CHP'li Öztunç: Arsuz Kaymakamlığı ÇED için uyanıklık yapıyor

Hatay'ın Arsuz ilçesine bağlı Hüyük köyünde yapılmak istenen maden projesine ilişkin yarın çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılacak. Fakat, Arsuz Kaymakamlığı, 12 Mart günü itibariyle kentte 15 gün süreyle gösteri, yürüyüş, eylem yasağı getirdi. CHP Milletvekili Ali Öztunç, "Kaymakamlık öyle bir uyanıklık yapıyor ki ÇED toplantısının yapılacağı günlere denk getirerek burada gösteri ve yürüyüşleri yasaklıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçen yıl sık sık yangınlarla gündeme gelen Hatay'ın Arsuz ilçesinde yarın Hüyük köyünde yapılmak istenen maden projesinin çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılacak. Köyde açılmak istenen maden ocağına karşı bölge halkı eylemler, köy mitingleri düzenleyerek karşı çıkmışlardı. 

Kaymakamlık, 12 Mart'tan itibaren 15 gün süreyle ilçedeki tüm etkinlikleri kamu güvenliği ve korona virüsü salgınını gerekçe göstererek yasakladı.

'KAYMAKAMLIK ÖYLE BİR UYANIKLIK YAPIYOR Kİ'

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, kaymakamlığın yasak kararını "Hatay’ın Arsuz ilçesi Hüyük mahallesinde ciddi bir sorun var. Bir maden sorunu var. Bununla ilgili 18 Mart, yarın ÇED toplantısı yapılacak. Kaymakamlık öyle bir uyanıklık yapıyor ki ÇED toplantısının yapılacağı günlere denk getirerek burada gösteri ve yürüyüşleri yasaklıyor. Güvenlik, aynı zamanda pandemiyi gerekçe olarak gösteriyor" dedi. 

ÇED toplantılarına yurttaşların katılması gerektiğini vurgulayan Öztunç, "Bu yasağı getirerek ÇED toplantısına vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin, çevrecilerin, bölge halkının katılmasını engellemeye çalışıyorlar. Eğer pandemiden dolayı bir yasaklama yapılacaksa ÇED toplantısına da yapılması gerekiyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" diye konuştu. 

Öztunç, ÇED toplantısının yapılmasına ilişkin bir yasağın olmadığına dikkat çekerek, "Ama vatandaşın ÇED toplantısına gelmesine yasak var. Bu nasıl ÇED toplantısı olacak. ÇED toplantısına vatandaş gelmezse böyle bir toplantı gerçekleşmez. Kaymakamı uyarıyoruz; yaptığın yanlış, yasal değil. Lütfen, vatandaşın kendi doğasına, bölgesine, çevresine sahip çıkması için o ÇED toplantısına gelmesine izin verin. Aksi takdirde suçlu olursunuz" ifadelerini kullandı. (ANKA)