CHP'li Torun: Belediyelere ‘tetikçi müfettiş’ gönderiyorlar, Soylu’nun acısı hala içinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İçişleri Bakanlığı’nın İBB’nin yanı sıra CHP’li belediyelere yönelik birim kurduğunu, 'tetikçi müfettiş' görevlendirdiğini söyledi, “Öyle yağma yok” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik “Terörle iltisaklı personel çalıştırıldığı” iddiasıyla başlatılan özel teftişin ardından müfettişler belediyeyi incelemeye başladı. İstanbul’un dışında birçok CHP’li belediyeye yönelik “tetikçi müfettiş” görevlendirildiği duyumu aldıklarını belirten CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’a göre CHP, kayyım atanma durumunda hukuki ve demokratik bütün haklarını kullanır. “Öyle yağma yok” diyen Torun, “Direnme hakkınızı da kullanır mısınız” sorusuna karşılık, “Her türlü hakkımızı kullanırız” dedi.

‘BELEDİYELERE TETİKÇİ GÖNDERİYORLAR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Merkezi’nde bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Bakanlık tarafından gönderilen müfettişlere ilişkin, “Belediyelere tetikçi gönderiyorlar. Öyle rutin şikâyet üzerine bir teftiş değil. ‘Git bana belge bul’ diyorlar. Yavaş yavaş başladı ve yılbaşından sonra artacak” değerlendirmesinde bulunan Torun’a göre İstanbul’un ardından Ankara ve diğer CHP’li belediyelere yönelik teftişler olacak.

Aldıkları duyumlara göre İçişleri Bakanlığı’nda CHP’li belediyelere yönelik bir birim oluşturulduğunu belirten Torun, “Tetikçi müfettişler gönderilerek bir şekilde uyduruk da sahte de olsa belediyelerimizin üzerine gidileceği yönünde duyum alıyoruz” diye konuştu.

KAYYIM ATANIRSA NE OLUR: HER TÜRLÜ DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANIRIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İBB’nin sorularını yanıtsız bırakan İçişleri Bakanlığı’na “milletvekili” sıfatıyla resmi olarak yazı yazacağını ve “557 kişi kim” sorusunu yönelteceğini söyledi. 

CHP’li belediyelere yönelik kayyım atanma endişesi taşımadıklarını, “Kayyımlık bir işlerinin” olmadığını belirten CHP’li Torun, “Kayyım niye atanır? Terör örgütüyle ilişkiliyseniz atanır. Bir tane bulsunlar gereğini biz yaparız zaten. Onlara kalmaz o iş. Ki öyle bir şey söz konusu değil. Bizim hiçbir belediyemizde kayyım olayı yaratacak en ufak bir olay bulamazlar. Öyle bir endişemiz de yok” ifadelerini kullandı.

Torun, “Kayyım atanırsa ne yapacaksınız? B planınız var mı? Direnme hakkınızı kullanır mısınız?” sorusuna karşılık ise, “Biz hukuki ve demokratik bütün haklarımızı kullanırız. Öyle yağma yok.  Her türlü hakkımızı kullanırız. Burası demokratik, hukuk devletiyse hakkımızı yedirtmeyiz.  Bizde onlara yedirecek belediye başkanı yok.  Bu iş o kadar ucuz değil” yanıtını verdi.

‘SOYLU’NUN İMAMOĞLU’YLA İLGİLİ İYİ RÜYA GÖRME ŞANSI YOK’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teftişin başlamasının ardından yapılan, “İmamoğlu CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olması için bir mağduriyet yaratılarak siyasi mühendislik yapılıyor” değerlendirmeleri hatırlatılan CHP’li Torun, “Soylu’nun İmamoğlu’na yaranmaya ihtiyacı yok. Soylu’nun saraydakine yaranmaya ihtiyacı var” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonuçta Soylu, İmamoğlu’nu siyaseten güçlendirecek bir adım atar mı? Mümkün mü böyle bir şey? Soylu bir iddiada bulundu, saraydakini de yanılttı. Şimdi işin içerisinden çıkmak için uğraşıyor. Bunların artık yapacak hiçbir şeyleri yok ve yönetemediklerinin farkındalar. Sadece gündem değiştirme çabası içerisindeler. Soylu’nun Ekrem İmamoğlu’yla ilgili iyi rüya görme şansı yok. İstanbul’un acısı hala içinde. 31 Mart ve 23 Haziran’ın acısını hala içinden atamadı.”

