CHP ve İYİ Partililer 2 yaban keçisini kurtardı

CHP ve İYİ Parti, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Giresun’un Alucra ilçesinde yaban keçilerinin avlanması için yapılan ihaleye karşı dava açtı. Mahkeme ihaleyi iptal etti.

Google Haberlere Abone ol

GİRESUN - CHP ve İYİ Parti il teşkilatı, Alucra ilçesinde 26 bin liraya ihale edilen 2 yaban keçisinin avlanması için bakanlık tarafından yapılan ihaleye karşı çıktı. Yaban hayvanlarının da yaşama hakkı olduğunu ve av turizminin kamu yararından çok doğaya zararı olduğunu belirten partililer, Ordu 1.  İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Mahkeme, nesillerinin tehlikede olması nedeniyle bakanlık tarafından koruma altına alınan yaban hayvanlarının avlanma şartlarına vurgu yaptı ve ihalenin iptaline karar verdi. Mahkeme kararında, “Sayılarının olması gerekenden fazla artması nedeniyle tarıma, hayvancılığa ve ormancılığa zarar verdiklerinin tespit edilmesi hallerinde ve bu amaca hizmet edecek uygun yöntemler izlenmek suretiyle avlanabileceği, aksi halde koruma altındaki bu hayvanların turizm amacıyla avlanmasının Kara Avcılığı Kanunu'nun 4. maddesine aykırı olacağı göz önüne alındığında, davalı idare tarafından (söz konusu sahadaki yaban hayvanlarının sayılarına, bunların avlanmaya uygun olanlarının sayısına, avlanılması nedenlerine, avlanacakları sahalara ve avlanmanın sonuçlarına ilişkin ) bilimsel, somut ve kapsamlı araştırma ve tespitler yapılmadan, Giresun Güney Alucra- Devlet Avlağı mevkiinde yaşamakta olan iki adet yaban keçisi kotasının, av turizmi amacıyla 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri uyarınca açık teklif usulü ile avlattırılmasına ilişkin gerçekleştirilen dava konusu ihalede hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denilerek ihalenin iptaline karar verdi.

‘SEVİNDİRİCİ BİR KARAR’

İYİ Parti Giresun İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, mahkemenin kararını değerlendirerek, “İhalesi yapılıp avlanılmak istenen yaban keçilerinin de yaşam hakkının olduğu inancı ile ihalenin iptali istemi ile açtığımız davayı kazandık. Bu sevindirici bir karar. Umarım bu karar diğer bölgelerde turizm amacıyla katledilen hayvanların kurtulması için örnek olur” dedi. (DUVAR)

Etiketler Giresun dağ keçisi