CHP’deki bayramlaşmada tansiyon yükseldi: ‘Beğenmediğiniz Anadolu irfanı’

Siyasi parti temsilcileri Kurban Bayramı nedeniyle bayramlaşma ziyaretleri düzenledi. CHP Genel Merkezi’ne ilk ziyareti AK Parti heyeti gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Geleneksel olarak gerçekleştirilen siyasi partiler arası bayramlaşma ziyaretlerinde adreslerden biri de CHP oldu.

Bu bayram da en çok siyasi partiyle bayramlaşacak olan CHP’de ziyaretler için iki farklı heyet oluşturuldu. CHP Genel Merkezi’nde 17 farklı partiyi ağırlayacak CHP’nin heyetinde Kadın Kolları Genel Başkanı ve Parti Meclisi Üyesi Aylin Nazlıaka Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever ile Gençlik Kolları MYK Üyesi Uygar Elitog yer aldı.

‘ZOR BİR BAYRAM’

CHP’yi ilk ziyaret eden AK Parti heyetinde Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Kadın Kolları MYKK üyesi Elif Yeşil Marazdan ve AK Parti Gençlik Kolları’ndan Derya Çıraklı yer aldı.

Depremin, ekonomik sorunların ve yeni anayasa desteğinin konuşulduğu ziyarette ilk olarak konuşan CHP’li Nazlıaka, “CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere CHP olarak bizler bayramınızı kutluyoruz. Bayramın barışın kardeşlik anlayışıyla geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Bayramın buruk geçtiğini ifade eden Nazlıaka, “Deprem bölgesinde yaşananlar nedeniyle oralar bayram evi değil yas evi. Halen oradaki sorunlar geleceğe dair kaygılar devam ediyor. Ekonomik sorunların olduğu, bırakın kurban kesmeyi torunu geldiğinde ne harçlık vereceğim kaygısı duyanlar fazla. Yani zor bir bayram” diye konuştu.

‘YENİ ANAYASAYA DESTEK TALEBİ’

Nazlıaka’nın ardından konuşan AK Partili Murat Alparslan, yeni anayasa hazırlığı konusunda destek talep ederek bayram mesajında şunları aktardı:

“Bayramlar muhabbetin mutluluğun, birliğin, beraberliğin azami derece hissedildiği, sorunların ve küskünlüklerin unutulduğu müstesna zamanlar. Barış iklimine huzura hem ülkemizde hem de dünyada ihtiyaç olduğu hakim. Depremlerden sonra millet olarak büyük acıyı hissediyoruz. Fakat güçlü ve büyük bir devletiz. Başka yerde çok daha azı gerçekleşmiş olsa altından kalkmak imkansızken bu güçlü devlet yaraları sarabildi. Belki giden canlar geri gelmez ama verilen sözler yerine getirildi. Bayram havasında seçimi de gerçekleştirdik. Bu millet yeni Türkiye yüzyılın kapılarını ardına kadar araladı. Bu seçimlerde kendisinin anayasa yapma konusundaki iradesini de ortaya koydu. Sizlerin de buna olumlu katkı yapacağınızı umuyoruz. Sizlerin de katkısını ve desteğini Meclis’te görürüz diye umuyoruz. Ekonomiyle ilgili beklentilerin farkındayız ama bu millet ve devlet çok büyük. Her türlü zorluğun üzerinden gelebilecek kabiliyetteyiz. İnşallah biz milletin emrinde hizmet yapmaya devam edeceğiz.”

AK Partili Murat Alparslan’ın sözlerinin üzerine CHP’li Nazlıaka konuyu seçimlere getirdi, “Bu seçim ne kadar adil seçimdir şüphelerimizi not etmek isteriz. Dublajlarla montajlarla, devlet gücünün parti gücüne dönüştürüldüğü seçim oldu. Önümüzde yerel seçim var bunların eşitlikçi sürmesini istiyoruz” dedi.

AK Partili isimlerin yeni anayasa desteğine dair ise Nazlıaka, “Var olan anayasaya uymayanlar, AYM’nin kararını tanımıyorum diyenler şimdi nasıl yeni anayasa yapacak bu konudaki şüphelerimi kaydederek iyi bayramlar dileyeyim” ifadelerini kullandı.

CHP ve AK Parti heyeti

‘KAZANDIK, KAZANIYORUZ TİYATROYDU’

Heyet arasında bu ifadelerin ardından tansiyon yükseldi ve karşılıklı siyasi mesajların kayda geçtiği tartışma yaşandı.