‘BAHÇELİ’NİN TOPLUMDA KARŞILIĞI KALMADI’

İBB’ye başlatılan özel teftişin ardından açıklama yapan Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli, iddiaların “doğru” olması halinde Ekrem İmamoğlu’nun görevden alınabileceğini ve yerine kayyım atanabileceğini söyledi. MHP lideri Bahçeli’nin AK Parti’nin söyleyemediği şeyleri söylediğini, “iktidarın payendesi” olduğunu belirten CHP’li Torun bu açıklamalara şu sözlerle tepki gösterdi:

“Artık iktidarın öyle payendesi olmuş ki hiçbir inandırıcılığı yok. Toplumda hiçbir karşılığı yok. Seçimlerde İstanbul’a gidip mitil serecekti, mitilini topladı mı toplamadı mı bilmiyoruz. Geçmişte de birçok ithamları oldu. Artık Bahçeli’nin Türk siyasetinde ne inandırıcılığı ne de toplumda karşılığı kaldı. O sadece bundan sonraki yaşamında AK Parti’yi iktidarda tutmaya, ona payende olmaya, AK Parti’nin yetkililerinin söyleyemediğini kirli dille söylemeye çalışıyor."

‘AK PARTİ’LİLER BUNU YAŞADI VE GERÇEĞİ GÖRDÜLER’

İBB’ye başlatılan özel teftişin ardından AK Parti’nin içinden isimlerden de itirazların kaydedildiği hatırlatılan Torun, özellikle AK Parti Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un açıklamalarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş’un kayyım atanma durumuna ilişkin, “Böyle bir hataya düşmeyiz” dediğinin altını çizen Torun, “Ortada bir mağduriyet oluşacak. Sen haksız bir işlemde bulunacaksın. Bu 84 milyonun bir vicdanı var. Eğer sen bir haksızlık, hukuksuzluk yaparsan bunun bir karşılığı da olacak. İstanbul seçimlerinde 13 bin oy farkını kabul etmediler. Bu haksızlığı muhafazakarı, milliyetçisi, bütün kesimler yaşadı. AK Parti’liler de bunu yaşadı ve gerçeği gördüler ve süreci reddettiler. Sonucunda 809 bin farkla seçim alındı” diye konuştu.

BELEDİYELERE ‘POLİS BASKINI YAPILIRSA YAPILACAKLAR’ YAZISI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçmişte CHP’li belediyelere yazı gönderdiklerini, bu yazıda polis baskını olduğu takdirde atılacak adımların yer aldığını, 7-8 maddelik yazıyı güncelleyeceklerini açıkladı. Çarşamba günü söz konusu yazıya ilişkin belediye hukuk komisyonuyla birlikte toplantı gerçekleştireceklerini ve yeni yazı göndereceklerini belirten Torun, bu yazının içeriğine dair ise şunları kaydetti:

“Tetikçi müfettişler gönderilerek bir şekilde uyduruk da sahte de olsa belediyelerimizin üzerine gidileceği yönünde duyum alıyoruz. Yavaş yavaş da başladılar buna. Biz de belediyelerimizi, onların olumsuz davranışlarına, gayrı hukuki davranışlarına karşı bir tedbir almak amacıyla bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bir polis baskını yapıldığında, bir müfettiş geldiğinde, savcılık soruşturma açıldığında belgeyi, ifadeyi verirken ne yapması lazım, ilk kimi araması lazım, kiminle diyaloğa geçmesi lazım, bütün bu süreci kendilerine tarifleyim bu konuda katkıda bulunacağız.”

‘SOYLU SÖYLEDİĞİNE KENDİSİ İNANIYOR MU BİLMİYORUM’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun haberlere yansıyan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yakın bir mevkide İçişleri Bakanlığı’nın yeri olduğunu hatırlatarak, “Ben İstanbul’da olduğum zaman görüşmelerimi orada yapıyorum. 8 aydır beni takip ediyorlarmış. Ben usul olarak misafirlerimi kapıda karşılar, kapıda uğurlarım. Bunların hepsini takip etmişler” ifadeleri hatırlatılan CHP’li Torun, “Hakikaten bu söylediğine kendisi inanıyor mu bilmiyorum” dedi ve şunları kaydetti:

“Bir İçişleri Bakanı’nı bir İstanbul Büyükşehir Belediyesi niye takip etsin? Herhalde seyyar satıcılık yapıyor. İstanbul Büyükşehir takip etse etse imara aykırı bir yer var mı onu takip eder. İçişleri Bakanı’nı niye takip etsin. Bu içine düştükleri acziyete bir bakar mısınız? Ciddiyetsizliğe bir bakar mısınız? Gerçekten istifa etmeli diyoruz ya. Bu ifade görevi hak etmediğinin de bir göstergesi."