CHP’den Erdoğan’a ‘doğalgaz’ tepkisi: BOTAŞ’ın zararını AK Parti mi karşılıyor?

CHP’li Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “doğalgaz desteği” açıklamasına tepki gösterdi, “Bu parayı cebinizden mi veriyorsunuz” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “100 liralık bir doğalgaz faturasının 75 lirasını vatandaşa yansıtmadan biz karşılıyoruz” açıklamasına tepki gösterdi.

BOTAŞ’ın zararını AK Parti’nin karşılayıp karşılamadığını soran CHP’li Akın, “Yıl içinde doğalgaz faturasına yüzde 164’ü bulan fahiş zammı yapıp; kış öncesi faturaları biz karşılıyoruz demek tamamen bir algı siyaseti. BOTAŞ’ın zararını AK Parti değil, yine vatandaş ödüyor” dedi.

‘ALGI SİYASETİ’

AK Parti iktidarının kış öncesi ısınma giderlerini karşılamakta zorlanan vatandaşları yanıltamaya çalıştığını söyleyen CHP’li Akın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğalgaza ilişkin açıklamasına tepki göstererek şunları söyledi:

“Erdoğan sözde yüzde 75 oranında destek yapmakla övünürken, henüz yıl bitmeden konutlarda doğalgaza yapılan yüzde 164’ü bulan fahiş zammı ise görmüyor. Vatandaş kombisini açtığında faturası en az 2,5 kat artacağı için ‘Bu kış nasıl ısınırım’ diye kara kara düşünürken, vatandaşı rahatlatmak yerine ‘Faturalarınızı biz karşılıyoruz’ demek tamamen kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir algı siyasetidir.”

‘1 MİLYON 198 BİN ABONENİN DOĞALGAZI KESİLDİ’

CHP’li Akın, AK Parti iktidarının “enerjide destek” söyleminin resmi verilerle çeliştiğini belirtti. CHP’li Akın, “AK Parti ülkemizde öyle bir enerji yoksulluğu yaşatıyor ki resmi raporlara göre her 16 doğalgaz aboneden 1’inin doğalgazı faturasını ödeyemediği için kesiliyor. Bu veriyi biz değil, EPDK’nın 2021 yılı doğalgaz sektör raporu söylüyor. Bu rapora göre 2021 yılında 1 milyon 198 bin abonenin doğalgazı faturasını ödeyemediği için kesildi. Şimdi faturanın yüzde 75’inin karşılandığını iddia ediyorsanız, niye 1 milyonun üzerinde abone faturasını ödeyemiyor” ifadelerini kaydetti. 

AK Parti iktidarının 2022 yılına ilişkin verileri ise açıklamamak için “veri cambazlığı” yaptığını kaydeden CHP’li Akın, şunları söyledi:

“Şimdi 2022 yılı verilerini tam olarak açıklamaya korktuğunuz için veri cambazlığı yapmayı tercih ediyorsunuz. Doğalgazda ve elektrikte kesinti sayılarını açıklayıp ülkemizde yaşattığınız yoksulluğun görünür olmasını engellemek için, bambaşka bir veriyi kesinti sayısı diye açıklıyorsunuz.”

‘BOTAŞ’IN ZARARINI AK PARTİ Mİ KARŞILIYOR?’

CHP’li Akın, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere iktidar sözcülerinin verildiği iddia edilen desteklerle ilgili “Faturayı biz karşılıyoruz” ifadesini kullanmasına da tepki gösterdi. CHP’li Akın, şöyle devam etti:

“Sayın Erdoğan; ‘Biz karşılıyoruz’ derken; bu parayı cebinizden mi veriyorsunuz? BOTAŞ’ın görev zararını AK Parti mi karşılıyor? Artık yeter enerji politikaları algı ve yalanlarla değil, gerçekler ve planlamayla yönetilir. AK Parti enerji politikalarında ne gerçekleri söylüyor ne de planlama yapıyor. Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına girerken bizleri önce 2030 daha sonra 2050’ye taşıyacak olan enerji politikalarımız güvenilir, ödenebilir, kaliteli, yeterli, çevre ile dost, sürdürülebilir şekilde olacaktır. Kimse ne soğukta ne de karanlıkta kalacak. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi: Birimiz karanlıktaysak, hiçbirimiz aydınlıkta değiliz.”