CHP: Ukrayna’dan kontrolsüz gıda ithalatı yerine çiftçiye destek verin

CHP’li Gürer, Ukrayna'dan yapılacak tarım ürünleri ithalatında sertifika ve belge zorunluluğunun kaldırılmasının risk yaratacağı uyarısında bulunarak, "GDO'lu ürünler için de kapı aralandı" dedi

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ukrayna'dan yapılacak tarım ürünleri ithalatında resmî sertifika ve belge zorunluluğunun kaldırılması kararını değerlendirdi.

Ukrayna’dan kontrolsüz gıda ürünleri ithalatının risk oluşturulabileceğini ifade eden CHP’li Gürer,
“Görünürde gıda açığımız nedeniyle ithal ürün gelişinde kolaylaştırıcı bir düzenleme sağlandı. Aynı zamanda da GDO’lu ve bakanlıkça uygun bulunmayan ürünler için de kapı aralanmış oldu. Bu karar Ukrayna’dan her koşulda ithal gıda ürününe gereksiniminizi göstermesi açısından dikkat çekicidir. Kendi kendine yeten ülkemizin ithal mecburiyetine düşürülmesinin de somut yansımasıdır. Ukrayna kontrolsüz gıda ürünleri gıda da riskleri arttırabilir” dedi.

 ‘ÇİFTÇİLERE DESTEK VERİN’

Tarım ürünlerinde sorunun artmaya devam ettiğini, Ukrayna’dan kontrolsüz gıda ürünü girişine izin verilmesi yerine çiftçilere destek verilmesi gerektiğini anlatan Gürer, şöyle konuştu:

“Dünyada buğday fiyatları artmaya devam ediyor. 200 milyon ton buğday döngüsü olan dünyada 60 milyon ton ürün yalnız Ukrayna ve Rusya’dan ithal ediliyor. Sorunun, savaşın devamı halinde hangi boyuta evrileceği de görülür. Ekmek için ilk aranan buğday; ülkemiz bu bağlamda acil önlem alması gereken ekimi yaptı, mayıs ayında hasadı başlayacak. Çiftçi gübresiz ekim yaptı. Gübre fiyatları birkaç günde yükselişe geçti. Üst gübre için destek sağlanamıyorsa mayıs ayında açıklanacak taban fiyat hemen açıklansın. Çiftçi memnun kalırsa gübre alır atar. Rekolte olumlu gelişir. Dışa bağımlılığımız azalır. Çözümü kendi çiftçimizde, toprağımızda arayalım.”

'ZEYTİNCİLİĞİN ÖLÜM FERMANI'

Gürer, zeytin ağaçlarının bulunduğu alanların maden aramalarına açılmasını da eleştirdi.
Gürer, iktidara “Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelen yerde madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve tesisin inşasına izin verilmesi yönünde bir düzenleme yapıldı. Bu, zeytinciliğin ölüm fermanıdır. Soruyorum: Zeytincilik yapılan bölgelerin Cumhur İttifakı'na mensup milletvekilleri bunu içlerine sindiriyorlar mı? Yine, bölgede Cumhur İttifakı'nın il, ilçe başkanları bunu içlerine sindirebiliyorlar mı? Daha önce Mecliste böyle bir teklif için denemeler yapıldı, ortak tepkilerle kanun teklifi olarak Meclise getirilmedi. Yönetmelikle ilgili verilen bu karara itirazları yok mu sayacağız?” diye sordu.