CHP'li Murat Emir: 65 yaş üstü için Sinovac yerine Pfizer&Biontech aşısı temin edilmeli

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Çinli Sinovac Biotech'in geliştirdiği aşısının 60 yaş üzerinde sadece faz 2 çalışmalarının söz konusu olduğunu belirtirken, “En azından 65 yaş üstü için Sinovac aşısı yerine Pfizer&Biontech aşısının bir an evvel temin edilip onun uygulanması gerektiğinin de altını çizmek isterim” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, korona virüsü aşısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Emir açıklamasında, 3 milyon doz sipariş edilen Çin şirketi Sinovac Biotech'in aşılarının sadece faz 2 çalışmalarının bulunduğunu ve 65 yaş üstü vatandaşlar için herhangi bir çalışmasının bulunmadığını belirtti ve “En azından 65 yaş üstü için Sinovac aşısı yerine Pfizer&Biontech aşısının bir an evvel temin edilip onun uygulanması gerektiğinin de altını çizmek isterim” dedi.

'BİLİNMEZLİK ARTARAK DEVAM EDİYOR'

İktidarın aşı yarışında ve aşı uygulamasında son derece geri kaldığını belirten Emir şöyle konuştu:

“Özellikle ilk ay içerisinde 20 milyon dozluk bir aşılama yapılacağı ifade edilmişti ama şu an bir kişi bile aşılanabilmiş değil. Dolayısıyla Türkiye aşı yarışında ve aşı uygulamasında son derece geride kalmış durumda. Diğer bir önemli nokta, bütün dünyada önceden onay almış olan, faz 3 çalışmaları sonrasında onay olan Pfizer&BioNtech aşısıyla ilgili olarak da ilk başta 5 milyon doz alacakları söylendi. Sonra 550 bin doza indi bu. Sonra Bakan, 'Sözleşme imzaladık' dedi. Sonra Cumhurbaşkanı, 'Görüşmelerimiz devam ediyor' dedi. Buradaki bilinmezlik de artarak devam ediyor. Türkiye’nin mutlaka bütün dünyanın tercih ettiği ve ilk etapta kullanıma başladığı Pfizer&BioNtech aşısında ilerleme kaydetmesi gerekiyor. Eğer ilerleme kaydedilemiyorsa bunun sebebi nedir? Bunun da açık bir şekilde ortaya konması lazım. Sonuç olarak Türkiye aşı kaynağını çeşitlendirmek Pfizer&BioNtech aşısını daha fazla alabilmek bunun dışındaki Moderna ve Oxford’un aşıları konusunda da ilerleme kaydetmek zorunda.”

'AŞI KAYNAĞI ÇEŞİTLENDİRİLEMEDİĞİ İÇİN ALELACELE ONAY VERME TELAŞINDALAR'

Çin aşısına mahkum kalındığını ifade eden CHP’li Emir şunları söyledi:

“Türkiye maalesef kaynağını çeşitlendiremediği için, Çin aşısına mahkum olduğu için özellikle faz 3 raporları sunulmaksızın alelacele bir onay verme telaşında. Bu da sonuçta vatandaşlarımızda kaygıyı artırıyor. Türkiye’de aslında bir aşı karşıtlığı yok. Bir aşı yokluğu söz konusu. Aşınız olacak, çeşitli aşının olacak, faz 3 aşamasına geçmiş aşınız olacak ve sonuçta da vatandaşlarınıza bunu uygulayacaksınız. Bir önemli nokta da özellikle Sinovac aşısının 60 yaş üzerinde çalışması söz konusu değil. Sadece faz 2’de çalışması söz konusu. Dolayısıyla özellikle Sağlık Bakanlığı’nın dediği gibi 65 yaşından daha yaşlı büyüklerimize Sinovac aşısı yapılacaksa da bu konuda bir bilimsel çalışma olmadığını en azından 65 yaş üstü için Sinovac aşısı yerine Pfizer&BioNtech aşısının bir an evvel temin edilip onun uygulanması gerektiğinin de altını çizmek isterim.” (ANKA)