büyük soygun TÜİK eliyle gerçekleşmektedir. TÜİK’İN açıkladığı her resmi veri, emeklinin, memurun, işçinin daha az zam alması, Sofrasındaki ekmeğinin daha fazla küçülmesi demektir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara çağrıda bulunuyoruz; En düşük memur maaşı hesaplanırken, asgari ücret zammı da göz önüne alınmalıdır. Yılbaşında memurlarımızın ve emeklilerimizin açlık ve sefalet zammına asla ve asla mahkûm edilmemelidir.

SEVGİLİ EYT’LİLER KALKIN AYAĞA: Yıllardan beri Türkiye’nin gündeminde olan EYT meselesi. Bu EYT Meselesi hükümetin kendi isteğiyle yaptığı ele aldığı bir konu değildir. Bu tamamen özellikle EYT derneklerinin yapmış olduğu eylemler, CHP’nin hiç durmadan gündeme getirmesi, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun sürekli gündemde tutması neticesinde çözemeyiz dedikleri sorunu çözeceklerini ifade ettiler. Sayın Bakan bilgin, 11 Kasım 2022’de plan bütçe komisyonunda “Prim gün sayısı, hizmet yılı şartlarını yerine getiren herkes emekli olacak dedi. Yani 9 Eylül 1999 öncesindeki şartları taşıyan herkes emekli olacak dedi. Bu şartları ilk aşamada sağlayan 1 buçuk milyon insan var dedi.Bütün çalışmalarımız hazır dedi. Şimdi ipe un seriyor. Sevgili EYT’liler kalkın ayağa. Hükümet siz ayağa kalktığını için bu noktaya geldi. Siz ayağa kalkmazsanız, yeniden bir yaş şartı getirecekler. 48-50,50-52 yaşları tartışılıyor. Vicdansızlar, yeni yaş şartı getirmek nedir? Böyle bir5 tutarsızlık olmaz. Anket sonuçlarını görünce AKP, başı kesilmiş tavuk gibi bir o duvara, bir bu duvara çarpıyor. EYT’lilerin talebi net, bizim talebimiz net. 99 da primi tutan, günü tutan herkesin emekli edilmesi gerekiyor. Şimdi topu birbirlerine atıyorlar. Yaş şartında Nebati’yi geçemiyorlarmış. Bu şart AKP’ye mi, Erdoğan’a mı takılıyor. EYT’lilerin haklarını savunmaya, sokakta meydanlarda onlarla mücadele etmeye devam edeceğiz. (DUVAR)

Etiketler CHP ASGARİ ÜCRET