CHP Urfa karıştı: Başkanlar isyan etti, iki ilçede dört CHP bürosu oldu

CHP’nin, Urfa İl Başkanlığı’na kayyım ataması sonrası üç ilçe başkanı kendilerinin görevden alınması kararını kabul etmedi. İki ilçeye atanan iki başkan çareyi kendilerine yeni büro açmakta buldu.

CHP'nin Karaköprü'deki eski ilçe bürosu (üstteki), CHP'nin Ceylanpınar'daki yeni bürosu (en sağda)
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Cumhuriyet Halk Partisi’nin Urfa il yönetimine kayyım ataması sonrası partinin ilçe teşkilatlarında bölünmeler yaşandı.

Hali hazırda göreve devam eden ilçe başkanlarının yerine yeni isimler atandı. Ancak Karaköprü ve Ceylanpınar ilçe yönetimi görevden alınmayı kabul etmedi. Yerlerine atanan isimler de çareyi, yeni bir CHP bürosu açmakta buldu.

BİR İLÇEDE İKİ CHP TABELASI

CHP Genel Merkezi tarafından Urfa İl Başkanlığı'na Ferhat Karadağ atandı. İl teşkilatını seçime götüremeyen Karadağ, beş ilçe başkanını görevden alarak yerine yeni isimler atadı. Bu atamalar sonrası Karaköprü ve Ceylanpınar ilçe teşkilatı görevi bırakmayınca, bu ilçelerde ikişer CHP bürosu oldu.

Suruç’ta ise yerine kayyım atanan ilçe teşkilatı, genel merkez tarafından bildirim gelmediğini belirterek yönetimi kayyıma teslim etmedi.

‘ATANMIŞLARIN SEÇİLMİŞLERİ ALMA YETKİSİ YOK’

Urfa İl Başkanlığı tarafından görevden alınan CHP Karaköprü İlçe Başkanı Yusuf Ziya Ural, kendisine herhangi bir yazı gelmediğini belirterek görevini sürdürdüğünü açıkladı. Konuya ilişkin konuşan Ural “Normalde geçici kurul heyetinin, ilçe başkanlarını görevden alma yetkisi yok. Bize ulaşan herhangi bir bildirim de yok. Bazı ilçelere WhatsApp üzerinden yazı atılmış, bize oradan da bir şey ulaşmadı. Bu, ana muhalefet partisi… WhatsApp üzerinden gönderilecek bir yazı ile istifa olmaz. Yazının tarafımıza tebliğ edilmesi gerekiyor. Bu yazı bana ulaşmadı, nasıl beni görevden alacaklar?” ifadelerini kullandı.

Parti tüzüğüne işaret eden Ural “Atanmışların, seçilmişleri alma yetkisi yok. İl yönetiminin aldığı karara göre, 20 günden fazladır görevimizin başındayız, devam ediyoruz” dedi. Ural ayrıca açılan diğer parti bürosunun usulsüz olduğunu belirterek seçim kurulu ile görüşeceğini ifade etti.

‘GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ’

Ceylanpınar’da da Fethi Yamaç’ın görevden alınarak yerine Yusuf Çağra’nın getirilmesi ilçe teşkilatını ikiye böldü. Görevden alınan Fethi Yamaç, görevine devam ettiğini belirtti.

Fethi Yamaç da kendilerine bir yazı gelmediğini belirterek şunları söyledi: "Görevimizin başındayız. Genel merkez tarafından bize yazı geldiğinde, gerekeni yaparız. İlçede yeni bir ilçe teşkilatı daha açıldı. Biz gerekli yerlere bildirimleri yaptık, o konuyla ayrıca ilgileneceğiz."

‘ÖNCEKİ İLÇE BAŞKANI KENDİSİNE AİT OFİSTE OTURUYOR’

CHP Ceylanpınar İlçe Başkanı olarak atanan Yusuf Çağra, ise Fethi Yamaç’ın aksine kendisinin görev başında olduğunu vurguladı. Çağra konuyla ilgili şunları söyledi: “Partim için elimden geleni yapacağım. Amacımız, misafirlerimizi daha güzel bir yerde ağırlamaktı. Kendi partimize ait tapulu binamız var. Fiziki yapısı uygun olmadığı için daha temiz ve düzgün bir yerde insanları ağırlamak istedik ve yeni bir yer açtık. Benden önceki ilçe başkanı da aynı yeri kullanıyordu. Önceki ilçe başkanımız da kendisine ait ofisinde oturuyor. Şu an aktif değil. Dışarıda herhangi bir tabela yok. Oturduğu masanın arkasında genel başkanın ve CHP'nin fotoğrafı var, o da kendi inisiyatifidir. Şu an Ceylanpınar'da görevi almış durumdayım.”

‘KARAR YOK HÜKMÜNDE’

Görevden alınan Suruç İlçe Başkanı Servet Gören ise “CHP Şanlıurfa İl Geçici Kurulu, şubat ayından bu yana 45 gün süresi dolduğu halde il kongresi yapmamıştır. Bu durum hem parti tüzüğüne hem siyasi partiler kanununa aykırıdır. Bu bağlamda 45 günlük süre dolduğunda herhangi bir atama yapamaz. İl kayyumu Ferhat Karadağ ve kayyum heyeti, kanunları çiğneyerek atama yapıyor. Biz Suruç ilçe yönetimi olarak bu kararın yok hükmünde olduğunu belirtmek istiyoruz. Bizleri ancak MYK görevden alabilir” dedi.

Öte yandan bundan birkaç ay önce geçici il yönetim kurulu, Haliliye ilçe yönetimini de görevden aldı. Ancak görevden alınan İbrahim Halil Alagöz, bu atamayı yargıya taşıdı. Ankara’da görülen davada mahkeme, CHP Haliliye teşkilatına tedbiren Recep Çiftçi'yi, Şafak Atmaca'yı, Ahmet Doğan'ı ve İlyas Kırmızı’yı çağrı kurulu olarak atadı. Heyet, bir ay içinde genel kurula gidecek.

Etiketler CHP Urfa kayyım