CHP'de kurultay günü: Kılıçdaroğlu 'Hançerlendim', Özel 'Hançer yok'

CHP'nin genel başkan seçimli 38. Olağan Kurultayı, bugün Ankara Spor Salonu’nda düzenlendi. Kurultayda 81 ilden 1366 delege oy kullandı. Kılıçdaroğlu ve Özel'in yarıştığı seçim ikinci tura kaldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı'nın gerçekleşeceği Ankara Arena Spor Salonu, sabah saatlerinde tamamen doldu. Sahnenin sol tarafında kalan tribünler değişimcilere, sağ tarafında kalan tribün de genel merkezcilere ayrıldı.

Sabahın erken saatlerinde Ankara'ya gelen CHP'liler Ankara Büyükşehir ve Çankaya belediyelerinin ikramlarıyla karşılandı. "İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi" sloganıyla düzenlenen kongrede "Hak, hukuk, adalet" "Birleşerek güçleneceğiz, yenilenerek başaracağız", "Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracağız" gibi genel sloganların yazılı olduğu pankartların yanı sıra adaylar Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel lehine hazırlanan "Emekçiler, kadınlar ve gençlik Bay Kemal'de birleştik", "Özgür CHP, Özgür Türkiye” yazılı pankartların da asıldığı görüldü. Türkiye'nin tüm yörelerinden türkülerin çalındığı salonda zaman zaman güncel pop ve rap şarkıları da dinletildi.

Genel başkan adaylarından İlhan Cihaner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla seçimden çekildiğini duyurdu.

DİVAN ÜYELERİ NETLEŞTİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlık yapacağı divanın diğer üyeleri de netleşti. Değişimciler Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir'in; Genel Merkez de Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç’ın isimlerini bildirdi.

ÖZEL VE KILIÇDAROĞLU SALONA GELDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel “Ey özgürlük” şarkısı eşliğinde salona geldi. Yoğun alkışlar ve “Özgür Başkan” sloganlarıyla karşılanan Özel, tüm salonu selamladı.

Değişimciler tribünü dev boyutlarda "Özgür Türkiye için Özgür Gelecek" pankartı açtı. Tribünleri kapatması üzerine pankart kaldırıldı.

Özel'in ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 11.35 sıralarında salona geldi. Kılıçdaroğlu, Gündoğdu Marşı’nın uyarlanmış hali ile partilileri selamladı.

Divan Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da salona geldi. İmamoğlu, değişimcilerin tribününün yoğun alkışlarıyla karşılandı.

KILIÇDAROĞLU VE ÖZEL YAN YANA OTURDU

Kurultay için hazırlanan sinevizyon gösterisinde Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşünden, düzenlediği mitinglerden, Karadeniz’de uğradığı silahlı saldırı anından görüntüler ve geçmiş dönemde yaptığı konuşmalardan kesitler yer aldı. Sinevizyon yayınlanırken zaman zaman “değişim” sloganları atıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel, protokolde yan yana otururken hemen yanlarında da iki adayın eşleri yer aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakasına Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin hazırladığı “Gazetecilere Özgürlük” yazılı kokartı taktığı görüldü.

Genel başkan adayları Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu
KILIÇDAROĞLU AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayın açılış konuşmasını yaptı. Kılıçdaroğlu, “100 Yaşımızı doldurduk. Dünyada 100 yaşını dolduran ender partilerdeniz. Çünkü, bizim partimizi kuran kişi dünya siyaset tarihine altın harflerle yazılan bir kişidir. O kişinin adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür” dedi.

Kılıçdaroğlu daha sonra kurultay gündeminin bir ve ikinci maddelerini okudu. Kılıçdaroğlu, “Hepinizi, tümünüzü; Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşları, hayatını yitiren CHP’liler, gazilerimiz ve şehitlerimiz için  bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’na davet ediyorum” dedi. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Kurultay salonundan genel görünüm.

Kılıçdaroğlu, daha sonra gündemin “Başkanlık Kurulu seçimi” maddesine geçti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun divan başkanlığına aday gösterilmesine ilişkin dilekçeyi okudu. Kılıçdaroğlu; Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Zeynel Emre tarafından imzalanan dilekçeyi, delegelerin oylarına sundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kurultayın divan başkanı seçildi. İmamoğlu’nu Kılıçdaroğlu sahneye çağırdıktan sonra “Her şey çok güzel olacak” ve “Değişim” sloganları atıldı.

