CHP'de 'fermuar' sistemi çöktü: Hayaller yüzde 50 gerçekler yüzde 4

CHP’de tamamlanan il başkanlığı kongreleri sonrası 81 ilde sadece 3 kadın il başkanı seçildi. Seçilen kadın il başkanları ortaya çıkan fotoğrafı Gazete Duvar’a değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Cumhuriyet Halk Partisi’nin iki başkan adayı ile 4-5 Kasım tarihinde gerçekleştireceği kurultaya sayılı günler kaldı.

Değişim sesleri gölgesinde seçim sonrası kurultaya giden CHP’de tüzük değişikliği de gündemde. Parti organlarında, var olan tüzükte uygulanması gereken yüzde 33 kadın kotasının yüzde 50’ye çıkarılması tartışılıyor. Kısa bir süre önce Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen partili kadınlar da, erkeklerle eşit hak ve yetki istemişti, Kılıçdaroğlu, kadınların fermuar sistemiyle yüzde 50 cinsiyet kotası talebine olumlu yaklaşarak, “Bunu yapacağız” demiş, olumlu mesajlar vermişti. Ancak mevcut tablo kadınlar açısından eşitliğin çok gerisinde olduğunu gösteriyor.

Keza, 38. Olağan Kurultay için il başkanlığı seçimleri tamamlanması ile 81 il kongresinde sadece 3 il başkanlığını kadınlar kazandı. Erzincan’da Zeynep Erdoğan Sarıca, Kütahya’da Zeliha Aksaz Şahbaz ve Uşak’ta Sevinç Soyer Yazgan il başkanı oldu. 81 il başkanlığında sadece 3 kadın il başkanı seçilmesi “Niyet yüzde 50, gerçek yüzde 4” dedirtti.

Sarıca, Şahbaz ve Yazgan 81 ilde sadece 3 kadın il başkanı ile tamamlanan tabloyu Gazete Duvar’a değerlendirdi.

'KADINI İKİNCİL BİR CİNSİYET OLARAK KONUMLNDIRAN İFADE BARINDIRIYOR’

Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz: Kadınların söz, yetki ve karar mekanizmalarında daha fazla yer alması gerekiyor. Siyasette kadınlar sadece ‘ev ev gezecekler’ denilerek iş gücü olarak konumlandırılıyorlar. Mücadelenin içinden gelen kadınlarımızın hak ettikleri makamlara gelme noktasında demokratik olmayan süreçlerle maalesef üzerleri çiziliyor ve önleri kesiliyor. Parlamentoda temsil durumuna bakıldığında bu durum görülebilir. Kadınlarımıza fırsat eşitliği tanındığında ise hak ettikleri yere geldiklerini görüyoruz.

Zeliha Aksaz Şahbaz / CHP Kütahya İl Başkanı

 

Mevcut siyasi yapı içinde kadın konumuna gelirsek, CHP’de Kadın Kolları olarak isimlendirilen, kadın örgütlenmesini içeren bir yan kol var. Kadını, yan kol olarak kadın kollarında konumlandırmak kendini sol, sosyal demokrat olarak tanımlayan bir parti için uygun bir durum değil. Kadın Kolları deyimi siyasal İslamcı ideolojiyi benimseyen parti ve oluşumlardaki gibi kadın erkek eşitliğini reddeden, kadını ikincil bir cinsiyet olarak konumlandıran ifade barındırıyor.

Kadın ve erkeği eşit cinsiyet olarak kabul ettiğimizde her ikisinin de ana kademe içinde olabildiğince eşit temsil edilmeleri gerekiyor. Ben kadın il başkanıyım ama insanlar beni gördüğünde ‘CHP kadın kolları başkanıydınız değil mi?’ diye soruyorlar. Bir kadını il başkanı olarak algılayamıyorlar, ilk tepkileri bu şekilde oluyor. Bu algının değişmesi gerekiyor.

'3 İL BAŞKANI ATAERKİL ZİHNİYETİN YANSIMASI'

Bugün itibariyle ana kademe yönetimlerinde sadece üç ilimizde kadın il başkanlarımız seçilmiş durumda ve bu da oldukça anlamlı. Bu durum hem kadınların hem de erkeklerin tercihleri anlamında toplumdaki ataerkil zihniyetin bir yansıması.

Kadınların önünün kesilmesi yanında; kadınlar da erkek egemen bir toplumda, bu sistemin içinde yetiştikleri için, 'bu göreve talip olalım' dürtüsü tam olarak oluşmamış durumda ve çekingen davranıyorlar. Hayatları boyunca ailede çocuk ve yaşlı bakımı gibi görevler kadına verildiği için sosyal sorumluluklara daha az fırsat buluyor ve özellikle feodal yapının hakim olduğu yerleşim bölgelerinde baskı altında sosyal hayata katılamıyorlar, STK’larda yer alamıyorlar.

'ERKEKLERDEN MAKAM, MEVKİ VE SIRA İSTEMİYORUZ'

Kadınların sosyal hayatta, siyasette yer almak için daha cesur ve talepkâr olmaları, yılmadan mücadele etmeleri gerekiyor. Kadınlar aslında çok güçlü ve cesaretlendirilerek desteklendiklerinde çok üretken ve güçlü siyaset yapabiliyorlar. Ben kadınların fırsat eşitliği tanındığında çok iyi yerlere geldiğini görüyorum ve geleceğine de inanıyorum. Bu anlamda erkeklerden mevki, makam ve sıra istemiyoruz. Ülkemizde ve partimizde kadınlara fırsat eşitliği ve demokratik yarışma koşulları sağlandığı takdirde kadınlarımız her alanda daha görünür olacak, yetki ve karar mekanizmalarında hak ettikleri yere geleceklerdir. Erkeklere ‘Gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz’ diyoruz.

