CHP'li Özel: Erdoğan'ın ağzından çıkan her sözü kontrol edin

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2’nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün sarf ettiğini iddia ettiği sözlere ilişkin soru önergeleri verdi.

Özgür Özel
Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs’ta yaptığı konuşmada ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye ait olduğunu belirterek bazı ifadeleri kürsüden dile getirdi.

İnönü’ye atfedilen sözlerin TBMM tutanaklarında yer almadığını belirten CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Erdoğan’a tepki göstererek, “O kadar çaresizler ki söylenmemiş sözleri söylenmiş gibi göstermeye ihtiyaç duyuyorlar. İsmet İnönü’nün TBMM Genel Kurul tutanaklarında demokrasiye vurgu yapan, darbe olasılığına karşı duran onlarca sözü varken, söylenmemiş sözleri tüm ülkeye söylenmiş gibi göstererek, yakın siyasi tarihi değiştirmeye çabalayan bir algı içine girdiler” açıklaması yaptı.

ERDOĞAN İNÖNÜ’YE İLİŞKİN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs tarihinde AK Parti'nin 'Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "CHP'nin 'Milli şef' diyerek yere göğe sığdıramadığı İsmet İnönü'nün 27 Mayıs darbesinin hemen öncesinde TBMM'de yaptığı bir konuşmayı paylaşmak istiyorum" ifadesini kullanarak, İnönü'nün şu ifadeleri kullandığını iddia etti:

"Buraya gelirken dışarıda Meclis binasını kuşatmış bir tabur asker gördüm. Başlarında genç bir binbaşı vardı. Sizler, benden korkuyorsunuz ama dışarıya getirdiğiniz askerleri kumanda eden binbaşıdan da korkuyorsunuz. Korktuğunuzu, ona güvenmediğinizi ispat etmek için size şöyle bir teklifim var. Çağırın binbaşıyı, beni alıp götürmesini söyleyin. Bakalım emrinize itaat edecek mi? Size bunun aksi bir teklifim de var. Binbaşıyı ben çağırayım ve Meclis'i feshettireyim. Bunu ister misiniz? İhtilal olacak ve siz bundan kurtulamayacaksınız."


ŞENTOP VE OKTAY’IN YANITLAMASI İSTEMİYLE ÖNERGE

Erdoğan’ın İnönü’ye ilişkin sözlerini Meclis gündemine de taşıyan Özel, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın ayrı ayrı yanıtlaması istemiyle soru önergeleri de verdi.

Erdoğan’ın İnönü’nün söylediğini iddia ettiği bazı ifadeler kullandığını hatırlatan Özel Şentop’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, “Tayyip Erdoğan’ın 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye atfen kullandığı bu cümleleri tarihçiler daha önce duymadıklarını ifade etmişlerdir. TBMM Genel Kurul tutanakları incelendiğinde İsmet İnönü’nün 1960 yılı içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmalarda, bu cümleler yer almamaktadır. Tam tersine, Genel Kurul tutanaklarında İsmet İnönü’nün demokrasinin önemine vurgu yapan konuşmaları bulunmaktadır” dedi. Özel, bu konuşma yapıldıysa ne zaman yapıldığını sorarak, ilgili Tutanak Dergisi’nin tarafına iletilmesini talep etti. Özel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a da, “Yapılmayan bir konuşmayı yapılmış gibi göstermeye neden ihtiyaç duyulmuştur?” sorusunu yöneltti.

‘YAKIN SİYASİ TARİHİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR’

Erdoğan’ın yaptığı konuşmada İnönü’ye atfedilen sözlerin TBMM tutanaklarında yer almadığını belirten Özel, yaptığı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“O kadar çaresizler ki söylenmemiş sözleri söylenmiş gibi göstermeye ihtiyaç duyuyorlar. İsmet İnönü’nün 27 Mayıs öncesi Genel Kurul tutanaklarında demokrasiye vurgu yapan, darbe olasılığına karşı duran onlarca sözü bulunmaktadır. İnönü 27 Mayıs darbesi sonra da siyasi idamların gerçekleşmemesi için çok yoğun bir çaba içine girmiştir. Bütün bu çabalar ve siyasi duruş ortadayken, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı söylenmemiş sözleri tüm ülkeye söylenmiş gibi göstererek, yakın siyasi tarihi değiştirmeye çabalayan bir algı içine girmiştir. Sürekli darbecilikle ve teröristlikle itham ettiği partimizin tarihinde bir toplu iğne ucu kadar hukuk dışılığa çıkış bulamayan Tayyip Erdoğan, çareyi yalana başvurmakta bulmuştur. Bu açık kusurlu hali deşifre ediyoruz. Vatandaşlarımızdan Tayyip Erdoğan’ın ağzından çıkan her sözün gerçek olup olmadığını kontrol etmeye davet ediyoruz.” (DUVAR)

Etiketler CHP ÖZGÜR ÖZEL