İMAMOĞLU: BU KURULTAY, TÜRKİYE MUHALEFETİNİN TOPTAN ŞEKİLLENECEĞİ BİR KURULTAYDIR

Sahneye çıkan İmamoğlu, "Ülkemin de partimin de bundan çok daha fazlasını yapabileceğine inanıyorum. İşte bu yüzden bu kurultay tarihi bir kurultaydır. Bugün ve yarın ikinci yüzyılın inşasına giden büyük bir yolculuğun büyük bir adımını atacağız. Çünkü bu kurultay, Türkiye muhalefetinin toptan şekilleneceği bir kurultaydır. Sendikalarda sivil topluma, gençlerden kadına, çalışanlardan emeklilere kadar herkesi çok umutlandıracak. Bu kurultay toplumsal muhalefete büyük güç ve moral verecek" dedi.

Ekrem İmamoğlu
KILIÇDAROĞLU: BENİ ASIL ÜZEN SIRTIMDAKİ YÜK DEĞİLDİ, SIRTIMDAKİ HANÇERLERDİ

İmamoğlu'nun konuşmasından sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İş, cumhurbaşkanlığı adaylığının seçimine gelince hepinizin malumu olan masadan kalkmalar ve masaya yeniden dönmeler geldi. Fazla ayrıntılara girmek istemiyorum. Ancak sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Usta Nazım'ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık, çalıştık. Yapılan bütün kumpaslara rağmen, beşli çetelere rağmen, vatandaşlık verilen milyonlarca sığınmacıya rağmen, saray devletinin harcadığı milyarlara rağmen çalıştık, yılmadık, yıkılmadık, asla ve asla boyun eğmedik. Çünkü, şuna inanıyordum ve hep inandım: Yolu doğru olanın yükü ağır olur. Yükümüz ağırdı. Üstelik hançerlerle beraber yükümüz ağırdı. Ama beni asıl üzen sırtımdaki yük değildi arkadaşlar. Sırtımdaki hançerlerdi” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu
ÖZEL VE KILIÇDAROĞLU, ADAY KONUŞMALARINA KADAR SALONDAN AYRILDI

CHP Genel Başkan adayları Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu kurultay salonundan ayrıldı. İki adayın da aday konuşmaları sırasında salona döneceği ifade edildi. 

ÖYMEN ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Genel başkan adaylarından Örsan Öymen kürsüde yaptığı konuşmada Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi. Öymen, "Sevgili partililer burada gerçekleri olduğu gibi ortaya koymamız gerekiyor. Teşhisi doğru koymamız gerekiyor. Sayın genel başkanımız sırtından hançerlendiğini söyledi. Peki 13 yılda girilen tüm seçimler kaybedildi, 12 seçim kaybedildi. Hepsinde mi sırtından hançerlendi. Böyle bir şey olabilir mi arkadaşlar? Dünyanın hangi ülkesinde görülmüş 13 yılda 12 seçim kaybedilmiş, buna rağmen genel başkanlık koltuğunda oturmak nasıl açıklanabilir?" dedi.

Öymen daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Örsan Öymen

Kurultay partililerin konuşması ile devam etti.

ADAYLIK İÇİN VERİLEN İMZALAR 

Divan Başkanlığı adaylar için verilen imza sayısının yeterli olduğunu söyledi ancak rakam vermedi. Edinilen bilgiye göre Kemal Kılıçdaroğlu yaklaşık 750 üzeri, Özel ise 600 delegenin imzası ile aday gösterildi.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Kurultayda konuşmalar yapılırken; tüm illerin temsilcileri ile 3 PM üyesi ve iki milletvekilinden oluşan 86 kişilik sonuç bildirgesi komisyonu toplandı. Komisyonun kaleme aldığı bildirgeyi, yine komisyonun üyesi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre okudu.

Bildirgede, “CHP vatanımızın işgal edildiği koşullarda bağımsızlık mücadelesinin siyasi hareketi olarak doğdu. Ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmayı hedefleyen Atatürk Devrimlerini gerçekleştirdi. Çok partili dönemde demokrasi, özgürlük, eşitlik ve adalet fikirlerinin yılmaz savunucusu oldu. AKP’nin yirmi bir yıllık iktidar döneminde de tek adam zihniyetine karşı en kararlı mücadeleyi CHP yürüttü. Geçmişte vatanı işgalden kurtarmak için kurulmuş olan CHP bugün ülkemizi otoriter başkanlık rejiminden kurtarmak için iktidar olmak göreviyle karşı karşıyadır. Ancak bu görevin başarılmasıyla CHP’nin misyonu sonlanmayacak, Türkiye’yi mutlu insanlar ülkesi yapma mücadelemiz sonsuza dek sürecektir. Yapılmamışı yapmak, başarılmayanı başarmak Cumhuriyet Halk Partisi’nin köklerinde vardır. Bu nedenle büyük bir azim ve kararlılıkla bütün zorlu görevleri başarabileceğimiz konusunda hiçbir kuşkumuz yoktur” denildi. 