CHP’nin fırsat eşitliği içeren, daha demokratik bir yapıya dönüştürülmesi gerekiyor. Değişim, dönüşüm derken bunu bekliyoruz ve ifade etmeye çalışıyoruz.

Parti tabanımızda çok ciddi bir değişim talebi var. Bu partimizin ilkeleri doğrultusunda siyaset üreten, siyaset ve aday belirleme süreçlerinde parti emekçisi örgütümüzün iradesinin yön vereceği, demokratik bir parti yönetim anlayışının hâkim olacağı bir parti talebi çok yoğun. Siyasette artık bir kuşak değişimi yaşıyoruz. Kurultaya da bunun yansıyacağını görüyoruz. Kurultayda partimizin aklı ve vicdanı ile en doğru kararı vereceğini inanıyorum. Partimizin ve toplumun önünü açacak, toplumsal muhalefeti örgütleyecek ve baskıcı sömürü politikalarına son verecek kadroların yönetime gelmesini umut ediyorum.

‘PARTİMİZDE ERKEK EGEMEN DÜŞÜNCE VAR’

Erzincan İl Başkanı Zeynep Erdoğan Sarıca: Cumhuriyet Halk Partisi’nde, yüzyılı geride bıraktığımız süreçte sadece üç kadın il başkanı olması bizim açımızdan çok üzücü. Bizim partimize yakışmayan bir görüntü, bunu söyleyebilirim ama ümidimi koruyorum.
CHP’de kadınların sayısının artması gerekiyor, yeni süreçte bu sayının artacağına inanıyorum. Bizim de kadın sayımızı arttırmak adına vereceğimiz mücadele devam edecek. Bir erkek egemen toplumda yaşıyoruz, kadınlar olarak büyük bir mücadelenin içindeyiz. Tabi ki CHP’nin içinde de bu mücadele var. Demokrasi yapısı ne olursa olsun, erkek egemen düşünce bizim partimizde de var. Bu nedenle kadınların belli noktalarda belli yerlere gelmesi engelleniyor. Ancak genel başkanımızın partinin her kademesinde kadınların sayısının arttırılması konusunda samimi olduğuna ve çabasına inanıyorum. Kurultayda da bunun değişileceğine inanıyorum. Parti Meclisinde daha çok kadının yer alacağını ve değişimin buradan başlayacağını düşünüyorum.

Zeynep Erdoğan Sarıca / CHP Erzincan İl Başkanı

 

Doğu Anadolu’da tek kadın il başkanıyım. Erzincan İl Başkanı olmam olumlu karşılandı. Benim sürecim kadın kolları ile başladı, öğretmenim, sendikadan gelen sürecim var… Erzincan’da bir şeyler yapabiliriz, biz de alanlarda, sokaklarda olabiliriz, kadınlar bunu gördü. Kadınlarla birlikte sahadaydım. Bu insanlarca olumlu karşılandı ve kadınların sayısının arttığını gördüm.

Hafta sonu yapılacak kurultay önemli. Seçim sonrası süreçte yaşanan hayal kırıklıkları, iç çekişmeler sonrası partimiz epey yıprandı. Ancak il kongrelerinden partimiz güçlenerek çıktı. Herkes özeleştirisini yaptı. Kurultaydan da partimizin güçlenecek çıkacağını ve genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını düşünüyorum ve diliyorum. Ama sonuçta bu bir seçim, kaybeden olmayacak ve hoşgörü, barış kazanacak. Çünkü biz sevgi ve kardeşlik ile bütünleşebilmeyi biliyoruz.

‘KADIN KOTASI, KADINLARIN SEÇİLEMEYECEK SIRALARA YERLEŞTİRİLMESİ İLE YERİNE GETİRİLDİ’

CHP Uşak İl Başkanı Sevinç Soyer Yazgan: CHP’nin yürürlükte olan tüzüğünde yüzde 33 kadın kotası var. Ancak bu durum bugüne kadar sağlıklı bir şekilde hayata geçirilemedi. Kadın kotası, kadınların seçilemeyecek sıralara yerleştirilmesi ile yerine getirildi. Bu durumun sosyal demokrat bir partiye ve Atatürk’ün kurduğu bir partiye yakışmadığını düşündüğümden yıllardır mücadele ediyorum. Genel Başkanımız il başkanlığı seçimleri bittikten sonraki süreçte ‘’Adaylar belirlenirken eşit temsil imkânı sağlanmalı’’ diyerek fermuar sisteminden bahsetti. Geldiğimiz noktada elbette tüzük kurultayından çıkacak sonucun beklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Her iki genel başkan adayının da samimi olup olmadıklarını tüzük kurultayında göreceğiz. 80 milyonluk bir ülke nüfusunun 40 milyonu kadın. Elbette CHP gibi bir partide en az 40 kadın il başkanı olması gerekirken sadece 3 tane olması partimizin ilerlemesine de engeldir. Kadın sayısını artırmak için mücadelemize devam ediyoruz.

Sevinç Soyer Yazgan / CHP Uşak İl Başkanı