CHP sağlık meslek örgütleriyle görüştü: Meclis olağanüstü toplantıya çağrılacak

"Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine" ilişkin kanun teklifi hazırlığı başlatan CHP, meslek örgütlerinin görüşlerini iletmesi sonrasında Meclis'i olağanüstü toplantıya çağıracak.  

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, uzun süredir hem meslek örgütlerinin hem de TBMM'nin gündeminde.

Son olarak Konya'da Doktor Ekrem Karakaya'nın silahlı saldırı sonucu öldürülmesi, meslek örgütlerini de siyasetçileri de harekete geçirdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada konunun çözümü için Meclis’i işaret ederek olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.

CHP’DEN SAĞLIKTA ŞİDDETİ ÖNLEME KANUN TEKLİFİ

İktidar mensupları tarafından bu çağrısı karşılık bulmayan Kılıçdaroğlu, parti bürokratlarına ‘yeni bir düzenleme’ hazırlanması yönünde talimat verdi. CHP liderinin talimatı sonrası ilk adım atıldı.

Meslek örgütlerinin beklentisi olan "sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine" ilişkin kanun teklifi hazırlığı başlatan CHP, ilk olarak sağlık meslek örgütleri ile sendikalar ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile bir araya geldi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay başkanlığında TBMM’de gerçekleştirilen toplantıda sağlıkta şiddetin önlenmesi başta olmak üzere sağlık emekçilerinin sorunları masaya yatırıldı.

CHP’nin daveti üzerine yapılan toplantıya Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, Türk Hemşireler Derneği Başkanı Azize Atlı Özbaş, Kamu Diş Hekimleri Derneği adına Esna Öz, Ankara Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemur, Türk Diş Hekimleri Birliği adına Ahmet Tarık İşmen, Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Can Kirişçi, Hekim Birliği Genel Başkan Yardımcısı Neslihan Hatice Sütpideler, Aile Hekimleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Erdoğan, KESK- Sağlık Emekçileri Sendikası Mali Sekreteri Tayyar Özcan, Birleşik Kamu İş- Genel Sağlık İş Genel Başkanı Derya Uğur katıldı.

CHP heyetinde ise CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Ankara Milletvekilleri Gamze Taşcıer ve Servet Ünsal yer aldı.

CHP SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN ÖNERİLERİNİ İÇEREN RAPOR İSTEDİ

Yaklaşık iki saatlik görüşmede CHP’li heyet ile meslek örgütleri arasında sağlıkta şiddetin önlenmesi başta olmak üzere sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu, görüşler alındı.

Sağlıkta şiddetin önlenmesi için genel bir politika değişikliğine ihtiyaç olduğuna dikkat çekilen toplantıda, öncelikle sağlık çalışanlarının özlük haklarının verilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Görüşmede şiddetin önüne geçilmesi, sağlık çalışanlarının beyin göçünün engellenmesi hususlarında da ne gibi düzenlemeler yapılacağının üzerinde duruldu.

Sağlık meslek örgütlerinin beklentileri doğrultusunda yasa teklifi hazırlığını sürdüren CHP, toplantıda yer alan temsilcilerden önerilerin yer aldığı bir rapor sunmalarını istedi.

Sağlıkla ilgili ‘acil’ sorunların çözümü için büyük oranda sağlık meslek örgütlerinin önerileri ile şekillenecek olan kanun teklifinin kısa süre içinde tamamlanması amaçlanıyor.

‘MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRILACAK’

En geç 10 güne kanun teklifinin tamamlanması öngörülürken, CHP teklifin görüşülmesi ve yasalaşması için Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıracak.

Tatilde olan Meclis’in olağanüstü toplanabilmesi için Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı’nın çağrı yapması yeterli oluyor. Ayrıca üye tam sayısının beşte birinin yani 120 milletvekilinin imzanı taşıyan gerekçeli önergesiyle de olağanüstü toplantı çağrısı yapılabiliyor. 120 imza ile çağrı yapılması halinde TBMM Başkanı’nın bu istemi en geç 7 gün içinde yerine getirmesi gerekiyor.