CHP’li Aydoğan: İntihar eden avukatların günahı kimin?

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, son dönemde ekonomik sorunlar nedeniyle intihar eden avukatları Meclis gündemine taşıdı. Yönetimin duyarsızlığının avukatların hayatına mâl olduğunu belirten Aydoğan, “Bu intiharlara seyirci mi kalacaksınız” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, avukatların yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Ekonomik kriz nedeniyle son dönemde avukatların intihar ettiğini belirten Aydoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi ve araştırma önergesi verdi.

‘DUYARSIZLIK İNSAN HAYATINA MÂL OLUYOR’

Pandemi sürecinde ekonomik zorluk yaşayan 50 binin üzerinde avukatın olduğunu belirten Aydoğan, “Salgının başlangıcında yaşanacak olumsuzlukları öngörerek ilgili bakanlığa yapması gerekenler konusunda yönlendirici sorular yönelttik. Destek paketi, kredi imkânı, zorunlu ödemelerin ertelenmesi gibi pek çok destek sağlanabilirdi. Fakat kulaklarının üstüne yattılar. Şimdi de meslektaşlarımızın intihar haberlerini alıyoruz. Bu duyarsızlık insan hayatına mâl oluyor” dedi.

Sabit maaşı olmayan, ek gelirleri bulunmayan avukatların devlet desteğine ihtiyaçları olduğunu belirten Aydoğan, “Kiralarını, kredilerini ödeyemeyen, SSK, Bağ-Kur prim ödemelerini yatıramayan avukatlar var. Bu insanlar yaşamlarını nasıl sürdürecekler? Sağlık giderleri nasıl karşılanacak? Çaresizliğe itilen avukatlar hayatından vazgeçiyor. Bu gerçekten tüyler ürpertici bir durum bu duruma seyirci kalınması ise aynı şiddette ürpertici. Merkezi yönetim tam da ihtiyaç duyulduğu zaman ortada yok. Hep söylüyorum adalete de en az sağlık kadar ihtiyacımız var. Avukatları yok saymak adaleti de yok saymaktır. Ben kendi adıma vicdan muhakemesi yapıyorum acaba bu ülkeyi yönetenler, vatandaşını çaresizliğe sürükleyenler de bu muhasebeyi yapıyorlar mı? İntihar eden avukatların günahı kimin?” ifadelerini kullandı.

‘BU İNTİHARLARA SEYİRCİ Mİ KALACAKSINIZ?’

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde ocak ayında 25 yaşındaki avukat Hayriye Sena B.'nin intiharının ardından yine benzer bir olayın Talas ilçesinde yaşandığını, 42 yaşındaki avukat Mehmet H.’nin yaşamına son verdiğini belirten Aydoğan, “Bu intiharların altında geçim sıkıntısı olduğu ve süreçte hiçbir destek göremeyen avukatların yaşamından vazgeçme aşamasına geldikleri görülmektedir” dedi. Aydoğan’ın yanıtlanmasını talep ettiği soruları ise şu şekilde sıralandı:
-Türkiye Barolar Birliği’nin avukatlar için hayati öneme sahip olan talepleri üzerine bugüne kadar neden bir tasarrufunuz olmamıştır?
-İnsanların yaşamına son verecek kadar derin bir buhrana sürüklenmesinin önüne geçilmesi için bir nasıl bir yol izleyeceksiniz? Bu intiharlara seyirci mi kalacaksınız?
-Diğer birçok meslek grubundan ayrı olarak, mesleğine uzun süre ara verdikten sonra çalışma yaşamına başlasa da hemen para kazanamayan serbest avukatlar üzerindeki ekonomik baskıyı kaldırmak ve destek sağlamak adına banka kredisi, SGK ödemesi ve vergi borçlarının erteleme süresinin ilgili meslek grubu için ayrıca uzatılması gündeminizde midir?
-Avukatlık hizmetlerinin tamamında KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi konusunda çalışmanız var mıdır?
-Salgın süresince asgari geçim ücreti, kira, ofis ve personel giderleri gibi sabit ödemelerini yapamayan avukatlara yönelik bir destek paketi açıklayacak mısınız?
-Korona virüsü salgını nedeniyle işgören sözleşmesi sona eren işsizlik ödeneği kriterlerini taşımayan iş gören avukatlara ve stajının ikinci 6 aylık dönemindeki stajyer avukatlara asgari geçim ücreti ödenmesine yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
- Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde zor durumda bulunduğunu beyan eden avukatlar için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketlerinin devreye alınmasının teşvik edilmesi, bankalar tarafından salgın bittikten sonra 1 yıl sonra ödemeli, teminat aranmaksızın, faizsiz destek kredisi sağlanması ile ilgili bir çalışmanız bulunmakta mıdır?