CHP'li Karabat'tan 'kırmızı et zammı' açıklaması: AKP önce Katarlılar diyor

CHP'li Karabat, Et ve Süt Kurumu’nun, kırmızı et fiyatlarına yaptığı yüzde 48'lik zamma ilişkin Katar'a yapılan hayvan ihracatını işaret etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Et ve Süt Kurumu’nun, kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 zam yapmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı bir dizi paylaşımla iktidarı aylarca ‘kıtlık’ yaşanabileceğine ilişkin uyardıklarını kaydeden CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, buna rağmen sadece Kasım-Aralık 2021’de Katar’a satılan küçükbaş hayvan sayısının 2,5 milyonu bulduğunu söyledi.

Et ve Süt Kurumu'nun dün duyurduğu zamla kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi. Yapılan zam tepki çekerken CHP’li Karabat, iktidarın Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybıyla birlikte canlı hayvan ihracı teşvik ettiğini, sadece Kasım-Aralık 2021’de Katar’a satılan küçükbaş hayvan sayısının 2,5 milyonu bulduğunu kaydetti.


'YILIN İLK İKİ AYINDA YAPILAN CANLI HAYVAN İHRACININ KİLOGRAMI YÜZDE 866 ARTTI'

Karabat'ın aktardığına göre; 2021 Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 339,8 artışla 14.8 milyon dolarlık canlı hayvan ihraç edildi. 2022’nin Ocak-Şubat aylarında ise bu rakam yüzde 451,5 artışla 31.3 milyon dolar oldu. Sadece bu yılın ilk 2 ayında yapılan canlı hayvan ihracının kilogramı yüzde 866 oranında arttı.

Hayvan ihracatının uçakların yanı sıra gemilerle de yapıldığını aktaran Karabat, Katar’ın yanı sıra İran’a da yüz binlerce hayvan satıldığını kaydetti. İktidarın "İhracatımız rekor kırıyor" söylemini eleştiren Karabat, "AKP Hükümeti “İhracatımız rekor kırıyor” diye söylüyor; ama Türkiye’de vatandaşın ete erişiminin azalmasını görmezden geliyor" ifadelerini kullandı.

Katar ve İran gibi ülkelerin et arzını Türkiye’den ithal ettikleri canlı hayvanlarla güvence altına aldıklarını söyleyen Karabat, "Bizde ise et sıkıntısı olduğu için Et ve Süt Kurumu, “Ramazan ayı öncesinde ete yüzde 48 zam yaptı" dedi.


'GERÇEKLERİ HALKTAN GİZLİYORLAR'

Canlı hayvanların kilogramının ortalama 2.5-3 dolara satıldığını kaydeden Karabat, şöyle devam etti: "TÜİK, son 25 aydır kırmızı et istatistiklerini açıklamıyor. Gerçekleri halktan gizliyorlar. TÜİK’e göre küçükbaş hayvan sayısı artıyor ama doğru değil. Kesilen ve ihraç edilen hayvanların küpeleri sistemden düşülmüyor."

'AKP, ÖNCE KATARLILAR DİYOR'

CHP'li Karabat, hangi ilde ne kadar hayvan stoğu kaldığı ve Güneydoğu ile Çukurova Bölgeleri’ndeki büyük çiftliklerde ne kadar hayvan bulunduğu sorularına da yanıt istedi.

İktidarın 'İhracat rekor kırıyor" demek için atılacak adımların birkaç ay sonraki yansımalarını hesap etmediğini söyleyen Karabat, şunları kaydetti: "Pandemi döneminde hatırlarsanız, dünyanın tahıl ambarı Rusya ve Ukrayna gibi ülkeler, “Öncelik kendi vatandaşım” diyerek tarım ihracatına kısıtlama getirdiler. Peki, AKP ne yapıyor? Öncelik Katarlılar diyor. Takdir sizin..." (HABER MERKEZİ)