CHP, yürürlüğe giren 'sansür yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürüyor

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 'sansür yasası' CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülüyor. Tuncay Özkan, "Türkiye bu yasayla demokratik ligden düştü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, iktidarın "dezenformasyon mücadele", muhalefetin ve basın meslek örgütlerinin "sansür yasası" olarak tanımladığı kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

'GAZETECİLER KAPSAM DIŞI KALSIN DEDİK, YOK DEDİLER'

Hürriyet yazarı Hande Fırat'a konuşan CHP'li Özkan, “29. Madde konusunda kendileri bu suç tanımı nedeniyle ‘işlenemez suçtur’ diyorlar. ‘Neden getirdiniz bu yasayı?’ diyoruz, yanıt yok. ‘Bu maddede ceza üst sınırını üç yıldan iki yıla çekelim, tutuklu yargılama olmasın, katalog suç olmasın, gazeteciler ve sıradan yurttaş bu yasanın kapsamı dışına çıksın’ dedik, kabul etmediler" dedi. 

Özkan, Fırat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

“29. Madde başta olmak üzere sansürcü bütün maddeleri, basın kartını çaycıya, çorbacıya verip gazetecilere verdirmeyen, 84 milyon vatandaşımızın özel hayatını izleyen, dinleyen, gözleyen, depolayan, hukuku devre dışı bırakan maddeleri götüreceğiz.”

“Anayasa Mahkemesi hem Basın İlan Kurumu hem de İletişim Başkanlığı’nın yetkilerini kararlarıyla sınırladı. O kararlara karşı hülledir bu yasa. Anayasa Mahkemesi’nden ‘sansüre hayır’ demesini umuyorum.”

“Neyin dezenformasyon olduğuna dair bir tanımlama getirmiyorlar. Ama neyin suç olduğu belli: İktidara uymayan fikir açıklamak, yazmak, bunları yaymak suç.”

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın "yasanın siyasetle ilgisi olmadığını" söylemesini değerlendiren Özkan, “Mahir Ünal beni çok güldürüyor. Ufak at da kargalar yesin. ‘Yasanın yürürlüğünü seçim sonrasına bırakalım’ dedik, reddettiler. Siyasetin en karanlık yeri bu yasa” dedi ve “Türkiye bu yasayla demokratik ligden düştü. Bu yasanın mağdur edeceği her masumla sonuna kadar dayanışacağız" diye konuştu.

'SANSÜR YASASI' YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Meclis'te AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilen kanunun 29. maddesiyle Türk Ceza Kanunu'na "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ve hapis cezası eklendi. İlgili madde şöyle: 

“Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu ceza yarı oranında artırılacak."

- Yasaya göre, internet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alınacak. 

- Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. 

- İnternet haber sitesinin yasadaki hükme uymaması halinde Cumhuriyet Başsavcılığı 2 hafta içinde eksikliğin giderilmesini veya gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmesini internet haber sitesinden isteyecek. İstemin 2 hafta içinde yerine getirilmemesi durumunda Cumhuriyet başsavcılığı internet haber sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti amacıyla asliye ceza mahkemesine başvuracak. Mahkeme en geç 2 hafta içinde kararını verecek.

- Başvurunun kabul edilmesi halinde internet haber siteleri için sağlanabilecek resmi ilan ve reklam ile çalışanlarının basın kartına ilişkin hakları ortadan kalkacak. 

- Düzeltme ve cevap metni, yayının yapıldığı internet haber sitesinde ilk 24 saati ana sayfasında olmak üzere 1 hafta süreyle yayımlanacak.  (HABER MERKEZİ)