BAŞKAN ADAYLARI YENİDEN SALONDA

CHP’nin iki genel başkan adayı Kılıçdaroğlu ve Özel, yeniden kurultay salonuna geldi. Kemal Kılıçdaroğlu açılış konuşmasını yaptığı için adaylık konuşması yapmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu gerekirse yanıt için söz alabileceğini söyledi. Bunun üzerine konuşmak yapmak üzere kürsüye Özgür Özel çıktı.

ÖZEL: CHP’DE HANÇER YOK, HANÇERLEYECEK KİMSE DE YOK

Özel konuşmasında Kılıçdaroğlu'nun "Ancak sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım. Usta Nazım'ın dediği gibi ateşi ve ihaneti gördük ama yılmadık, yıkılmadık, çalıştık. Bay Kemal’in yol arkadaşı olacaksan, arkadan hançerlemeyeceksin" ifadelerine cevap verdi. 

Kılıçdaroğlu’nun sözlerini 'hiç üstüne alınmadığı'nı belirten Özel, “CHP’de hançer yok, hançerleyecek kimse de yok. Ama bizim partide kılıç da olmaz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun seçimden sonra danışmanlığa getirdiği Hasan Cengiz’in, Kılıçdaroğlu’na üzerinde, “Değişimciler için kılıçlar çekildi” yazılı kılıç hediye ettiğini kaydeden Özel, “Lafım genel başkana olamaz. Ama CHP’de danışmanım diyen, profil resminde Recep Tayyip Erdoğan olan, değişim diyenlere kılıç çekenlerin alnını karışlarım, alnını!” sözleriyle tepki gösterdi.  

Özgür Özel

KONUŞMASI SLOGANLARLA KESİLEN ÖZEL'DEN KARALAR'A RİCA 

Adana gençlik örgütünün kürsüye çok yaklaşarak slogan atması üzerine Özgür Özel, konuşmasının kesilmemesini rica etti. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’dan da yardımcı olmasını rica etti. Özel, "Konuşanı susturmak bizim işimiz değil. Sakın olun. Biz hepinizi seviyoruz. Şöyle yapalım, arkadaşlar Adana'dan gelen kardeşlerimiz gece 2'den beri buradalar, çok yoruldular. Bir kuvvetli alkış alalım. Zeydan Başkanım bir talimatına bakar. Zeydan abi bir talimatına bakar. Bravo. Sen söylersen olur. Beni dinlemiyorlar seni dinlerler" ifadelerini kullandı. Divan Başkanı İmamoğlu da gençlik örgütünün uzaklaşması için mikrofondan çağrı yaptı. Karalar, sahneye yaklaşıp Özel’le tokalaşıp gençlere uyarıda bulundu. Bunun üzerine Özel, konuşmasına devam etti.

KILIÇDAROĞLU: BÜTÜN O ELEŞTİRİLERİ KEŞKE MYK'DA, PM'DE SÖYLESELERDİ.

Özgür Özel'in konuşmasının ardından daha önce konuşmayacağını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüye gelerek Özel'e tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Eleştiriye açığım, benim kadar eleştiriye açık kimse yoktur. PM’de beni eleştiren kimsenin sözünü kesmem, sen de burada söylediklerini uzun süredir beraber çalışıyoruz ya keşke yüzüme söyleseydin. Örgütlere gönderilen para, tüzükte zaten yüzde 40 diyor biz de yüzde 40 gönderiyoruz. Eğer yüzde 40 göndermediysek neden mali rapora hepiniz el kaldırıp evet dediniz?" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu

Adayların konuşmasının ardından saat 21.00'de oy verme işlemine geçildi. Kurultayın toplandığı Ankara Spor Salonu’nda, görüşmelerin yapıldığı salonun yanındaki bir salonda oy kabinleri kuruldu. 

Delegelerin oy kullanma işlemi 23.00'te sona erdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 664 oy alırken, CHP Grup Başkanı Özgür Özel’e ise 682 oy çıktı. CHP Tüzüğü’ne göre, genel başkan seçilebilmek için salt çoğunluk olan en az 684 oy almak gerektiği için genel başkanlık seçimi ikinci tura kaldı.

"İkinci yüzyılda demokrasi ve birlik kurultayı" sloganı ile yapılan 38. Olağan Kurultay'da yarın Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri seçilecek.