CHP'den YSK'ye çağrı: 'Parmak boyası' kullanımı için karar alın

CHP'li Engin Özkoç, "YSK seçim güvenliği için ‘parmak boyası’ kullanılması talebini kanun yürürlükten kaldırıldı diye reddediyor. Anayasa madde 79 açık. YSK bu kararı alabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP ve Zafer Partisi, seçimlerde parmak boyası kullanımı için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) çağrı yaptı.     

YSK, dün aldığı kararla seçimlerde parmak boyası kullanılması talebini reddetmişti. İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, “Yüksek Seçim Kurulu, ‘Yasal düzenleme gerektiğinden işlem yapılmasına yer olmadığına’ şeklinde karar verdi” demişti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, YSK’nin kararıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Paylaşımına YSK’nin hesabını etiketleyen Özkoç, şunları kaydetti: “YSK’ya çağrımızdır: YSK seçim güvenliği için ‘parmak boyası’ kullanılması talebini kanun yürürlükten kaldırıldı diye reddediyor. Anayasa madde 79 açık. YSK bu kararı alabilir. Seçim güvenliği için ‘parmak boyası’ kullanılması kararını alın!”

ÜMİT ÖZDAĞ: BOYA KARARI ALINANA KADAR BURADAYIZ

Bu arada Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, seçim güvenliğinin sağlanması talebiyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde açıklama yaptı. Parmak boyasının kullanılması yönündeki başvurularına YSK'den "yasanın gerekli olduğu" yanıtını aldıklarını belirten Özdağ, "Mesele seçimin güvenliğini sağlamakken ve bunun için ortada talep varken, YSK bu talebi karşılamak konusunda neden gereken inisiyatifi almıyor da seçimi güvensizleştirecek bir sürece ön ayak oluyor, bunu anlamıyoruz. Mavi boya bu seçimlerde kullanana kadar ve ithal seçmenle ilgili gerçek sayılar Türk halkına açıklanana kadar her gün buradayız” dedi.

'YSK, SEÇİMİ GÜVENSİZLEŞTİRECEK BİR SÜRECE ÖN AYAK OLUYOR'

Özdağ şunları kaydetti: "Bir yüksek yargı organı olarak bu konuda yasaya gerek kalmadan da düzenleme yapılabilir. Birçok yetkin hukukçunun bu konuda yapmış olduğu açıklamalar var. Ancak, şunu hatırlatalım, bugün ‘yasa gerekir’ diyen Yüksek Seçim Kurumu, referandumda Anayasa’nın emrini çiğneyerek ve kendisini TBMM yerine koyarak mühürsüz 2 buçuk milyon oyu geçerli kabul etmişti. O zaman yasa aramayan, Anayasa’yı çiğneyen YSK, şimdi mi yasalara çok uyar hale geldi? Mesele seçimin güvenliğini sağlamakken ve bunun için ortada talep varken, YSK bu talebi karşılamak konusunda neden gerekeni inisiyatifi almıyor da seçimi güvensizleştirecek bir sürece ön ayak oluyor, bunu anlamıyoruz.

İstanbul’da aynı zarftan çıkan dört pusuladan birisini iptal edip, diğer üçünü kabul eden bu YSK değil mi? Seçmen hangi Yüksek Seçim Kurulu’na güvenecek? Doğrusu, biz mavi boya tekrar bu seçimlerde kullanılana kadar ve ithal seçmenle ilgili gerçek sayılar Türk halkına Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanana kadar her gün buradayız. Bugün Zafer Partisi olarak buradayız, yarından sonra ittifak üyelerinin katılımıyla burada olacağız.” (HABER MERKEZİ)