CHP'li Derici: Kıyı ihlali yapan işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacak mı?

CHP'li Süreyya Öneş Derici, Çevre ve Şehircilik Bakanı'na, "Kıyı ihlali yapan işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacak mıdır? Bu yaptırımlar valiliklere bildirilmiş midir?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, TBMM’ye sunduğu soru önergesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ’ye kıyı ihlalleri konusunda sorular yöneltti.

“16.04.2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile kıyılarımızda kaçak yapılaşma, çevre kirliliği ve kaçak işyerlerine sebebiyet verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mahkemeye başvurmasından sonra Danıştay 4. Dairesi’nin İBB’yi haklı bulup yönetmeliğin iptali kararına rağmen bu ihlaller devam etmekte midir? Bu konuda ilgili bakanlık gerekli açıklamayı yapacak mıdır?” sorularını soran Öneş Derici, iki yıldır devam eden kıyı ihlallerine neden olan yönetmeliğin İBB’nin başvurusu ile son verildiğini hatırlatarak yönetmelik süresince verilen zararın tespit edilmesi ve kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine işaret etti.

Öneş Derici, Anayasa’nın 43. maddesine atıfta bulunarak kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu ve kamu yararının gözetilmesi gerektiğini belirtti. “Yönetmelik değişikliği ile kamu yararına aykırı faaliyetlere göz yumulamaz” dedi.

Öneş Derici, yönetmeliğin değişikliği sırasında bilimsel ve teknik gerekçelere dayanmayan raporların kullanıldığını ve bu durumun kamu yararına aykırı olduğunu ifade etti. “Yönetmelik değişikliği ile kıyı kenar çizgileri değiştirilerek hangi tesislere özel çıkar sağlanmak istendi?” diye sordu.

Derici'nin soruları şöyle:

-Yönetmelik için yazılan rapor sonucu değiştirilen kıyı kenar çizgilerinin lokasyonları neresidir? Hangi tesisleri kapsamaktadır?

-16.04.2022 tarihinden bu yana kaç işletme Turizm İşletme Belgesi almıştır? Bu işletmelerden kaç tanesine yasal işlem yapılmıştır?

-Yönetmeliğin iptal edilmesine rağmen kıyı ihlalleri neden devam etmektedir? Bakanlık bu konuda ne zaman adım atacaktır?

-Kıyı ihlali yapan işletmelere cezai yaptırımlar uygulanacak mıdır? Bu yaptırımlar valiliklere bildirilmiş midir?

-Bakanlık, iki yılı aşkın süredir mağdur olan halkımıza bir bilgilendirme yapacak mıdır?

Öneş Derici, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğu parti ayırt etmeksizin Türk vatandaşlarının tamamına eşit davranarak gerekli hizmetleri yerine getirmektir. Kıyılarımızın korunması ve kamu yararının gözetilmesi için gereken adımlar atılmalıdır” diyerek bakanlığı göreve çağırdı.