CHP'li İlgezdi: Utanç kaynağı olan taşeron uygulaması devam ediyor

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmeleri için verilen kanun teklifinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmesine ilişkin açıklama yapan İlgezdi, "İşçiler hala modern köle olarak çalıştırılıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP'nin kamuda taşeron işçi olarak çalışanlara sürekli kadro verilmesini öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, "Çalışma yaşamının büyük bir utanç kaynağı olan taşeron uygulaması ne yazık ki devam ediyor, işçiler hala modern köle olarak çalıştırılıyorlar" dedi. 

CHP Grup Başkanvekilleri, kamuda taşeron işçi olarak çalışanlara sürekli kadro verilmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunmuştu. Teklifin doğrudan gündeme alınması, dün TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. İlgezdi, TBMM Genel Kurulu’nda kadroya geçirilmeyen, KİT’lerde, özel bütçeli kamu kuruluşlarında, kanunla kurulmuş birlik ve kooperatiflerde, bakanlık ve kurumlarda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını talep ederek bir yazılı açıklama yaptı. İlgezdi, şu ifadeleri kullandı: 

'MODERN KÖLE OLARAK ÇALIŞTIRILIYORLAR'

"Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu taşerona kadro sözü verdikten yıllar sonra iktidarınız taşeron işçilerini sınırlı olarak 4/D ya da belediye şirketleri üzerinden ucube bir sistemde kadroya geçirdi. Çalışma yaşamının büyük bir utanç kaynağı olan taşeron uygulaması ne yazık ki devam ediyor, işçiler hala modern köle olarak çalıştırılıyorlar.

Devlet garantili yol, köprü, havalimanlarına aktardığınız bütçenin çok az bir kısmını aktarsaydınız bu sorun çoktan çözülmüştü ama sorunu çözmek için halktan, işçiden, emekten yana irade gerekir; o da sizlerde yok, hiç olmadı da.

Her seçim öncesi vaatte bulundunuz, toplumun tüm katmanlarında olduğu gibi burada da taşeron işçileri böldünüz, kimine kadro verirken kimine söz verdiniz ama yine o sözleri tutmadınız; bunu da elinizi, yüzünüze, gözünüze bulaştırdınız. Her fırsatta itilen kakılan, asgari ücret alıp oraya buraya koşturulan, ihtiyaç olmadığında kolayca gözden çıkarılan, köle gibi çalıştırılıp hakları verilmeyen, emek piyasasının başaktörü olan bu insanlar size sesleniyor, bu sese kulak verin."

'EMEKÇİLERE BU MUDUR REVA OLAN'

MR ve tomografide uzmanlaşmış radyoloji teknisyenleri ve teknikerleri, radyoloji sekreterleri, laborantlar, kimyagerler, bilgi işlemciler, kiralık araçların şoförleri, ihtiyaç hâlinde farklı işlerde joker olarak çalışan işçilerin halen kadroya geçirilmediklerini hatırlatan Gamze Akkuş İlgezdi, “Kadroya geçirilmeyenlerin birçoğu pandeminin kahramanları. Hiç mi yüreğiniz sızlamıyor? Her türlü riski göze alarak insan sağlığını önceleyen emekçilere bu mudur reva olan?” sorusunu yöneltti. (ANKA)