CHP'li Adem: AK Parti döneminde tarım arazileri 3 milyon hektar geriledi

İktidarın tarım politikalarını eleştiren CHP'li Erhan Adem, kanun tekliflerinin tarım ve orman alanlarının bütünlüğünü korumak yerine bozduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 22 yıllık AK Parti iktidarı sürecinde tarım ve ormanlık alanlarda kayıplar yaşandığını belirterek, "Tarım arazileri, meralar, göller, nehirler, yaylalar, deniz dolgusu ile kıyılar sermayeye peşkeş çekilirken, korunan alanlar bile artık bir enkaz halinde" ifadelerini kullandı.

2002 yılında AK Parti iktidara geldiğinde 26 milyon hektar tarım arazisinin bulunduğunu hatırlatan Adem, bu arazilerin 2023 yılı itibariyle 23 milyon hektara gerilediğine dikkat çekti. Adem, “İnşaata dayalı büyüme stratejisinin sonucunda kıyı alanlarında ya da kent merkezlerinde artık yatırıma uygun çok fazla yer kalmayınca ekonomik etkinlikler, yatırımlar içerilere ormanlara, koruma alanlarına, tarım arazilerin olduğu yerlere taşınmaya başlandı. Maden, Turizm Teşvik ve Orman kanunları ile yapılan değişiklikler tarım ve orman alanlarının bütünlüğünü korumak yerine bozacak şekilde birçok amaç için tahsisini kolaylaştırdı" dedi.

 

Adem, “AKP iktidarı son yerel seçimlerle birlikte kaybetmiş, kıyı turizmi adı altında belediye eliyle kontrol edebildiği alan sayısı azalmıştır. Dolayısıyla bu bölgelerdeki turizm faaliyetlerini merkezi bünyede toplayarak rantçı politikalarına devam etmek ve yerel yönetimlere ekonomik anlamda bir kayıp yaşatmak istemektedir. Bu kanun teklifi turizmi teşvik değil yönetemediği belediyelerden rant elde etme düzenlemesidir” diye konuştu.

Etiketler chp erhan adem tarım