Nazlıaka’nın seçim açıklamasını “iç siyasetine dönük” yaptığını ifade eden AK Partili Murat Alparslan, “'Kazandık, kazanıyoruz' diyenler vardı, bu bir tiyatroydu. Seçimlerin adil hukuki yapıldığına dair şüphe değil milletimizde dünyada yok. Yeni anayasa millet olarak beklentimiz. Anayasaya uymamak beyanını kabul etmek mümkün değil. Biz tüm hukuk çerçevesinde siyaset ürüten bir partiyiz, hukuk ne ise Anayasa Mahkemesi kararı neyse uyarız. Anayasa değişikliğindeki talebimize milletin talebine katlı sağlamanız sizlerin de vesile olmasını isteriz” dedi ve tartışma karşılıklı konuşmalarla sürdü.

Seçim sürecinin adaletsiz gerçekleştiğini sonuçları değil süreci kastettiğini belirten CHP’li Nazlıaka, “Seçim sürecinde dublaj, montaj videolar sizin lideriniz tarafından belirtildi. Bunları kastediyoruz. Anayasa konusu günü geldiğinde değerlendirilecektir” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ HEYETİNDEN CHP’YE: BEĞENMEDİĞİNİZ ANADOLU İRFANI…

Nazlıaka’nın sonuçlara saygı duyduklarını belirttiği sırada AK Partili Murat Alparslan, “Sonuç da güzel oldu. Anadolu irfanı kendini net ortaya koydu. Kimin kimle nasıl birlikte olduğunu gördü. Beğenmediğiniz Anadolu irfanı…” dedi.

Bu sözlere itiraz eden CHP’li Nazlıaka, “'Beğenmediğiniz' diye bir şey kabul edilemez. Beğenmek beğenmemek diye bir şey siyasetçinin lugatında olamaz. Bizden olanı dışlamak diye bir şey olamaz” diye konuştu.

Heyetler zaman darlığı gerekçesiyle sohbetlerini tamamladı ve AK Parti heyeti CHP Genel Merkezi’nden ayrıldı.

CHP ve DSP heyeti
DSP: KILIÇDAROĞLU, ‘BİZE OY VERİN’ DEMEDİ, ŞOK OLDUK

AK Parti’nin ardından Demokratik Sol Parti heyeti CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Seçimlerin konuşulduğu bayramlaşmada,
DSP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Aydemir, seçim sürecinde partisinin Cumhur İttifakı’na katılmadığını, destek verdiğini ifade ederek, "Biz ittifaka katılmadık iş birliği yaptık. Genel başkanımızı milletvekili olarak Meclis’e göndermenin başarı olduğunu düşünüyoruz. Seçimlerden iki gün önce bizi ziyaret eden genel başkan Kılıçdaroğlu ‘Bize oy verin demedi’ biz şok olduk. AKP geldi, biz de işbirliği yaptık. İttifaka katılmadık” ifadelerini kullandı.

Bu sözler üzerine CHP’li Nazlıaka, “Siyaseti ticaret niteliğinde okumuyoruz. Ortak değerler güçlendirilmiş parlamenter sistemi yeniden inşa etmeyi daha doğru bulurduk. Sizin aldığınız karardır. Parti yönetiminizden de istifalar oldu. Tam ortaklaştırılmış akıl olduğuna dair şüphelerimiz var ama olsun” diye konuştu.

ZEYDAN: DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ REHİNE

HDP ve Yeşil Sol Parti heyetinin CHP’yi ziyaretinde gündem Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrite dair sözleri gerekçesiyle tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ oldu. Yanardağ’ın tutulu yargılanmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Nazlıaka, “Konuşmasındaki sözlere Aylin olarak katılmadığımı da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Bu sözler üzerine Yeşil Sol Parti MYK Üyesi Sevtap Akdağ, “Her şey yürütme erki, tek kişinin sınırlı sayıdaki ekibin karar mekanizması içinde gerçekleştiriyor. Toplumun çok sesliliği ortadan kaldırılmak isteniyor. Seçim sürecinde yaşadığımız haksızlık ve usulsüzlükler ortada. Bu her birimiz için nefes alamaz bir ortam oluşturuyor” dedi.

