CHP'den kayyım yasası ile ilgili açıklama: 'Daha şeffaf işleyecek'

AYM'nin derneklere kayyım atanmasını düzenleyen yasayı iptal etmesini değerlendiren CHP'li Yankı Bağcıoğlu, "Bundan böyle karar mekanizmaları daha şeffaf işleyecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin derneklere kayyum atanmasını düzenleyen yasanın iptal kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kararın örgütlenme ve dernek kurma özgürlüğünün güvence altına alınması açısından önem taşıdığını belirten Yankı Bağcıoğlu, “Özellikle Türk Hava Kurumu ve Türkiye Emekli Subaylar Derneği gibi köklü kurumlarımızın, artık kendi organları eliyle yönetilebilecek olmaları önem taşıyor. THK'nın 1925'ten beri süregelen mirasının, kayyum uygulaması sonrası yeniden canlandırılmasını ümit ediyoruz” dedi.

Bağcıoğlu, "Kamuoyunda ‘Süleyman Soylu Yasası’ olarak bilinen ve derneklere kayyum atama yetkisini içeren yasanın iptal edilmesi, demokratik hak ve özgürlüklerin yeniden kazanımı adına önemli bir adım olarak değerlendirdi. Bu kararın alınmasında CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in gösterdiği çaba önemli bir rol oynamıştır. Kendisi, yasanın iptal edilmesi sürecinde çabaları sayesinde sivil toplum kuruluşları artık demokratik bir ortamda faaliyetlerini sürdürebilecekler. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bu karar, uzun zamandır baskı ve keyfi uygulamalarla mücadele eden sivil toplum örgütleri ve dernekler için umut oldu" dedi.

Konuyla ilgili Bağcıoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

“Anayasa Mahkemesi (AYM), İçişleri Bakanlığı’nın derneklerin faaliyetini durdurma ve yönetimini görevden alarak kayyum atama yetkisi veren kuralı 'dernek kurma özgürlüğüne” aykırı bularak iptal etti. Yüksek Mahkeme, iptal ettiği düzenlemede, kayyumun ne kadar bir süreyle atanacağına yönelik hüküm bulunmamasını kararına gerekçe gösterdi. AYM, düzenlemedeki belirsizlik nedeniyle, hakkında ceza davası açılmayan dernek organı üyelerinin de görevden uzaklaştırılabildiğine dikkati çekerken, düzenlemenin soyut olduğunu ve 'ölçüsüz bir sınırlamaya neden olduğunu' vurguladı.

AYM'nin iptal kararıyla birlikte uzun süredir belirsizliğin hâkim olduğu, kaygı ve endişelerle yönetilen Türk Hava Kurumu ve Türkiye Emekli Subaylar Derneği gibi kurumlar artık özgürce faaliyet gösterebilecek. Bugüne kadar keyfi uygulamalara maruz kaldıkları için dernek üyeleri ve kurum çalışanları zor günler geçirdi. Ancak b."