CHP seçim kurullarını acil AYM’ye taşıyacak

CHP seçim kanunu teklifinde seçim kurullarının kura yöntemi ile oluşturulması ve mevcut kurulların lağvedilmesini içeren 3 maddeyi ivedi bir şekilde Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – AK Parti ve MHP’nin ortak imzayla Meclis’e sunduğu seçim kanunu değişliği teklifinin bugün Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşması bekleniyor. CHP İstanbul Milletvekili, anayasa hukukçusu İbrahim Kaboğlu, seçim güvenliğini zedeleyecek olan seçim kurullarının oluşumu ile alakalı 3 maddeyi ivedi bir şekilde Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini söyledi.

Kaboğlu, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen seçim kanunu değişikliği teklifi üzerine basın toplantısı düzenledi.

Anayasa Komisyonu’nda aralıksız 18 saat süren çalışmadan sonra kabul edilen teklifin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin bugün tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Kaboğlu itirazlarını bir kez daha dile getirdi. Cumhur İttifakı partilerinin getirdiği teklifin kamu yararı veya seçim güvenliğini sağlamak bir yana, seçim hukukunun genel ilkelerine, demokratik hukuk devletinin gereklerine, Anayasa’nın amir hükümlerine çok yönlü olarak aykırılık oluşturduğunu belirten Kaboğlu maddelere dair de şu itirazları kaydetti:

SEÇİM BARAJI TAMAMEN KALDIRILMALI: Yüzde 7’ye çektikleri seçim barajı, 2017 değişikliği sonrası oluşan “tek kişilik yürütme”de yönetimde istikrar sorunu da kalmadığı için tamamen kaldırılmalıydı. Bugün yüzde 7 baraj, yüzde 10’nun baraj uygulamasının başlatıldığı tarihtekinden daha büyük bir oyu Meclis dışında tutacaktır. Barajın sembolik bir oranda düşürülmesi de bu değişikliğin “bir parti” için yapıldığının ispatıdır.

SEÇİM YASAKLARINA CUMHURBAŞKANI VE CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI EKLENMELİ: Partili Cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf tutulmasının, “Kişi+Parti+Devlet” birleşmesinin kanıtı ve sandığa vurulan kilit olduğunu dile getirdik. Başkaca kanunlardan bahsettiler, oysa açık bir şekilde Başbakan ibaresinin kaldırıldığı yerlere “Cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı yardımcıları” eklenmelidir. Fakat görmekteyiz ki bunu yapmaya cesaretleri yok, “Saray’dan” korkuyorlar. Yurttaşların vergileriyle, devletin olanakları ile seçim kampanyası yürütmekte ısrarlılar.

SEÇİM KURULLARINA GETİRİLEN KURA SİSTEMİ İLE MEVCUT KURULLARIN LAĞVEDİLMESİ ANAYASAYA AYKIRI: İl, ilçe seçim kurullarının oluşumuna ilişkin kıdem esasından vazgeçilmesi, kura usulüyle oluşturacak olması ve Ocak 2022’de oluşturulmuş seçim kurullarının 3 ay içinde lağvedilecek olmasının Anayasa’ya aykırılığını saatlerce anlattık. 70 yıldır uygulanan ve darbe dönemlerinde dahi değiştirilmeyen seçim kurullarının belirlenme usulünün değiştirilmesine haklı bir gerekçe de sunamamaları, seçim güvenliği konusundaki haklı kaygı ve sorularımızı beraberinde getirmektedir.

CHP’li Kaboğlu tüm uyarı ve itirazlara karşın teklifin bu şekilde yasalaşması durumunda Anayasa yargısında sonuç almaya çalışacaklarını söyledi, “Yurttaşlarımız bilsin ki, öncelikle teklifin, il ve ilçe seçim kurullarının kıdem esası yerine kura ile belirlenmesi ve halihazırdaki seçim kurullarının lağvedilmesi Anayasa’ya çok yönlü (37, 67, 79, 138,139) aykırı olduğu için bu ilgili maddeleri ivedilikle Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Bekaları için bu değişikliği yapanların ısrarı devam edecek olursa, özellikle seçim güvenliğini zedeleyecek olan seçim kurullarının oluşumu ile alakalı maddeleri ivedi bir şekilde Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Yurttaşlarımızın hukukunu her aşamada koruyacağız” dedi.

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu için kanunun Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra 60 gün süresi bulunuyor. CHP bu süre beklenmeden seçim kurulları ile ilgili düzenleme için en hızlı şekilde başvuru yapacağını duyurdu.