CHP'li Akdoğan: Veliler, okul servis ücretlerini nasıl ödeyecek?

CHP Parti Meclisi Üyesi Akdoğan, benzin ve mazot zamları sonrası okul servis ücretlerindeki artışlara dikkate çekerek, "Velilerimiz ne yapsın, bu parayı nasıl ödesin?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Akdoğan, okul servis ücretlerinde yaşanan artışlara dikkat çekmek amacıyla Ankara’da bir öğrenciyi okulundan aldı, evine bıraktı ve tekrar okula döndü. Akdoğan, bu güzergah boyunca öğrenci velisinin servis masrafını hesapladı. 

Akdoğan, toplam 30,8 kilometre yol gittiğini, 77 liralık mazot yaktığını ancak bu rota için geçen sene 21 TL mazot harcanacağını belirtti. Bu güzergah için öğrencinin ailesinden 3 bin 870 TL talep edildiğini; bu yıl gelecek zam ile birlikte bu ücretin 8 bin 134 TL’ye çıkacağını söyledi.

'ZAMMIN YÜZDE 40 OLMASI GEREKİYOR'

Öğrenciyi evine bırakıp okula dönen Akdoğan, burada bir açıklama yaptı: “Hem veliler hem servisçiler açısından içinden çıkılmaz bir durumdayız. Veli, çocuğunu servise yazdırırsa bir dert, yazdıramazsa sabahın karanlığında akşamın ıssızlığında çocuğun okula gidip gelmesi başka bir dert. Korsan servislerin hakim olmasını hiç istemiyoruz, hal böyle olunca sorun büyüyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) her sene bir tarife açıklar. Açıkladıkları bu tarife genellikle ağustos ayında belirlenir ve bir dahaki ağustos ayına kadar geçerli olur. Geçtiğimiz yıl 6 Ağustos 2021’de bir tarife açıklandı, bu tarifede sıfır kilometreden üç kilometreye, üçten altıya, altıdan 10’a ve 10’dan 15 kilometreye kadar azami ücretler var. 10-15 kilometre arasını baz alalım; açıklanan tarifede 10 kilometreden 15 kilometreye kadar giden öğrenciden 3 bin 870 TL alınıyordu. Bu fiyatlar açıklandı ve Ağustos 2022’ye kadar geçerli olacağı öngörüldü ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullar nedeniyle tarihimizde ilk kez bir şey oldu ve bu tarife 3 Ocak 2022’de güncellenmek zorunda kaldı, aslında zam geldi. 3 Ocak’ta açıklanan tarifede aynı serviste aynı güzergahtan aynı kilometrede yol giden bir öğrenci için rakam 4 bin 645 lira oldu. Zamlar hız kesmedi ve 14 Nisan 2022’de bu tarife tekrar güncellenmek zorunda kaldı ve 5 bin 810 liraya çıktı aynı servis aynı güzergâh aynı uzaklığın rakamı. Şimdi ağustos ayındayız, yeniden fiyatlar belirlenecek yeniden zam gelecek. Bu zammın yüzde 40 oranında olması gerekiyor. Bu zam geldiği zaman Ağustos 2021’de 3 bin 870 lira olan servis ücreti, 8 bin 134 liraya çıkacak. Soruyorum; velilerimiz ne yapsın, bu parayı nasıl ödesin?"

'BU MALİYETLERLE SERVİSÇİLER NE YAPACAK?'

Servisçilerin de bu dönemde zorlandıklarını ifade eden Akdoğan, "Servisçi esnafının en büyük gider kalemi olan akaryakıtta müthiş bir zam geldi. Diğer bir kalem zorunlu trafik sigortası; aynı araçtan söz edeceği. Poliçedeki isim aynı plaka aynı hasarsızlık var. 17.07.2022 tarihinde aynı araç, aynı kişi, aynı durumda bir poliçe yaptırıyor 2 bin 939 TL ödüyor. Bir sene sonra poliçenin günü geldiğinde yenilendiğinde 5 bin 243 lira oluyor. Diğer bir gider kalemi lastik. İkisi de yerli marka, ikisi de aynı ölçüde bir sene önce bu lastikler alındığında 6 bin TL tutuyor. Bir sene sonra aynı lastikler alındığında 12 bin lira tutuyor, yani tam iki katı. Tam rakamları vermem gerekirse Ekim 2021’de 5 bin 84 TL tutmuş, bu fark bir yıllık değil, dokuz aylık fark tam iki kat. 5 bin 84 TL 10 bin 169 TL olmuş. Eğer okulların kapandığı Haziran 2021 ile bugünü kıyaslarsanız iki katlık fark, üç kata çıkıyor. Servisçi esnafının bir sürü gider kalemi var; yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, arka, ön balatası, aküsü var. 292 liralık hava filtresi 735 lira olmuş. 2 bin 566 liralık bir akü start-stop 95’li bir akü 4 bin 977 liraya çıkmış. Biraz önce veliler için sordum, bu maliyetlerle servisçiler ne yapacak?" diye konuştu. 

Akdoğan çözüm olarak, çıkarılacak bir kararname ile servisçilerin gider kalemlerinin sübvanse edilmesi önerisini sundu. (HABER MERKEZİ)