HDP PM Üyesi Abdullah Zeydan ise gazeteci Yanardağ’ın tutuklanmasına tepki göstererek, “Anayasanın ayaklar altına alındığı bir dönemden geçiyoruz. Bir basın mensubunun ifade özgürlüğü kapsamındaki açıklaması kapsamında tutuklanması kabul edilemez. Konuşmasının içeriği de anayasaya uygun. 28 aydır İmralı’da ağır tecrit var. Sayın Öcalan ve üç tutsağın sağlığından dahi haber alınamıyor. Seçilen milletvekilleri cezaevinde olması kabul edilemez. Bu milli iradeye bir saygısızlıktır. Bu bir usul haline dönüştü. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ siyasi rehin durumundalar. AİHM’in beraat kararlarına rağmen serbest bırakılmıyorlar. Tüm hukuksuzlukların karşısında bu zamana kadar durduk bundan sonra da duracağız” ifadelerini kullandı.

CHP ve HDP heyeti
‘ADINDA ADALET OLAN BİR PARTİ DÖNEMİNDE ADALETİ MUMLA ARAR OLDUK’

CHP’yi ziyaret eden bir diğer siyasi parti İYİ Parti oldu. İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanı Ünzile Yüksel, Ankara Milletvekili Yüksel Arslan ve Genel İdare Kurulu Üyesi Fatih Koca’yı ağırlayan CHP’li Nazlıaka İYİ Parti’nin kongre sürecini tamamladığını hatırlatarak yeniden genel başkan seçilen Meral Akşener’i tebrik etti.

Bayram mesajını paylaşan İYİ Partili Ünzile Yüksel, “Ülkemizin geldiği noktada derin yoksulluk ve adalet arayışı hepimizi üzen bir noktada. Deprem yaşadık, önüne geçemezsin ama tedbir alırsın. Hiçbir tedbir alınmadığını deprem sonuçlarından gördük” dedi. Derin yoksulluğun bittiği bir bayram olmasını temenni eden Yüksel, “İnşallah huzurlu bayram sofrasına oturduğumuz güçlü Türkiye’yi hep birlikte başaracağız. Kadının elinin değdiği yerde barış vardır, mutluluk, kardeşlik, bolluk ve bereket vardır” diye konuştu.

Bu sözler üzerine Nazlıaka, “Adında adalet olan bir parti döneminde adaleti mumla arar olduk. Her bayram bunları diliyoruz ama umudu yeşertmek zorundayız, enseyi karartmamak zorundayız” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Yüksel Arslan ise, “Milletin iradesine saygımız sonsuz. En büyük dileğimiz memleketimizin güzel olması. Bu sene kurban kesimi yüzde elli düşmüş diyorlar onunda fark ediyoruz. Seçimlerde kırıcı şeyler söyledik, ittifak da güzel çalıştı” ifadelerini kaydetti.

CHP ve İYİ Parti heyeti
CHP’DEN MHP’YE: YEREL SEÇİMLERDE KENDİNİZİ ÇOK YORMAYIN

CHP’yi ziyaret eden bir diğer siyasi parti olan MHP’nin heyetinde Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy ve MYK Üyesi Fatih Çetinkaya yer aldı.

Siyaset konuşmak yerine birleştirici duyguları paylaşmak istediğini ifade eden Nazlıaka, “İyi bayramlar diliyoruz” dedi.

Bayramı kutlayan MHP’li Sadir Durmaz ise, “Hem ülkemizde hem dünyada yaşaman sıkıntılar olacak. İsveç’te kutsal kitabımıza yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Buna ziyadesiyle üzüldük. Esenlik içerisinde bayramımızı kutluyoruz. Devlet millet işbirliği ile bütün yaralarımızı sarabiliriz. Allah milletimize ve devletimize zeval vermesin” ifadelerini kullandı.

Mesajların kayda geçilmesinin ardından heyet arasında gülüşmelere neden olan diyaloglar da yaşandı. MHP’li Durmaz bayram ziyaretleri kapsamında CHP’nin son adresleri olduğunu ifade etmesinin ardından, “Çaylarımızı içelim. Bu sefer ‘çaylarını içmediler’ derler” sözleri gülüşmeye neden olurken sohbetin devamında çalışmaların yoğunluğuna dair karşılıklı konuşuldu. CHP’li Nazlıaka bunun üzerine, “Yerel seçimlere hazırlık aşamasında kendinizi çok yormayın” dedi ve gülüşmeler sürdü. MHP’li heyet Nazlıaka’ya, “Şimdiden başladık, söz veremeyiz” yanıtını verdi.

CHP ve MHP heyeti