CHP ve HDP heyeti Konya’da: Ciddi ihmaller zinciri olduğunu gördük

Konya’da 7 kişinin öldürüldüğü saldırıyı araştırmak için kente giden CHP ve HDP heyeti yetkililerle ve aileyle görüştü. HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki, “Ciddi ihmaller zinciri gördük” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Konya'nın Meram ilçesinde bir eve düzenlenen silahlı saldırıda dördü kadın 7 kişi öldürüldü. Katliam sonrası ateşe verilen evde Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu yaşamlarını yitirdi.

SOYLU: OLAY TÜRK- KÜRT MESELESİ DEĞİL

Daha önce de Kürt oldukları için saldırıya uğrayan Dedeoğlu ailesinin katledilmesiyle ilgili konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iki aile arasında 11 yıldır devam eden bir husumet olduğunu belirterek olayın Türk-Kürt meselesiyle ilgili olmadığını iddia etti.

10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Saldırıyla ilgili soruşturma başlatılırken Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasında, “Aynı aileden 7 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak aralarında olayı gerçekleştiren ve halen yakalama çalışmaları devam eden şüpheli dışında 10 kişi gözaltına alınmış olup adli işlemler devam etmektedir. Olayın iki komşu aile arasında 11 yıldır devam eden anlaşmazlık ve husumetten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Eylemin ırkçı nefret saikiyle işlendiğine dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

SİYASİ PARTİLER HEYET GÖNDERDİ

Saldırı sonrası aralarında CHP, HDP ve DEVA Partisi'nin olduğu çok sayıda siyasi parti katliamının yapıldığı Konya’nın Meram ilçesine heyet gönderdi.

CHP’nin Konya’ya gönderdiği heyette bulunan Ankara Milletvekili Levent Gök, Konya Valisi Vahdettin Özkan ve Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç ile görüşerek saldırıya ilişkin bilgi aldıklarını söyledi.

Gök, kendilerine aktarılan bilgiye göre iki aile arasında yıllardır husumet olduğunun ifade edildiğini aktardı.

Gözaltına alınan 10 kişinin saldırıyı gerçekleştirdikleri iddia edilen aile üyeleri olduğunu belirten Gök, aranan 1 kişinin de karşı aile üyesinin yakını olduğu bilgisinin paylaşıldığını dile getirdi.

'ÖLENLERİN YAKINLARI YALNIZ BIRAKILDIKLARINI DÜŞÜNÜYOR'

Saldırıyı gerçekleştiren kişinin hala arandığını söyleyen Gök, aile ile yaptıkları görüşmeyi ise şöyle aktardı:

“Saldırıda ailenin yurtdışında olan oğlu o anda evde olmadığı için kurtuluyor. Bu olay Türkiye’de büyük bir travma yarattı. Özellikle katledilen ailenin Kürt kökenli olması, tehditler aldıklarını söylemelerine rağmen katliamın önlenememiş olması ölenlerin yakınları tarafından 'etnik kökenden dolayı ilgilenilmedi' düşüncesini hakim kılıyor. Sahipsiz bırakıldıklarını düşünüyorlar. İnsanlarımız etnik kökenlerinden dolayı saldırıya uğradıklarını düşünüyor. Ülkede yaşayan yurttaşların bir kısmı eğer etnik kökenlerinden dolayı saldırıya uğradıklarını düşünüyorsa devleti yönetenlerin şapkasını önüne alıp düşünmesi gerek. Türkiye’yi kutuplaştıran siyaset dili, özellikle iktidarın söylemleriyle oluşan kutuplaşmalar, artık Türkiye’de insanların kendilerini ayrışmış hissetmelerine neden oluyor.”

Gök ayrıca, cenaze töreninde bir aileden 7 ferdin aynı anda toprağa veriliyor olmasının çok acılı bir manzara olduğunu söyledi.

'CİDDİ BİR İHMALLER ZİNCİRİ VAR'

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın yer aldığı HDP heyeti de Konya’da cenaze törenine katıldı, saldırı hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Heyette bulunan HDP Batman Milletvekili avukat Mehmet Rüştü Tiryaki, saldırıya ilişkin Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve emniyet yetkileri ile yapılan görüşmelerde olayla çok yakında ilgilendiklerini, saldırıyı açığa çıkarmak için çalıştıklarını ifade eden mesajlar verildiğini söyledi.

Tiryaki katliamı gerçekleştiren şahısla ilgili de, “Gözaltına alındığını söyleyen de var hala firari olduğunu söyleyen de. Fakat zanlının kim olduğu Dedeoğlu ailesinin evine yaptırdığı kamera sayesinde tespit edilmiş durumda. Ama burada sorun; cinayetin göz göre göre gelmesi. Bu insanlar 12 Mayıs’ta saldırıya uğruyor; bu ırkçı saldırıyı gerçekleştiren kişilerin bir kısmı tutuklanıyor ama sonrasında serbest bırakılıyorlar. Ciddi bir ihmaller zinciri olduğunu gördük. Hepimiz bu olayın takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.

'ÖNCEKİ SALDIRININ İFADELERİNİ OKUSUNLAR IRKÇI SALDIRI MI DEĞİL Mİ ANLARLAR'

Yetkili makamlardan yapılan açıklamalarda katliamın ırkçı saldırı olmadığı söylemlerine de tepki gösteren Tiryaki, “Sadece 12 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen saldırı sonucunda resmi savcılık kayıtlarındaki ifadeleri okusunlar; o zaman saldırının ırkçı saldırı olup olmadığını anlarlar. Savcılıkta saldırının ‘ırkçı’ olduğuna dönük ifadeler zaten var. Kaldı ki saldırıya uğrayan ailenin defalarca tehdit aldıklarını belirten açıklamaları var” ifadelerine yer verildi.

'YAN YANA 7 TABUT: HİÇBİR VİCDAN SAHİBİ YOK Kİ BU TABLODAN ETKİLENMESİN'

Dedeoğlu ailesinden 7 kişinin toprağa verildiği cenaze töreninin “büyük acılar” içinde yapıldığını dile getiren Tiryaki, şöyle konuştu:

“Vicdan sahibi hiçbir insan yoktur ki aynı aileden 7 kişinin yan yana gömülmesinden etkilenmesin. Gerçekten çok acı ve dramatik bir sahneydi. Bir aile neredeyse tamamen yok edildi. Kalanlar çok büyük bir acı çekiyor. Cenazeye katılan herkes bu tablodan çok etkilendi. Bu acılar umarım herkesi ortaklaştırır. Yaşamını yitiren ailenin yakınlarına bir iyilik yapmak istiyorsak bu ırkçı nefret söylemlerinin ortadan kaldırılması için mücadele etmek lazım.”