CHP’de gündem İBB’ye teftiş: Aynı hızda çalışmaya devam, başaracağız

Kemal Kılıçdaroğlu, İBB'ye kayyım olasılığı için “Dilerim böyle bir şeyi akıllarından bile geçirmezler” derken “Aynı hızla çalışmaya devam edin, sakin olun, bunları aşarız, başaracağız” mesajı verdi.

CHP’li belediye başkanları durum değerlendirmesi yapmak için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) terör örgütleriyle iltisaklı kişilerin de bulunduğu 45 bin kişiyi işe aldığı iddiasının ardından İçişleri Bakanlığı'nca belediye hakkında “özel teftiş” başlatması üzerine gözler CHP’ye çevrildi.

İçişleri Bakanlığı'nca duyurulan teftiş kararına ilk tepkisini "İstanbul'da bir şeylere zemin mi oluşturuyorsun? Bu milletin canını yakacak kadar cesareti olanın sonuçlarına katlanacak kadar da gücü olmalı… Sen seçimden kaçan birisin, fazla heyecanlanma!” sözleriyle gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir gün sonra da CHP’li büyükşehir belediye başkanları ile görüştü.

Görüşmede söz konusu açıklama ve teftiş kararı "Partiyi terör örgütleriyle iltisaklı göstererek yıpratma çabası", "İktidarın gitme korkusu", "Ekonomik gündemi örtme arayışı" olarak yorumlanırken, Kılıçdaroğlu’nun "Aynı hızla çalışmaya devam edin, bunları aşarız, başaracağız" mesajı verdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, kayyım olasılığı içinse "Dilerim böyle bir şeyi akıllarından bile geçirmezler" dedi.

Benzer operasyonlarla karşılaşma olasılığına dikkat çeken CHP yöneticileri de, "Hakkımızı adalet mekanizmasında arayacağız", "Devlet tuzak kuruyorsa hukuktan başka yol yok" değerlendirmelerinde bulundu.

10 BAŞKAN KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İBB ile ilgili açıklamasının ardından "Büyükşehir Belediye Başkanları Ankara Buluşması" çerçevesinde başkentte bulunan CHP’li belediye başkanları durum değerlendirmesi yapmak için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Görüşmeye Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) programına katılmak için İzmir’de bulunan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ev sahibi olarak ağırlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dışında 10 büyükşehir belediye başkanı katıldı.

KILIÇDAROĞLU: AYNI HIZLA ÇALIŞIN, BAŞARACAĞIZ

Edinilen bilgiye göre görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmeye katılan bir belediye başkanı Kılıçdaroğlu’nun, "Aynı hızla çalışmaya devam edin, sakin olun. Başaracağız" dediğini aktarırken, "Biz de aynı fikirdeyiz. Bunlar gitme telaşı içindeler. Gitmemek için her şeyi yaparlar" değerlendirmesinde bulundu.

'DENETİMDEN KORKMAYIZ, VİCDANLI MÜFETTİŞLER LAZIM'

Bir başka belediye başkanı da Kılıçdaroğlu’nun "İşimize bakalım, bunların hepsini aşarız" dediğini aktarırken, "Basın toplantısında Genel Başkan Yardımcımız Seyit Bey’in söylediği gibi hiçbir denetimden korkmuyoruz. Sadece tarafsız, bağımsız, vicdanı ile çalışacak, işini yapacak müfettişler lazım" dedi.

'DİLERİM BÖYLE BİR ŞEYİ AKILLARINDAN BİLE GEÇİRMEZLER'

İBB hakkında başlatılan "özel teftiş", "kayyım atama yolu mu açılıyor?" sorularına neden oldu. Kılıçdaroğlu’nun görüşmede, "Dilerim böyle bir şeyi akıllarından bile geçirmezler" ifadesini kullandığı öğrenildi. Belediye başkanları da "Neden kayyım olsun ki? Kayyım atanacaksa bir sürü iktidar belediyesi var önce onlara başlasınlar. Böyle bir olasılık yok" ve "Kayyım asla olmaz. Buna kimse cesaret edemez. Hepimizin ortak görüşü bu" değerlendirmesinde bulundular.

'BÖYLE DURUMLARDA YAN YANA OLDUĞUMUZU GÖSTERECEĞİZ'

İBB’de yaşanan son durumu iktidarın CHP’li belediyelere yönelik bir operasyonu olarak değerlendiren bir belediye başkanı da “Ne yazık ki tüm belediyeler bunları farklı şekilde yaşıyor” derken bundan sonraki yol haritalarıyla ilgili, “Özel bir yol haritamız yok. Herkes işine bakacak. Çalışmaya devam edeceğiz. Böyle durumlarda da yan yana olduğumuzu göstereceğiz” değerlendirmesi yaptı.

'AMAÇ CHP’Yİ TERÖRLE İLİŞKİLENDİREREK YIPRATMAK'

İBB’ye yönelik “özel teftiş” CHP MYK’da da ele alındı. Edinilen bilgiye göre “teftiş kararı”, “CHP’yi terörle, terör örgütleriyle ilişkili göstererek yıpratma çabası. Tek amaçları partiyi yıpratmak. Klasik yaptıkları bir algı operasyonu" olarak değerlendirildi. MYK’da belediye başkanlarıyla ilgili sürecin yönetiminde bütün demokratik hakların kullanılması, halkın tüm gelişmelerle ilgili, tek tek olaylar ve insanlar deşifre edilerek bilgilendirilmesi kararı alındı.

'UCUBE SİSTEMİN DEVAMI İÇİN DEZENFORMASYON YAPILIYOR'

İstanbul’un ardından Ankara, İzmir gibi diğer belediyelere yönelik de çeşitli iddiaların gündeme getirilebileceğini hatta Buca Belediye Başkanlığı'na yapılan operasyon, Ceyhan Belediye Başkanı'nın rüşvet aldığı iddiasıyla görevden alınması, ses kaydının başkana ait olmadığının ortaya çıkmasına rağmen göreve iade edilmemesi, Yalova Belediyesi’ne operasyon gibi ilçe belediyelerine yönelik de operasyonlar yapılabileceği uyarısında bulunan CHP’li bir yönetici bahsedilen operasyonlara karşı nasıl tavır alınacağı sorusuna, şu yanıtı verdi:
“Hakikat ve zaman diyoruz. Devlet tuzak kuruyorsa hukuktan başka kullanacak yolumuz var mı? Gideceğimiz yer adalet mekanizması olacak. Eninde sonunda yaptıkları ayaklarına dolaşıyor. Biz bunların peşine takılmayacağız. Yolumuzda yürüyeceğiz, özgürlük ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz. İşi kişiselleştirmeyeceğiz. Bu yapılanın Ekrem Bey'le, Mansur Bey'le ya da tek tek bizle ilgisi yok. Bu yaptıkları yarattıkları ucube sistemi devam ettirmek için dezenformasyon iklimi yaratmaktan başka şey değil. Faşizme karşı mücadele demokratik ve hukuki olmak zorunda. Yapılanları ifşa edeceğiz. Kazanacağız. Başka çare yok."

İBB için teftiş kararını "Gündemi saptırmak mevcut ekonomi gündeminin üzerini örtmek, korku salmak, ayar vermek" olarak yorumlayan bir MYK üyesi de buna karşı şeffaf şekilde hakikati savunarak mücadele edeceklerini söyledi.