CHP'li Şahan: 'Şişli'de önceki dönem sağlanan imar rantının değeri 5 milyar dolar'

CHP Şişli Belediye Başkan Adayı Resul Emrah Şahan, "Şişli'de önceki dönem İBB İmar Komisyonu, özel planlama alanı yetkileri kullanılarak sağlanan imar rantının değeri 5 milyar dolar” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı’nca (TÜSES), Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen “Yerel Seçimlere 5 Kala” panelinin “Nasıl bir yerel yönetim?” başlıklı oturumunda konuşan CHP Şişli Belediye Başkan Adayı Resul Emrah Şahan, seçimlere ilişkin çok kritik bir eşiğe gelindiğini kaydederek, gelinen noktada rekabetçi otoriter sistemin muhalefeti daha kırılgan ve sandıkla bir şeyin değişmeyeceğine ikna etmeye çalıştığını dile getirdi.

‘ŞİŞLİ’DE İKİ POTANSİYEL VAR: SAĞLIK SEKTÖRÜ VE TURİZM ACENTELERİ’

Seçim kampanya sürecinde “Ortak akıl” toplantıları yaptıklarını ve kentin pek çok aktörüyle buluştuklarını belirten Şahan, “Potansiyelleri görüyoruz. Mesela iki potansiyelden bahsedeyim bu ilçeyle alakalı. Sağlık sektörü ve turizm acenteleri. Alt eleman bulamıyoruz diyorlar. Sadece sertifikayla almamız gereken alt elemana ihtiyacımız var. Potansiyelini hesapladık. Beş yılda sadece Şişli sınırları içerisindeki sağlık sektörünün alt elemanlarına ilişkin sağlayabileceğimiz istihdam 40 bin. Acentaların da böyle bir sıkıntısı var. Şimdi bu potansiyelle bu soruna ilişkin bir proje geliştirdiğimizde, yerel zaten kendi rolünü yapmış oluyor. İstanbul sınırsal kutuplaşma ve mekansal kutuplaşmanın en derin yaşandığı metropollerden biri. Merkez ilçede Şişli de bunun çok çarpıcı örneklerini görüyoruz. Yani nasıl çarpıcı örneğini görüyoruz? Milyon dolara satılan bir dairenin sadece 7 metre karşısında bir gecekonduyla karşı karşıyayız. Bu aslında biraz önce bahsettiğim bütün her şeye ilişkin mekan. Planlamada bir adaletin olmayışıyla alakalı bir şey” diye konuştu.

'YENİ BİR REZERV ALAN İLAN EDİLDİ Mİ?'

Her gün Resmi Gazete’yi açarak güne başladığını ve İstanbul'da yeni bir rezerv alan ilan edilip edilmediğine baktığını söyleyen Şahan, “Aman dur bir şey yaptılar mı? Aman yeni bir rezerv alan ilan ettiler mi? Yani Şişli'yi gözünün önünüze getirin. Bomonti-Çağlayan hattını. Ben orada size 6 tane kurum söylerim. Turizm Bakanlığı özelleştirme, bizden önceki İBB, hepsi kafasına göre plan yapmış, bütünü görmeyen planlar yapmış. İstanbul'da sınır diye bir şey yok. Mahalle sınırları diye bir şey yok. Dolayısıyla bunu bütüncül gören gerçek bir yerel yönetim reformu esas iştir yerel yönetimini konuşmadan önce. Çünkü korkunç bir yetki karmaşası yaşıyoruz. Bu yetki karmaşası içerisinde de biz hem toplumsal, ilçenin potansiyelleri kentin potansiyelleriyle sorunlarını buluşturan projeler üretmek, hem de kendi yetkimiz içerisine rekabetçi otoriter sistemin baskıcı, merkeziyetçi yetkileriyle mücadele etmeye çalışıyoruz.” dedi.

'İMAR RANTI 85 MİLYAR DOLAR'

Şişli Belediyesi'nin karşısındaki bir alanın rezerv yapı alanı ilan edildiğini aktaran Şahan, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Niye ilan edildi bilmiyoruz. Çünkü İstanbul’un bu konuda karnesi kötü. Türkiye'nin bu konuda karnesi kötü. Kentsel dönüşüm yasalarıyla İstanbul’a yapılanı görüyoruz, biliyoruz. Bu kentin rantından elde edileni görüyoruz. Sadece Şişli'de örnek vereyim. Şişli'de 6306 kentsel dönüşüm yasası, bir önceki dönem İBB İmar Komisyonu, özel planlama alanı yetkileri kullanılarak, donatı alanı, pazar alanı, deprem toplanma alanı, yeşil alanlarından sağlanan imar rantının değeri 5 milyar dolar. Sadece Şişli bu. İstanbul'da bir önceki dönemden 130 projeyi incelediğimizde bu rakam 85 milyar dolar. Şimdi 5 milyar doları şöyle anlatayım. Şişli'nin yapı stoğunun yüzde 90’ı 2000 yılı öncesi. Bu 5 milyar dolarla 2000 öncesi yapılmış tüm yapı stokunu yıkıp yapabiliyorsunuz. Yeniden yapabiliyorsunuz. Cebinizde para kalıyor.”