CHP: ‘Müjde'den sonra doğal gaz 9 kez zamlandı

CHP’li Ahmet Akın, doğal gaza yapılan zamma tepki gösterdi. Konut zammının son yılların en büyük zammı olduğunu belirten Akın, sanayiye yapılan zamların da enflasyonu artıracağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- BOTAŞ, konutlarda kullanılan doğal gaz fiyatına yüzde 35, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz fiyatına yüzde 44,30 ve sanayide kullanılan doğal gaz fiyatına yüzde 50 zam yapıldığını duyurdu.

CHP Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, alınan zam kararına tepki göstererek açıklama yaptı. 1 Ocak’ta konut tarifesine yapılan yüzde 25 oranındaki zammın ardından bu yıl ikinci kez yapılan zamla birlikte konut tarifesindeki zam oranının yüzde 68,75’e yükseldiğini belirten Akın, “Temel bir hak olan ısınma hakkı yapılan bu zamlarla tamamen lükse dönüşmüştür. Saray iktidarının yaşanan uluslararası kriz ve Rusya ile Ukrayna savaşını gerekçe göstererek doğal gaza art arda yüksek oranda zam yapmaktadır. Avrupa’da uluslararası piyasada fiyatların artmasına karşın hiçbir ülke vatandaşına bu oranda zam yapmamaktadır” diye konuştu.

‘KONUT ZAMMI SON YILLARIN EN BÜYÜK ZAMMI’

AK Parti iktidarının Karadeniz’de doğal gaz bulunduğu müjdesini verdiği Ağustos 2020 tarihinden bu yana konutlara yapılan son zamla birlikte doğal gazın toplamda 9 kez zamlandığını belirten CHP’li Akın, “Konutlarda kullanılan doğal gaz tarifesine 1 ocak 2021’den itibaren haziran 2021’e kadar her ay yüzde 1’er ve 1 Temmuz 2021 tarihinde ise yüzde 12 oranında zam yapılmıştır. 2022 yılı içinde ise 1 Ocak’ta yüzde 25 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 35 oranında artış yapılmıştır. Buna göre müjdenin verildiği Ağustos 2020’den bu yana konut tarifesi toplamda yüzde 100 oranında zamlanırken faturalar ikiye katlanmıştır” diye konuştu.

İktidarın artışların faturalara yansımayacağını ifade ederek ve sonrasında konut tarifesine yüzde 35 oranında zam yaparak vatandaşları kandırdığını söyleyen CHP’li Akın, “Bugüne kadar konutlara yapılan zam oranını en fazla yüzde 25 oranında sınırlı tutulurken; 1 Nisan itibarıyla yapılan yüzde 35 oranındaki zam; son dönemde konut tarifesine yapılan en büyük zammı oluşturmaktadır. Son 5 yıl içerisinde; BOTAŞ tarafından her ayın başında doğal gaz satış tarifesine bir aylık dönemde yüzde 35 oranında yapılan bir zam bulunmamaktadır” dedi.

İktidarın yaptığı zamların ramazan ayı boyunca sofraların tadını kaçıracağını söyleyen Akın açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

VATANDAŞ KARA KARA DÜŞÜNECEK: Temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi henüz raflara yansımamışken doğal gaz tarifelerine yapılan fahiş zam iktidarın çelişkisini de ortaya koymaktadır. Zincir marketleri fırsatçılıkla suçlayan iktidar, uluslararası piyasalardaki artışı gerekçe göstererek asıl fırsatçılığı kendisi yapmaktadır. Vatandaşlarımız zaten ete, süte, şekere gelen zamlar nedeniyle ramazanda tenceresini nasıl dolduracağını bilemezken; doğal gaza gelen yüzde 35 oranındaki zammın ardından tenceresini nasıl kaynatacağını kara kara düşünecektir.

SANAYİYE ENERJİ ZAMLARI ENFLASYONU ARTIRACAK: BOTAŞ’ın doğal gaz sanayi tarifesine yılbaşından bu yana yaptığı yüzde 50 oranındaki ikinci zamla birlikte 1 Nisan itibarıyla doğal gaz tarifesindeki artış yüzde 125’e yükselmiştir. EPDK’nin de 1 Nisan itibarıyla yaklaşık yüzde 25 oranında zam yapmasıyla sanayi elektrik tarifesinde üç ayda yaşanan artış yüzde 185’e dayanmıştır. Enerjide sanayi tarifelerine yapılan söz konusu fahiş zamlar, tüm sektörlerde üretim maliyetlerini artıracağı için iğneden ipliğe bütün ürünlere zam olarak yansıyacaktır. Vatandaşlarımız bu zammı çarşı, pazarda ve marketlerde alışveriş yaparken de dolaylı olarak ödeyecektir. Saray iktidarının enflasyonla mücadele edildiği söylemine karşın enerji kalemlerine yapılan bu zamlar hayat pahalılığını daha da artıracaktır.

SANTRAL TARİFESİ ÜÇ AYDA İKİYE KATLANDI: BOTAŞ’ın yılbaşından bu yana elektrik üretim santrallerinin doğal gaz tarifesine dördüncü kez zam yapması yaz aylarında elektrik tarifesinde olası bir zam ihtimalini artıracaktır. Elektrik üretim santrali tarifesine 1 Ocak’ta yüzde 15; 1 Şubat’ta yüzde 14, 1 Mart’ta yüzde 18,3 ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 44,30 oranında zam yapılmıştır. Buna göre son 3 ayda elektrik üretim santrallerinin doğal gaz tarifesi yüzde 123 oranında zamlanmıştır. Başka bir deyişle Türkiye’de elektrik üretiminin kuraklık döneminde neredeyse yüzde 50’sini karşılayan doğal gaz dan elektrik üreten santrallerin tarifesi iki kattan fazla artmıştır. (DUVAR)