CHP’den ‘KYK’ çağrısı: Yandaş müteahhitte gelince borçlar siliniyor

CHP’li Özgür Karabat, milyonlarca gencin KYK borçlarıyla karşı karşıya olduğunu belirterek iktidara seslendi: Faizler silinsin.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Üniversite mezunu milyonlarca genç bir yandan işsizlik bir yandan da öğrenim süreleri boyunca Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) aldıkları kredi borçlarıyla mücadele ediyor.

Yaşanan enflasyonla birlikte öğrenim kredisi borçlarının katlandığını, “işsizlikle boğuşan” gençlerin en büyük sorunlarından biri haline geldiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

‘FAİZLER SİLİNSİN’

Gençlerin üniversiteden mezun olur olmaz ağır bir faturayla karşılaştığını ifade eden CHP’li Karabat, yıllarca işsiz kalan gençlerin ÜFE’ye bağlı kredi borçlarının ödenemez noktalara geldiğini söyleyerek Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

KYK’dan aldıkları kredilerin borçlarını ödeyemeyen gençlerin faizlerinin katlandığını ifade eden Karabat, mezun gençlere dönük haciz işlemlerinde ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekti. Karabat, “Beceriksiz ekonomi politikalarının bedelini gençlere ödetiyorlar” dedi. Kredi borç faizlerinin ÜFE oranlarına göre belirlenmesinin adil olmadığını belirten Karabat şu ifadeleri kullandı:

“ÜFE artışı resmi rakamlara göre mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 132,16 oranında gerçekleşti. İş bulmanın dahi büyük bir şans olduğu ortadayken, gençlere bu ağır faturanın kesilmesi kabul edilemez. Kaldı ki kimsenin geliri bu oranda artmıyor.”

‘YANDAŞ MÜTEAAHHİTE GELİNCE HÜKÜMET BORÇLARI SIFIRLIYOR’

Hükümete kredi faizlerinin silinmesi çağrısı yapan Karabat, “İş genlerimize gelince nedense kaynak yok deniliyor. Aslında kaynak var; ama iktidar tercihini gençlerden değil müteahhitlerden yana kullanıyor. İş yandaş müteahhit ve iş adamlarına gelince hükümet onların borçlarını sıfırlıyor, yandaşlara büyük lütuflarda bulunuluyor” ifadelerini kaydetti.

CHP’li Karabat’ın Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu’na yönelttiği sorular şu şekilde sıralandı:
🔸 Son 5 yılda öğrenim kredisi başvurusunda bulunan ve kredi alan öğrenci sayısı kaçtır?

🔸Önergenin cevaplandırıldığı tarih itibariyle öğrenim kredisi almaya devam eden öğrenci sayısı kaçtır?

🔸Önergenin cevaplandırıldığı tarih itibariyle öğrenim kredi borçlarını ödeyemeyen ve takibe düşen borçlu sayısı kaçtır?

🔸 Son 5 yılda KYK borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle kaç öğrenciye haciz vb. yaptırımlar uygulanmıştır?

🔸Önergenin cevaplandırıldığı tarih itibariyle KYK kredilerinin, ana para ve faiz miktarı ayrı ayrı belirtilmek üzere, toplamı ne kadardır?

🔸 Öğrenci kredi borcu faizlerinin son yıllarda katlanarak arttığı dikkate alınarak bu konuda bir düzenleme yapılması veya öğrenim kredi faizlerinin silinmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?

🔸Son beş yıl içinde her bir yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere, çalışırken öğrenim kredi borcunu ödediği halde işsiz kalma gerekçesiyle kredi ödemesini yapılandıran kişi sayısı kaçtır? Bu kredi borçlarının toplamı ne kadardır?

🔸Çeşitli gerekçelerle öğrenim kredisi kesilen öğrenci sayısı kaçtır? Bu durumdaki öğrencilerin öğrenim kredi ödemesi nasıl gerçekleşmektedir? (DUVAR)

Etiketler kyk borç faiz