CHP’li Demir: İsrail ile ticaret konusundaki kararlar açık kapı bırakılarak alınmış

CHP'li Volkan Demir, "İsrail ile ihracat kısıtlandı ama ulaştırma, finans konularında düzenleme getirilmedi. Kararlar açık kapı bırakılarak alınmış" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, Ticaret Bakanlığı’nın İsrail ile ihracat ve ithalat işlemlerini tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurduğunu hatırlatarak, ”İsrail ile ihracat kısıtlandı ama ulaştırma, finans konularında düzenleme getirilmedi. Yani ticaret kısıtlanmadı” dedi..

Demir,  yaptığı açıklamada, İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşmasının askıya alınmadığı ve kısıtlamada Türk menşeli ve İsrail menşeli ürün ifadesi kullanılmadığı bilgilerini paylaşarak, İsrail ile ticaret konusunda oluşan boşluklarla ilgili kamuoyunun cevap beklediği sorular olduğunu belirtti.

Demir’in İsrail ile ticaret konusundaki açıklamaları şöyle:

"Ticaret Bakanlığı, 2 Mayıs 2024 tarihinde yayımladığı basın açıklaması ile İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu bildirmiştir. Ancak; İsrail ile ihracat kısıtlandı ama ulaştırma, finans konularında düzenleme getirilmedi. Yani ticaret kısıtlanmadı.

Söz konusu ticaret kısıtlaması kararına ilişkin şu hususlar dikkate alınmalıdır.

1-) İsrail ile Serbest Ticaret Anlaşması askıya alınmamıştır

2-) Kısıtlamada Türk menşeli ve İsrail menşeli ürün ifadesi kullanılmamıştır.

Bu kapsamda;

- İthalatta İsrail menşeli ürünlerin 3. Ülkeler üzerinden ithalatına veya Türk menşeli ürünlerin 3. Ülkeler üzerinden İsrail’e transferini engelleyici bir hüküm/önlem/yaptırım bulunmakta mıdır?

-Türkiye menşeli hassas veya çift kullanımlı ürünlerin nihai kullanıcısının İsrail olmamasına yönelik bir düzenleme (Örneğin Son Kullanıcı Sertifikası) bulunmakta mıdır?

-Ticaretin başka kanallardan yapılmasını kontrol etmek üzere İsrail ile ticari bankacılık işlemlerinin kontrol altına alınmasına yönelik bir Bankacılık düzenlemesi yapılmış mıdır?

-Menşe belgelerine ilişkin bir düzenlemeye de gidilmiş midir?

-Türk gemilerinin (ve TIR larının) İsrail limanlarına gidişi veya İsrail gemilerinin Türkiye’ye gelişi ile ilgili bir düzenlemeye de gidilmiş midir?

-Malların Serbest Bölgelerden, antrepolardan, geçici depolama merkezlerinden transferi hususunda bir düzenleme de yapılmış mıdır?

-Nihai hedefi İsrail olan malların limanlardan aktarım ve her türlü transit geçişinin yasaklanmasına ilişkin bir düzenleme de yapılmış mıdır?

-Diğer hizmet alımları, teknoloji transferleri, Türk müteahhitlerinin İsrail’deki faaliyetlerinin durdurulması da kararlaştırılmış mıdır?

Sonuç olarak İsrail ile Ticaret konusundaki bu kararlar bir açık kapı bırakılarak alınmış, bazı firmaların ticarete devam etmesinin yolu açık bırakılmıştır.”

Etiketler volkan demir chp