CHP'li Kamacı: BAE’ye resmen enerji kapitülasyonu veriliyor

Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan enerji anlaşmasına tepki gösteren CHP'li Nail Kamacı, "İktidar eliyle adil rekabet ortamı kaldırılarak BAE’ye resmen enerji kapitülasyonu veriliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı,  Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan Enerji ve Doğal Kaynaklar Anlaşması'na tepki gösterdi.

Osmanlı dönemindeki kapitülasyonları hatırlatan Kamacı, şunları söyledi:

"Tam bağımsızlığı ve milli iktisat politikasını kendine şiar edinen Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verilen Ulusal Kurtuluş Savaşı sadece siyasi bağımsızlık için değil, iktisadi bağımsızlık ve milli kalkınma için de verilmiştir. Lozan Antlaşmasıyla birlikte kapitülasyonlar kaldırılmış, yabancı şirketlere tanınan bütün imtiyazlar sona ermiştir.

Geldiğimiz noktada Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan Enerji ve Doğal Kaynaklar Anlaşması ile Lozan’da kurtulduğumuz kapitülasyonlar, 100 yıl sonra AKP eliyle hortlatılıyor.

Anlaşmaya göre Türkiye’deki enerji yatırımları BAE dışında her ülkeye kapatılıyor. BAE’li şirketlerin Türkiye’de; nükleer, rüzgar, güneş alanlarında 28 bin 500 MW büyüklüğünde yatırım yapmasını öngören antlaşmada BAE’li şirketlere sunulacak sahalarda, 18 ay ya da belirlenecek farklı bir süre için hiçbir başka yatırımcı ile müzakere dahi edilemeyecek.

Anlaşmada, Türk tarafı anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde uygun sahayı/sahaları bildireceği taahhüt ediliyor. Türk şirketleri enerji yatırımı için yer ve kapasite ararken, bunun için yıllarca uğraşırken, BAE’li şirketlere kısa sürede bunların sağlanacağını yönelik taahhüt veriliyor.

Lafa geldi mi yerli ve millilikten bahseden iktidar, enerji yatırımları için büyük önem taşıyan milli varlık niteliğindeki değerli arazilerimizi koşulsuz BAE enerji şirketlerine peşkeş çekiyor. Aynı zamanda BAE’li şirketlerin alacağı projeler izin, ruhsat ve ÇED değerlendirme sürecinin alınmasında kolaylık sağlanacağı antlaşmada yer alıyor.

Özetle; memlekette birçok 'yerli ve milli' enerji firması varken, iktidar eliyle adil rekabet ortamı kaldırılarak, BAE’ye resmen enerji kapitülasyonu veriliyor."