CHP, Sinovac sözleşmesi açıkladı: 'Aracı firma yok' diyenler yalan söylüyor

CHP Sözcüsü Öztrak, AK Parti'nin çizgi film videosuyla ilgili, "AK Parti 'Yalan Üretim Merkezi' prodüksiyonu bu yapımın gişesi çok zayıf kaldı" dedi. Sinovac aşısı ithalatına ilişkin belge açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Faik Öztrak, AK Parti tarafından CHP ile ilgili 'Yalan Üretim Merkezi' adıyla yayınlanan ancak daha sonra silinen animasyona karşı basın açıklaması düzenledi. Öztrak toplantıda, Çin'den Sinovac aşısı getirilmesine ilişkin bir sözleşme paylaşarak, Keymen İlaç'ın ithalatçı firma gözüktüğünü söyledi.

“Bugünkü basın toplantımız, randevusu alınmış bir toplantıdır” diyerek sözlerine başlayan Öztrak “Animasyonlu yalanlara karşı, hakikatleri paylaşmak için yapılan bir toplantı. Bu nedenle bu toplantı sonunda soru almayacağım. Yalanla kurulan her şey, zamanla yıkılır…” derler. Hep söylüyoruz, hakikatlerin er geç ortaya çıkmak gibi bir huyu var” dedi.

CHP’li Öztrak’ın açıklamasında öne çıkan başlar şöyle oldu:

ŞECAAT ARZEDERKEN SİRKATLERİNİ Mİ SÖYLEMİŞLER: Ülkeyi yönetme kabiliyetini yitiren, gerçeklerden kopan, milleti unutan, söyleyecek sözü kalmayan, vatandaşın sorunlarına çözüm üretemeyen, Erdoğan Şahsım Hükümeti, şimdi çareyi çizgi film üretmekte arıyor. Çarşamba günü vizyona giren bu yapımın müellifi kim? İmzasını nasıl atmış, kendini nasıl tanıtıyor” diye baktık; AK Parti’nin isim ve logosu var, altında da “Yalan Üretim Merkezi” yazıyor… Tesadüf mü, tevafuk mu… Yoksa “Şecaat arz ederken sirkatlerini mi söylemişler…” Bunu milletimizin takdirine bırakıyoruz. AK Parti Yalan Üretim Merkezi prodüksiyonu olan bu yapımın gişesi çok zayıf kaldı. Bu işi, yalanı gerçek gibi anlatan popülist siyasetin, ülkemizdeki baş mümessili Erdoğan Şahsım Hükümeti’ne bırakalım. Biz, milletimizin gerçeklerine ses olmaya devam edelim.

'5,7 MİLYON EV GENCİ'

MİLLETİMİZİN 241 MİLYAR DOLARINI HEBA ETTİĞİNİZ YALAN MI? Şimdi metal yorgunu, popülist, gerçek ötesi olduğunu kendi itiraf eden, yalanı doğru gibi anlatan Erdoğan Şahsım Hükümeti’ne soruyoruz: 2013’te 958 milyar dolara çıkan milli gelirin, tek adam vesayet rejiminin düğmesine basmanızla birlikte tepe taklak aşağı gittiği, 2020’de 717 milyar dolara düştüğü yalan mı? Tek adam hevesinizin peşinde Milletimizin 241 milyar dolarını heba ettiğiniz yalan mı? Saray’a bağlı Türkiye İstatistik Kurumu’nun elimdeki bülteninde yer alan verilerden yaptığımız hesaplamalara göre; ülkede gerçek işsiz sayısının, sadece bir yılda 2 milyon 918 bin kişi arttığı, 10 milyon 219 bin kişi olduğu yalan mı? 15-29 yaş arasında her üç gençten birinin taşı sıksa suyunu çıkaracak 5,7 milyon evladımızın “Ev genci” olarak anasının babasının eline baktığı yalan mı?

