CHP'li Başarır'a soruşturma: MSB ve RTÜK suçladı, savcılık harekete geçti

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, bir televizyon programında Tank Palet Fabrikası'nın satışına ilişkin "Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar'a satılmıştır" ifadesini kullandı. Milli Savunma Bakanlığı orduya hakaret edildiğini savunarak dava açılacağını duyurdu. RTÜK de "Hadsiz sözler" ifadesini kullanarak inceleme başlattığını açıkladı. Savcılık, re'sen soruşturma başlattı. Başarır: Eleştirim Tank Palet Fabrikamızın Katar’a satışına yöneliktir. Arkasındayım."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanlığı, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın, Tank Palet'in Katar'a satılmasına ilişkin "Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar'a satılmış" sözlerine tepki gösterdi. RTÜK de inceleme başlattığını duyurdu. Başarır ise sözlerinin fabrikanın satışına yönelik olduğunu söyledi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bir televizyon programında daha önce gerekçeleri ve kapsamı defalarca açıklanmış olan bir projeden hareketle milletin ordusuna milletin önünde hakaret edilmiştir. Millî Savunma Bakanlığı; Aklın ve bilimin rehberliğinde; ciddiyet, samimiyet, diyalog ve koordinasyon içerisinde çalışarak yerli ve millî savunma sanayi ürünleriyle teçhiz edilmiş kahraman ordumuzun niteliklerini daha da arttırmanın gayreti içindedir" denildi.

'TSK VE MEHMETÇİĞE HAKARET'

Açıklamada, "Peygamber Ocağı olarak da bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerleriyle, anayasa çerçevesinde, yasalar ve Sn. Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, milletinin emrinde görevinin başındadır. Şahsi ihtiras ve hevesleri için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Mehmetçiğe hakaret eden, asil milletimiz tarafından zaten mahkûm edilen bu gayr-i millî dili şiddetle kınıyor, bunun hesabının hukuk çerçevesinde sorulacağını, konunun takipçisi olacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz" ifadesi kullanıldı. 

RTÜK: İNCELEME BAŞLATTIK

Programla ilgili RTÜK de inceleme başlatıldığını açıkladı. RTÜK açıklamasında şöyle denildi: "

Bir haber kanalındaki yayın esnasında program katılımcılarından birinin kahraman ordumuza yönelik kullandığı çirkin ifadeleri kabul etmek mümkün değildir. Kültürümüzde Peygamber Ocağı olarak kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri aziz milletimizin yüz akıdır. Sınırlarımızın içinde ve dışında kahramanca mücadele ederek gönül coğrafyamızın güvenlik ve huzurunu tesis eden ordumuza dil uzatmaya kimsenin hakkı yoktur. Sorumluluk alanımızda olan ve her kesimden insanın takip edebileceği bir yayında dile getirilen hadsiz sözler yakın takibimiz altındadır. İlgili yayın hakkında Üst Kurul uzmanlarımızca inceleme başlatılmıştır."

SAVCILIK: SORUŞTURMA BAŞLATTIK

Başarır'la ilgili bir açıklama da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapıldı: "Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca TCK'nın 301. maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin askeri teşkilatını alenen aşağılama suçlarından re’sen soruşturma başlatılmıştır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

BAŞARIR: ARKASINDAYIM

CHP'li Başarır ise Twitter'dan yaptığı açıklamada konuşmasının başka yerlere çekildiğini ifade etti. Başarır  ve şunları söyledi:

"Habertürk’teki konuşmamın çok başka yerlere çekildiğini hayretle izliyorum. Benim eleştirim Tank Palet Fabrikamızın Katar’a satışına yöneliktir. Arkasındayım. Ordumuzla uzaktan yakından alakası yoktur! Ordumuzun savaş fabrikasını bir başka ülkeye satmak hainliktir. İhanettir!"

AK PARTİLİ ÜNAL'A YANIT: UTANMAZ KATAR ARTIĞI

CHP'li Başarır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'ın da hedefi oldu. Ünal, Başarır için "Muhaberat artığı", "Esed aşığı" ifadeler kullanıp "Bir CHP milletvekilinin katıldığı TV programında kahraman ordumuza karşı kullandığı çirkin ifadeler ne kadar canlarının yandığını gösteriyor. Bu ifadeleri telin ediyorum" dedi ve Başarır'ı "özür" dilemeye çağırdı.

Başarır bu çağrıya şöyle yanıt verdi:
"Utanmaz Katar artığı, bu ülkenin Tank Palet Fabrikası Katar’a satılırken neden sustun? Neden bir tepki vermedin ? Benim demek istediğim son derece açık ve net. Bu ülkenin şerefli ordusunun tankı, topu, tüfeği başka bir ülkeye peşkeş çekilir mi? Nerede senin sözde milliliğin?"

CHP'Lİ VEKİLLER SAHİP ÇIKTI

Başarır'a Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Geçmişte askeri vesayeti arkalarına alarak iktidar olanlar bugün milletin hizmetinde olan Türk Ordusuna dil uzatıyor. Bu çirkin dili reddediyor ve şiddetle kınıyoruz. Ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru için kahramanca mücadele eden ordumuza desteğimiz tamdır" ifadesiyle tepki gösterdi. 

CHP milletvekilleri ise sosyal medya hesaplarından tepkilere yanıt vererek Başarır'a sahip çıktılar. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kalın'a "Bir Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nün trollerin kontrolüne girmesini ve yalanlarına sarılmasını hayretle izliyoruz. Ordumuza dil uzatıldığı yok. Geçmişte askeri vesayet yalanına sarılarak FETÖ ile ortak Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kumpas kuranlar elbette şimdi de yalana sarılacaklar!" diyerek yanıt verdi.

Orhan Sarıbal da "Memleketi parsel parsel Katar'a satanlara ses çıkarmayan troller, Tank Palet Fabrikasının Katar'a satışını eleştiren milletvekili arkadaşımız Ali Mahir Başarır'ın sözlerini çarpıtarak, linç ediyorlar. Yağma yok. @alimahir yalnız değildir" ifadelerini paylaştı.

Mehmet Bekaroğlu da, "Çok açık ki Milletvekilimiz A. Mahir Başarır, tank palet fabrikasının satılmasını eleştiriyor; bu konuşmanın üzerine atlayıp orduya hakaret ettiye getirilmesi, AKP Gnl. Bşk. Yardımcıları, hatta Bakanlarının trol gibi davranmaları anlaşılır gibi değil" dedi.

BAŞARIR NE DEMİŞTİ?

Habertürk TV’de yayımlanan Eren Eğilmez’in sunduğu "Gerçek Fikri Ne" adlı programa katılan CHP'li Ali Mahir Başarır, Tank Palet fabrikasının satılmasına tepki gösterirken “Öyle bir noktadayız ki; Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar’a satılmış. Ben değer biçemiyorum; 20 milyar dolar olduğu söyleniyor, 50 milyon dolara satılmış…” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerinde stüdyoda bulunan kamuoyu araştırmacısı Hilmi Daşdemir ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Yaşar Hacısalihoğlu Başarır’ın sözlerine tepki gösterdi. Daşdemir, “Hangi ordu satılmış” diye sorarken, Ali Mahir Başarır “Tank Palet ordu değil mi?” diye yanıt verdi. (HABER MERKEZİ)