CHP’li Akın: Amasra’da sigorta yapmadan işçiler çalıştırıldı

CHP’li Ahmet Akın, 42 işçinim hayatını kaybettiği Amasra’daki madende sigorta yapılmadan işçilerin çalıştırıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yasal zorunluluk olmasına karşın Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Amasra işletmesinde faciadan önce sigorta yapılmadığı iddiasını gündeme getirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmelerinde konuşan Akın, “Amasra’da sigorta yapılmadığı için madenin çalışmaması gerekirken; siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediliyor ve bu verilen sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor. Facianın ardından sigorta yetkilileri acilen çağrılıyor ve bu olay sumen altı ediliyor. Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir demektir” dedi.

‘MADENDE SORUN TESPİT EDİLDİĞİ İÇİN SİGORTA YAPILMIYOR’

Amasra’da 42 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden bir ay geçtiğini hatırlatan CHP’li Akın, sigortasız işçilere dair şunları kaydetti:

“Soma faciasından sonra tüm madenlerin özel sigorta kapsamına alınması zorunla hale getirildi. İster kamu ister özel olsun Türkiye’de hiçbir madene sigorta yapılmadan çalışmasına izin verilmiyor. Facianın yaşandığı Amasra’da da ağustos ayının sonu, eylül ayının başı gibi özel sigorta için 3 kişilik bir heyet madene iniyor. Bu heyette deneyimli bir maden mühendisi; A sınıfı iş güvenliği uzmanı ve sigorta eksperi bulunuyor. Heyet madende önemli eksiklikler olduğunu tespit ederek; daha fazla inmeden hemen çıkıyorlar. Tahkimatta ciddi sorunlar olduğu ve madende bu sorunların 40-45 gün içinde bitirilmesini talep ediyorlar. Madende sorun tespit edildiği için de sigorta yapılmıyor.”

‘ÖNCELİĞİMİZ İNSAN’

Mevzuata göre sigorta yapılmayan madende çalışma yapılmasının yasak olduğunu kaydeden CHP’li Akın, Amasra’da mevzuatın önemsenmediğini ifade etti ve şöyle devam etti:

“Amasra’da sigorta yapılmadığı için madenin çalışmaması gerekirken; siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediliyor ve bu verilen sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor. Facianın ardından sigorta yetkilileri acilen çağrılıyor ve bu olay sumen altı ediliyor. Sayın Bakan bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir demektir. Bakın bize gelen bilgiler; Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun diğer madenlerinde de benzer sorunlar olduğu yönünde. Diğer dört madende de facia yaşanabilir. Buradan uyarıyoruz; sizin için insan hayatı önemli olmayabilir ama bizim önceliğimiz önce insan.”

‘SAYIN BAKAN BOTAŞ’IN ZARARINI SİZ Mİ KARŞILIYORSUNUZ?’

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve iktidar sözcülerinin doğalgaza yüzde 75 destek yapmakla övündüğünü dile getiren CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“Allah aşkına, ‘Biz karşılıyoruz’ derken; bu parayı cebinizden mi veriyorsunuz? BOTAŞ’ın görev zararını AK Parti mi karşılıyor? Yoksa Sayın Bakan siz kendi maaşınız ile mi BOTAŞ’ın zararını kapatıyorsunuz da biz mi bilmiyorsunuz? Allah aşkına sizin yanlış politikalarınız hem kurumlarımızı hem de vatandaşı batırıyor.”

‘ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA ASGARİ TÜKETİM 2 BİN LİRA OLDU’

CHP’li Akın, enerji faturalarını artık ne asgari ücretlilerin ne de düşük gelirli vatandaşların karşılayabildiğini dile getirdi. CHP’li Akın, şunları söyledi:

“Geçen sene 200 lira olan asgari elektrik tüketimi bugün 450 liraya; geçen sene 550 lira olan ısınma amaçlı asgari doğalgaz tüketimi ise bin 550 lira oldu. Yani vatandaşlarımızı sadece iki enerji faturası için asgari olarak ayda 2 bin lira vermek zorunda bıraktınız. Asgari ücretle geçinen bir aile kazancının neredeyse yarısını bu iki faturaya ayırıyor. Bunun daha kirası var. Suyu var. Yolu var. Okul masrafı ve mutfak masrafı var. Gelin de siz çıkın bu gelirle bu giderin altından.” (DUVAR)

Etiketler amasra maden facia