CHP’li Nazlıaka: AKP’li kadın milletvekilleri eşitlikten yana değil

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilen ‘eşit temsil’ kanun teklifine dair konuştu, ‘Kadın kimliğinin yok sayılmasını nasıl isterler?’ dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP’li milletvekili kadınlar tarafından siyasette eşit temsiliyetin sağlanması için TBMM Başkanlığı’na sunulan ve AK Parti ile MHP oylarıyla reddedilen ‘eşit temsil’ kanun teklifine dair açıklama yaptı.

Kanun teklifinin reddedilmesine ilişkin “Kim eşitlikten yana kim değil, çok net gördük. Sanmasınlar ki eşitlik mücadelemizden vazgeçeceğiz! Ne bir eksik, ne bir fazla Meclis’te eşit temsil için mücadelemiz sürecek” diyen Nazlıaka, sunulan kanun teklifinde denklik ve fermuar sistemi düzenlemeleriyle genel ve yerel seçimlerde aday listelerinin yarısında kadınların yer almasının amaçlandığını belirtti.

‘TOPLUMUN YARISINI KADINLAR OLUŞTURUYOR’

Nazlıaka, TBMM Genel Kurulu'nda kanun teklifine dair konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’nin konuşmasını hatırlattı. Böke’nin yaptığı konuşmada, "Karşımızda büyük bir sorumluluk ve tarihi bir fırsat var. Eşitlikçi, özgür, demokratik bir geleceği birlikte kurup kurmayacağımıza dair oylama yapacağız. Bazı sorulara yanıt veriyor olacağız. Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınların siyasette de temsilin yarısını oluşturmasına evet mi, hayır mı diyeceğiz?” ifadelerine yer verildi.

Nazlıaka, kanun teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul’a ilişkin gözlemlerine ilişkin şunları paylaştı:

“Böke’nin konuşması AKP sıralarından gelen itirazlarla bastırılmaya çalışıldı, özellikle kadın milletvekilleri tepki gösterdi. AKP iktidarının kadın erkek eşitliğine inanmadığını biliyoruz ama kadınların, kadın erkek eşitliğine yüksek sesle itiraz etmesine tanıklık ederken onlar adına utandım. Bu ülkenin yarısını kadınlar oluştururken kadın kimliğinin yok sayılmasını nasıl isterler? Kadın kimliğini yok sayan AKP’li kadın milletvekilleri eşitlikten yana olmadıklarını ispat ettiler.”

‘KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ TEMEL BİR HAKTIR’

Siyasette kadının eşit temsili mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Nazlıaka, “Kadın erkek eşitliği, çağdaş ve demokratik bir toplum olmanın en önemli belirleyicisidir. Kadın erkek eşitliği, temel bir haktır. Kadınlar ve erkekler, toplumsal yaşamın her alanında eşit haklara sahip olmalıdır. Biz bu bilinçle hareket edeceğiz ve mutlaka bu topraklarda kadın erkek eşitliğini sağlayacağız. Çünkü biz şunu çok net biliyoruz, hiçbirimiz ama hiçbirimiz hepimiz kadar güçlü değiliz. Bu mücadeleyi büyüttükçe, derinleştirdikçe ve genişlettikçe mutlaka başaracağımızın farkındayız. Partimiz iktidar yürüyüşünde bu duruştan asla ödün vermeyecektir. Kadınların hayatın her alanında eşit temsile sahip olduğu bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz” diye konuştu.