CHP ve mimarlardan mezarlıktaki ağaç kesimine tepki: Akıl tutulması

Düzce Belediyesi’ne ait Şehir Mezarlığı'nda çevre düzenlemesi adıyla yapılan ağaç kesimine vatandaşlardan, CHP’den ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden tepki geldi: "Doğal varlıklardan elinizi çekin."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Düzce Belediyesi’ne ait Şehir Mezarlığı’nda çevre düzenlemesi adıyla çok sayıda ağacın köklerinden kesildiğini duyurdu.

Tepkiler sonucu durdurulan ağaç kesiminin devam ettiğini ve mezarlık içerisindeki yeşil alanın katledildiğini belirten şube başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Doğal varlıklarımızdan elinizi çekin, insanların nefes alanlarına en çok ihtiyaç duyduğu bu günlerde kamu eliyle ağaç katliamı yapılması akıl tutulmasıdır. Kültür yoksunu, doğa düşmanı bu anlayış, yaşam alanlarımızı, nefes alanlarımızı ve geleceğimizi yok etmektedir” dedi.

‘DÜZCE BELEDİYESİ MEZARLIKTAKİ YEŞİL KATLİAMA ACİLEN SON VERMELİDİR’

Düzce’de yaşayan vatandaşların, Düzce Belediye Başkanı ve yetkililer hakkında kamu davası açılması talebiyle Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Candan şunları kaydetti:

“Belediye yetkilileri, ağaçların çürük olduğunu iddia ederek kesim işini de bir firmaya vermişler. Vatandaşlar, uzmanlarınca herhangi bir araştırma yapılmadan, alandaki bütün ağaçların kesildiğini ifade ediyor. Alanda hangi ağaçların kesilmesi gerektiğine ilişkin detaylı bir analiz yapılmadığı ortadayken, ağaçların uzman olmayan kişilerce kesildiği de belirtiliyor. Kent merkezindeki yeşili korumakla görevli Düzce Belediyesi mezarlıktaki yeşil katliamına acilen son vermelidir. Doğa düşmanı bu zihniyet nedeniyle kent merkezinde yeşil alan olarak kalan mezarlıklarda ağaç katliamı yapılmaktadır. Bu katliamın sorumluları yargı önünde hesap vermelidir”

MEZARLIKTAKİ AĞAÇLAR MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

CHP Düzce İl Başkanlığı, ağaç kesim ihalesini alan firmanın yarattığı tahribatın fotoğraflarını paylaşırken, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, Düzce Şehir Mezarlığı’nda toplamda kaç ağacın kesildiğini, söz konusu kesim işinin hangi gerekçeyle gerçekleştiğini sordu.

‘SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?’

Tanal ayrıca ağaç kesiminden dolayı tahrip olan, zarar gören mezarların sayısına ilişkin bilgi talep etti. Tanal, Bakan Kurum’a “Düzce Şehir Mezarlığı’nda kesilmemesi gereken ağaçların katledilmesi, ağaç kesim işlemi ile birlikte mezarların tahrip edilmesi ile ilgili sorumlular hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?” sorusunu yöneltti.

Yakınlarına ait mezarların tahrip olduğuna dair vatandaşların ilettiği şikâyetlere değinen Tanal, “Düzce Şehir Mezarlığı’nda gerçekleştirilen ağaç kesiminden dolayı zarar gören, tahrip olan mezarların onarımına ilişkin Bakanlığınızca bir çalışma yapılacak mıdır?” diye sordu. (DUVAR)