CHP'li Özel: Sayıştay raporları yolsuzluk film senaryosu gibi

CHP'li Özgür Özel, Sayıştay raporlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Raporlar, AKP’nin milletin parasını kuralsız harcamak, har vurup harman savurabilmek için her yolu denediğinin belgesi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kamuoyuna açıklanan Sayıştay raporlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Raporlara ilişkin “AK Parti’nin milletin parasını kuralsız harcamak, har vurup harman savurabilmek için her yolu denediğinin belgesidir” ifadelerini kullanan Özel, bazı Sayıştay raporlarının sansüre uğradığını, bazı tespitlerin ise kamuoyundan gizlendiğine dair ciddi şüpheler olduğunu söyledi.

‘KURALSIZLIK BİR GELENEK HALİNE GETİRİLDİ’

Sayıştay raporlarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Sayıştay raporları AKP’nin milletin parasını kuralsız harcamak, har vurup harman savurabilmek için her yolu denediğinin belgesidir” ifadelerine yer veren Özel şunları kaydetti:

“Sayıştay raporlarının bazı unsurlarının sansüre uğradığı, bazı tespitlerin kamuoyundan gizlendiği yönünde kamuoyunda ciddi şüpheler barındırmakla beraber, Sayıştay raporlarına bir bütün halinde baktığımızda iktidar partisinin devleti yönetirken, kanunsuzluğu ve kuralsızlığı bir gelenek haline getirdiği görülmektedir. Sayıştay raporlarının her biri yolsuzluk filmi senaryoları gibi. AKP iktidarı döneminde 192 kez değiştirdiği Kamu İhale Kanunu’nu delmek için istisnaları olağanlaştırmaktadır.”

‘İKTİDAR PARTİSİ HUKUKA UYGUN DAVRANMIYOR’

Merkez Bankası’nın, 2020 yılında yaptığı 166 ihalenin 146’sını istisnai yöntemle yaparak istisnaları olağanlaştıran kamu kurumlarının başında geldiğini belirten Özel sözlerini şöyle sürdürdü:

MEVZUATI BY-PASS ETMİŞLER: Yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gerekli şartlar oluşturmadığı halde 19,73 milyar TL tutarında 9 işte pazarlık usulünü tercih etmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi, ihalelerde hukuka uygun davranmadığının Sayıştay tarafından da tespit edilmesi önemlidir. Sayıştay, bu tür yöntemlere yönelik idarenin zamanlamayı gerekçe göstermesini de yeterli bulmamıştır. Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ramazan ayına yönelik bir ihale için bu istisnayı kullanmasına, Ramazan ayının ne zaman olduğunun bilindiği, yıl başından itibaren ihalelerin planlanmasının mümkün olduğunun altını çizmiş, kanunda yer alan rekabet ilkelerinin ihlal edildiğine açık vurgu yapmıştır. İktidar partisi ve kadroları ihaleleri yandaşlarına dağıtmak, yakınlarını zenginleştirmek için kanunun arkasından dolanmış, liyakate aykırı alımlar yaparak, devlet kadrolarını, akrabalarına, eşe, dosta dağıtarak mevzuatı by-pass etmişlerdir.”

İHALE KANUNLARINDAKİ İLKELERE UYULMUYOR: Sayıştay tarafından tespiti yapılan bazı genel konular arasında taşınmazların yasaya aykırı olarak pazarlık usulüyle kiraya verilmiş olması, taşınmazların izinsiz kullanımına ilişkin yaptırımların uygulanmaması, kira bedellerinin mevzuata uygun belirlenmediği, ihale kanunlarında yer alan ilkelere uyulmadığı, koşulları oluşmadığı halde pazarlık usulü ile ihale yapıldığı, ihaleyle alınması gereken ihtiyaçların doğrudan temin yoluyla alındığı, kamunun yaptığı ceza, faiz ve tazminat gibi ödemelerin sorumlulara rücu ettirilmediği, araç kiralamalarında mevzuata uyulmadığı bulunmaktadır.

BİR KÖR KURUŞUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ: İktidarlarının 20’nci yılına girilirken Sülün Osman’a taş çıkarırcasına yolsuzluk ve usulsüzlük için bahaneler üretmekte bir marka haline gelindiği görülmektedir. AKP’li bir belediye başkanının ‘Millet dünyayı yiyor, biz 5 kişiyi işe aldık, çok görüyorlar’ diyerek torpili savunduğu hatırlardan çıkmamalıdır. Milletin neler yediğinin, nasıl usulsüzlükler yaptığının örneklerini barındıran bu Sayıştay raporlarındaki tüm tespitlerin, milletin cebindeki bir kör kuruşun takipçisi olacağımızın altını çiziyoruz. (DUVAR)