CHP’den 'mayın' çağrısı: Milli Savunma Komisyonu bilgilendirilsin

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Karadeniz’de tespit edilen mayınların endişe yarattığına dikkat çekerek konuyla ilgili Milli Savunma Komisyonu’nun bilgilendirilmesini talep etti.

Google Haberlere Abone ol

 

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, kontrolsüz şekilde Karadeniz’de dolaşan mayınlarla ilgili yürütülen faaliyetler konusunda Meclis Milli Savunma Komisyonu’nun bilgilendirilmesini talep etti.

Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı’na yaptığı yazılı başvuruda, komisyonun Milli Savunma Bakanı ya da üst düzey bir yetkili tarafından bilgilendirilmesini isteyen Özel şunları söyledi:

“Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle başlayan ve bölgede büyük bir gerilime neden olan savaşın bu iki ülke dışında en çok etkilediği ülkenin Türkiye olduğu tüm uzmanlar tarafından kabul edilmektedir. Bir yandan sıcak çatışma devam ederken Soçi Liman Müdürlüğü’nce paylaşılan bir bilgiye göre 420 mayının zincirlerinin koptuğu ve Karadeniz’e dağıldığı ifade edilmektedir. Bu mayınlar arasında olduğu değerlendirilen bir mayın 26 Mart günü İstanbul Boğazı’nda, bir diğer mayın ise 28 Mart günü İğneada açıklarında tespit edilmiştir.”

‘BALIKÇILARIMIZ KENDİLERİNİ TEHDİT ALTINDA HİSSEDİYOR’

Özel, Milli Savunma Bakanlığı’nın ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu konuda önlem alıp almadığı noktasında kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini belirterek, “Uzmanlar Deniz Kuvvetlerimizin mayın tarama kabiliyeti yüksek olduğuna işaret etmekte, Rusya ve Ukrayna taraflarıyla anlık istihbarat paylaşımının zorunlu olduğuna dikkati çekmektedir. Ayrıca, bu durumun NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu’nun Boğaz’da konuşlanmasına ve Montrö’nün ihlaline sebep olabileceği değerlendirilmektedir. Karadeniz’de serseri mayınların dolaştığı ve özellikle bölgedeki balıkçılarımızın kendilerini tehdit altında hissettiği düşünüldüğünde kamuoyu bilgilendirilmeye muhtaçtır” dedi.

‘ENDİŞELER BERTARAF EDİLMELİ’

TBMM İçtüzüğünün, Milli Savunma Bakanlığı ya da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir yetkilinin Milli Savunma Komisyonu’nu bilgilendirmesine uygun olduğunu hatırlatan Özel, şöyle konuştu:

“Bu doğrultuda vatandaşlarımızın yüreğini ağzına getiren bu vahim süreçte kamuoyundaki endişeleri bertaraf etme konusunda Milli Savunma Komisyonu’nun ilgili bakanı ya da konu hakkında bilgilendirmeye yetkili üst düzey bir bürokratı toplantıya çağırması parti grubumuzun beklentisidir. Bu yönde komisyon başkanlığınızca yapılacak bir toplantı çağrısı güçlü bir yasama organı algısına da hizmet edeceğinden, beklentimiz çerçevesinde TBMM İçtüzüğü’nün 26’ncı ve 30’uncu maddeleri kapsamında bu konu özelinde komisyonun bir yetkili tarafından bilgilendirilmek üzere toplantıya çağrılması hususunu değerlendirmelerinize sunuyorum.” (DUVAR)