CHP'li Sertel: Araç muayene istasyonlarıyla birilerinin kasası doluyor

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TüvTürk'ün araç muayene ücretlerine dikkat çekerek, "Araç muayene istasyonları her yıl TüvTürk’ün cebine milyarları dolduruyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Araç muayene ücretleri bu yıl yüzde 36,2 artışla en düşük 258, en yüksek ise 685 liraya çıktı. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, TüvTürk'ün 2021 yılının ilk 10 ayında 4 milyar 373 milyon TL'den fazla gelir elde ettiğini söyledi. Sertel, "Özelleştirilen fabrikaların, yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan köprülerin, yolların faturasını vatandaşa yükleyen AKP iktidarı, araç muayene istasyonları aracılığıyla hem birilerinin kasasını dolduruyor hem de her yıl vatandaşı soyuyor" dedi.

'12 MİLYON 796 BİN 488 ADET ARAÇ MUAYENESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ'

Atila Sertel, TBMM'ye verdiği soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'dan yanıt geldiğini söyledi. Sertel, Karaismailoğlu'nun yanıtını şöyle aktardı:

"Araç muayene istasyonlarında, 1 Ocak 2021-28 Kasım 2021 tarihleri arasında, muayene tekrarı da dahil olmak üzere toplam 12 milyon 796 bin 488 adet araç muayenesi gerçekleştirilmiş olup, muayene istasyonlarında araçların hurdaya ayrılmasına ilişkin herhangi bir işlem gerçekleştirilmemektedir. Bakanlığın faaliyet alanına giren geçerli taşıt sayısı 1 milyon 465 bin 794'dür."

Karaismailoğlu'nun araç muayenelerinden devletin kasasına giren parayı açıklamadığını söyleyen Sertel, Alman ve Doğuş Grubu ortaklığıyla faaliyet gösteren TüvTürk'ün 2021 yılının ilk on ayında 4 milyar 373 milyondan fazla gelir elde ettiğini belirtti.

AKP iktidarının araç muayene istasyonlarını özelleştirmesinin halkı soymanın yöntemlerinden biri olduğunu öne süren Sertel, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız, araç muayene ücretlerinin yüksekliği nedeniyle haklı olarak isyan ediyor. 2021 yılında en düşük araç muayene ücreti 189 lira, en yüksek araç muayene ücreti ise 462 lira idi. Bu ücretler bu yıl yüzde 36,2 daha artarak en düşük 258 TL, en yüksek 685 TL’ye çıktı. 10-15 dakikalık bir kontrol için bu denli yüksek ücretler alınıyor. Üstelik TüvTürk kart kabul etmiyor ve peşin çalışıyor. 2007 yılından itibaren özelleştirilen araç muayene istasyonları her yıl TüvTürk’ün cebine milyarları dolduruyor. Özelleştirilen fabrikaların, yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan köprülerin, yolların faturasını vatandaşa yükleyen AKP iktidarı, araç muayene istasyonları aracılığıyla hem birilerinin kasasını dolduruyor hem de her yıl vatandaşı soyuyor. "

'VATANDAŞIMIZ BAZI KURUM VE KURULUŞLARA EZDİRİLİYOR'

2022 yılında gelen zamlardan araç muayene ücretlerinin de nasibini aldığını söyleyen Atila Sertel, “Vatandaşlarımız 10-15 dakika için 600 lira üzerinde ücret ödüyor. Haklarını helal ediyorlar mı? Ödedikleri ücretlerin aldıkları hizmetlere değdiğini düşünüyorlar mı? Araç muayene ücretleri düşürülmelidir. Vatandaşımız bazı kurum ve kuruluşlara ezdiriliyor. Vatandaş, önümüzdeki seçimlerde bütün bunları düşünerek sandığa gitsin. Gereken yanıtı sandıkta versin” dedi.(ANKA)