CHP’li Kaya: Yayladaki endemik bitkileri söküldü, yerine ot dikecekler

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon'daki Düzköy yaylalarına özgü endemik bir tür olan Zifin çiçeklerinin iş makineleri ile sökülmesine tepki gösterdi.

Düzköy yaylasındaki Zifin çiçekleri
Google Haberlere Abone ol

TRABZON - CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, endemik bir tür olan Zifin çiçeklerinin Düzköy yaylalarından iş makineleriyle sökülmesine tepki gösterdi.

Konuyla ilgili açıklama yayınlayan Kaya, yayladaki iş makinelerinin fotoğraflarını paylaşarak  “Her şey bitti, sıra Zifin çiçeklerimize mi geldi? Bu çiçekler yaylalarımıza, ormanlarımıza eşsiz bir güzellik katıyor. Yüzyıllardır bu çiçekler süslüyor buraları. Zifin çiçekleri bizim bölgemize has, endemik bir türdür. Korunması, kollanması gereken bir türdür. Niye yok ediliyor bu güzelliklerimiz?" ifadelerini kullandı.

‘ÇEKİN ELLERİNİZİ DOĞAMIZDAN’

Yaptığı araştırmalar sonucunda Zifin çiçeklerinin Trabzon İl Tarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen mera ıslahı çalışmaları kapsamında söküldüğünü ve çiçeklerin yerine ot ekileceğini öğrendiğini ifade eden Kaya, sözlerine şöyle devam etti: "Bu nasıl bir

Zifin çiçeklerinin iş makineleri ile sökümüne başlandı

akıldır? Yaylalardaki hayvan sayımız çok azaldı. Dün binlerce hayvana yeten otlaklarımız bugün on tane hayvana mı yetmiyor? Yöre halkı bu konuya büyük tepkili, haklı olarak o güzellikleri hangi akıl yok ediyor diye isyan ediyor. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız görüşmede çiçeklerin mera ıslah projesi kapsamında söküldüğünü söylediler. Oralara ot dikeceklermiş, meraları arttıracaklarmış. Mevcut meralarımız yetmiyor mu? Yüzyıllardır oralarda hayvancılık faaliyetleri yapılıyor ve hayvan sayısı bugün düne göre yok denecek kadar az. Burada başka bir şey var. Meralarımıza dokunmayın, yaylalarımıza dokunmayın. Yeter artık çiçeklerimize dokunmayın. Çekin ellerinizi doğamızdan” dedi.

‘BU YAPILAN DOĞA KATLİAMIDIR’

Korunması gereken bir türün hangi amaçla yok edildiğini soran Kaya, bu kararı verenlerin Trabzon’un turizmine de zarar verdiğini vurguladı. “Düzköy’de yaşayan güzel yürekli insanlarımızın tüm çabalarına ve itirazlarına rağmen Zifin çiçeklerimizin sökümü durdurulmamış. Bu çiçeklere vatandaş zarar verse ceza verilirdi ama kıyım tarım il müdürlüğü eliyle yapılıyor, buna ceza yok. Bu yapılan doğa katliamıdır” diyen Kaya, söküm işlemlerinin bir an önce durdurulmasını talep etti. (DUVAR)