CHP’li Özkan: Her ay 100'den fazla hekim ülkeyi terk ediyor

CHP’li Yüksel Özkan, 2017'de 482, 2018'de 802, 2019'da 1047, salgının başladığı 2020'de 931, bu yılın ilk dokuz ayında ise 967 hekimin yurt dışına gittiğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan
Google Haberlere Abone ol

BURSA – CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, sağlık çalışanlarının kamu hastanelerinden istifa etmelerinin nedenlerini ve kamu hastanelerindeki sorunlara ilişkin Meclis'te araştırma önergesi sundu. Prof. Dr. Özkan, hekimlerin kamu hastanelerinden istifa nedenlerini şöyle sıraladı: "Pandemi ile birlikte artan iş yükü, giderek ağırlaşan çalışma koşulları, her gün ölüm riski altında çalışmak, meslektaşlarının ölümüne tanık olmak, sağlıkta şiddet, performans sistemi, emeğinin karşılığını alamamak, hastane idarecilerinin hekimlere uyguladığı 'beş dakikada muayene' baskısı gibi nedenler var.”

‘HASTA MUAYENE EDECEK HEKİM KALMADI’

Sağlık çalışanlarının tükenmişlik içinde olduklarını dile getiren Özkan, "Hekimler art arda istifa ediyor. Kimi hastanelerde istifalar nedeniyle hasta muayene edecek hekim kalmadı" dedi. Hekimlerin hastalar tarafından açılan milyonlarca TL'yi bulan tazminat davlarıyla karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Özkan, "Sağlıksız bir sağlık sistemi içinde hedef olan sağlık çalışanlarının emekleri bazı kişi ve gruplar tarafından kazanç kapısı olarak görülüyor ve yıllarca süren davalarla da uğraşıyorlar. Bu psikoloji içinde hasta yaklaşımında bulunuyorlar. Bu uygulamalar nedeniyle ile de son yıllarda başta kalp damar cerrahisi, kadın doğum genel cerrahisi gibi birçok uzmanlık alanına hekimlerin ilgisi çok azaldı, yine birçok uzmanlık alanında da hizmet veren hekimlerin mesleki sigortaları, sigorta şirketleri tarafından riskli grup oldukları gerekçesiyle yapılmıyor" diye konuştu.

‘EK ÖDEME SİSTEMİ İSTİFALARIN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN’

Devlet hastanelerinde çalışan hekimlerin ek ödemelerinde adaletsizlik ve aksamalar yaşandığını aktaran Özkan, "Bu durum hekimlerin ekonomik olarak sıkıntıya girmelerine neden oluyor. Hasta garantili şehir hastanelerinde böyle bir sorun olmasa da neredeyse zararına çalışan devlet hastanelerinde ek ödemeler yapılmıyor. Hekimlerin almış oldukları yetersiz maaşı bir şekilde tamamlayan ‘ek ödeme’ sisteminde yaşanan bu durum, kamuda yaşanan istifaların önemli sebepleri arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

ÜLKEYİ TERK EDEN HEKİM SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Türkiye'de 1 Ocak 2020 itibarıyla kamuda çalışan toplam hekim sayısı 135 bin civarındayken, pandemi ile geçen 18 ayda Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) açıklamalarına göre 8 binin üzerinde hekim istifa etti. Bu hekimlerin bir bölümü emekli olurken, yaklaşık 6 bin hekimin kamudan özel sektöre geçtiği tahmin ediliyor. TTB'nin verilerine göre ülkeyi terk eden hekim sayısı da her geçen gün artıyor. Yurtdışında göçmen hekim olarak çalışabilmek için son aylarda Türk Tabipler Birliği'nden iyi hal belgesi talep eden hekimlerin sayısı 5 bine yaklaştı.

‘SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜŞTE’

Basına yansıyan haberlere göre, 2017'de 482, 2018'de 802, 2019'da 1047 hekim, salgının başladığı 2020'de 931 olarak kayıtlara geçerken, bu yılın ilk dokuz ayında 967 hekim yurt dışına gitti. Bu verilere göre her ay 100'ün üzerinde hekim ülkeyi terk ediyor. Özkan, "Kamu hastanelerinde yaşanan bu kan kaybı, yurttaşların sağlık hizmetine erişimini de olumsuz etkiliyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) son dönemde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Vatandaşlar muayene olabilmek için randevu alamazken, kamu hastanelerinde ameliyatların dahi aksadığı bilinen bir gerçek. Son olarak, gelinen noktada sağlık sisteminin artık çöküşte olduğu görülüyor” şeklinde konuştu. (DUVAR)

Etiketler TTB sağlık sistemi