REKTÖRLÜK BÜYÜKELÇİLİK KOLTUKLARINI ULUFE GİBİ DAĞITTIĞINIZ YALAN MI? 19 yıldır yönettiğiniz, daha doğrusu yönetemediğiniz ülkemizde; ev genci sayısının dünya üzerindeki 83 ülkenin, toplam işsiz sayısının ise 107 ülkenin nüfusunu geçtiği yalan mı? İnsanlara iş bulmak şöyle dursun, son iki yılda işi gücü olan 2 milyona yakın vatandaşımızın işini gücünü kaybettiği yalan mı? Yoksa, ana babaların bin bir emekle okuttuğu 1 milyonu aşkın üniversite mezunu gencimiz işsiz gezerken, Genel Merkezinizdeki ofis boyların milyonluk arabalarda, burnuna pudra şekeri çektiği mi yalan? Millet inim inim inlerken, rüşvetten aklanmamış makaracı eski bakanınızı, Prag’a Büyükelçi atadığınız mı yalan? Yine hakkında rüşvet iddiaları olan, 15 Temmuz darbesinin en önemli isimlerinden birinin kardeşi olan şahsı, Hollanda’ya büyükelçi yaptığınız mı yalan? Mütekait Milletvekillerinize, arpalığa çevirdiğiniz büyükelçilik, rektörlük koltuklarını
Ulufe gibi dağıttığınız yalan mı? Yoksa, vatandaş avucuna “iş, aş” yazıp canına kıyarken, “Türkiye’de yoksulluk sorun olmaktan çıktı” diyebilen, eski Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanınızın, görevden almanızın üzerinden 15 gün geçmeden, 40 bin lira aylıkla bir şirketin yönetim kuruluna atandığı da mı yalan?

BUNLAR ÖNCE AMPÜLÜ PATLATTI, DEĞİŞTİRMEYİ YASAKLIYOR: TÜİK’in açıkladığı verilere göre” diyoruz; çünkü bağımsız akademisyenlerin hesaplamalarına göre vatandaşın yaşadığı hayat pahalılığı, TÜİK’in gösterdiğinin en az iki katı. Bilim insanları neyi nasıl hesapladıklarını açıklıyorlar: Yöntem belli, TÜİK’in ağırlık setini kullanarak, sahadan kendi topladıkları verilerle enflasyonu hesaplıyorlar. Ama bakıyoruz dün akşam Bakan çıkıyor; “Bilim insanları hakkında suç duyurusunda bulunduk” diyor. Bunlar önce ampulü patlattılar, sonra da ampulü değiştirmeyi yasaklıyorlar. “Ampulü bırak, filme bak filme!” deyip, milleti karanlıkta bırakmak istiyorlar. TÜİK’in makyajlı rakamlarıyla bile, Türkiye dünya enflasyon liginde 2020 yılında, Uluslararası Para Fonu’na göre 17. sırada en güncel verilerle ise 14. sırada. Bu da mı yalan?

DIŞ BORÇ 130 MİLYAR DOLARDAN 450 MİLYAR DOLARA ÇIKTI: Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinde yer alan 2002’de 130 milyar dolar olan Türkiye’nin dış borcunun, 2020’de 450 milyar doları geçtiği de mi yalan? “Biz geldiğimizde her şey çok kötüydü” diye anlattığınız 2002 yılı sonunda, dış borcun milli gelire oranı yüzde 54 iken, bugün yüzde 63’e çıktığı da mı yalan? 2002’de 6,6 milyar TL olan vatandaşın kredi ve kredi kartı borçlarının bugün 847 milyar TL’ye çıktığı, Devr-i hükümetinizde; vatandaşın borçlarının 128’e, bu borçların milli gelire oranının da 2020 itibariyle 9’a katlandığı yalan mı?

İMAMOĞLU’NA ‘ELLERİ BAĞLI’ SORUŞTURMASI, ESKİ BAKAN PEKCAN ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK DOLAŞIYOR: İstanbul Belediye Başkanı, “Elini arkasına bağladı” diye inceleme başlatğınız, ama hakkında her gün bir yolsuzluk iddiası, her gün bir usulsüzlüğü ortaya çıkan eski Ticaret Bakanınız Ruhsar Pekcan’ın “Elini kolunu sallayarak” dolaştığı yalan mı? Bu ülkeden gri pasaport operasyonuyla Yurtdışına götürülen 804 vatandaşın olduğu yalan mı? Çizgi film çekip eğlenen AK Parti yöneticilerine, bir eli yağda, bir eli balda olan, saray efradına soruyoruz: Mersin’de dükkanını günlerce siftahsız kapatan sonunda oğluna “Beni affet” diye mesaj bırakıp bu dünyadan ayrılan kokoreççi Murat Gümüş mü yalan? Çin aşısıyla ilgili gerçekler konusunda bir belge sunacağız. Biz AK Parti gibi randevuları, çizgi film göstermek için değil, milletimizin gerçeklerini anlatmak için veriyoruz.

'KEYMEN İLAÇ İTHALATÇI GÖZÜKÜYOR'

ÇİN AŞISI SÖZLEŞMESİNDE YOK DEDİKLERİ 'ARACI FİRMA' VAR: Çin aşısıyla ilgili sözleşmenin bilgilerine ulaştık. Bu belgeye göre, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Sinovac şirketi ve Keymen İlaç San. ve Tic. AŞ ile bu sözleşmeyi imzalamış. 24 Kasım 2020 tarih ve 2020-991 numaralı sözleşme. Sözleşmenin yüklenici firmaları Sinovac Life Sciences Co. LTD. ve Keymen İlaç San. ve Tic. AŞ.Gümrük kayıtlarında da Sinovac aşılarında, bu şirket ithalatçı gözüküyor. Demek ki biz “Aracı firma var” derken doğru söylüyormuşuz, “Hayır, yok” diyenler de yalan söylüyormuş. Yüklenici firma korona virüsü aşısını, Devlet Malzeme Ofisi’ne KDV hariç 12 dolardan satmayı taahhüt ediyor. Söz verilen aşıların ilk partisi 31 Aralık 2020’de olmak üzere birer ay arayla, 20 milyon doz + 20 milyon doz + 10 milyon doz şeklinde teslim edileceği belirtiliyor. Böylece 2021 yılı Şubat ayı sonunda, toplam 600 milyon dolar karşılığında, 50 milyon doz aşının teslim edileceği sözleşmede hükme bağlanmış.

'KÖTÜ BİR SENARYOYLA ÇOK İYİ YÖNETMEN BİLE İYİ BİR FİLM YAPAMAZ'

ŞUBAT SONUNA KADAR TESLİM EDİLMESİ GEREKEN 50 MİLYON DOZ AŞI NEREDE: Ancak gümrük kayıtlarından 24 Mart 2021 tarihine kadar 25 milyon 113 bin 484 doz aşının teslim edilebildiği anlaşılıyor. Sağlık Bakanı da 13 Nisan 2021 tarihinde, Koronavirüsü Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Bu tarihe kadar, 26 milyon doz Sinovac aşısının tedariğinin gerçekleştirildiğini” açıklamıştı. Sağlık Bakanı 12 Nisan’da yaptığı açıklamada ise 4,5 milyon doz da Biontech aşısının ülkemize geldiğini söyledi. Yani toplasanız 29 milyon doz aşı yapar. Yapılan aşılar ortada, bugüne kadar Türkiye’de 14 milyonu birinci doz, 10 milyonu ikinci doz olmak üzere, küsuratları dahil 24,5 milyon doz aşı uygulandı. Elde topu topu 4,5 milyon doz aşı var. Bunu gören Bakan geçtiğimiz günlerde de, “Aşı tedarikinde önümüzdeki iki ay sıkıntı var” deyiverdi. Ama saraydan zılgıtı yiyince sert bir u dönüşü yaptı. Sorularımızı Hazine ve Maliye Bakanına soruyoruz: Tarihini, sayısını ve özet bilgilerini verdiğimiz bu sözleşme gereği, şubat ayı sonu itibariyle Türkiye’ye teslim edilmiş olması gereken 50 milyon doz aşı nerede? Şubat sonuna kadar teslim edileceği söylenen 50 milyon doz aşıdan, teslim edilmeyen 25 milyon doz aşı için hangi işlemi yaptınız? AK Parti film çevirmekten hoşlanabilir ama yine de biz üstümüze düşeni yapalım, uyaralım: “İyi bir yönetmen, iyi bir senaryoyla bir başyapıt üretebilir. İyi senaryoyla, vasat bir yönetmen sıradan bir film çıkarır. Fakat kötü bir senaryoyla, çok iyi bir yönetmen bile iyi bir film yapamaz.” Konuşmamın başından bu yana, 52 soru sordum. Film çekmeyi bırakın. Bu sorularımıza cevap verin. (DUVAR)