CHP 'kentsel dönüşüm' yasasının iptali için AYM'ye başvurdu

CHP, kentsel dönüşüm yasasının iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, kamuoyunda 'kentsel dönüşüm' yasası olarak da bilinen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurduklarını açıkladı. Günaydın, "Biz kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması, konut stokumuzun dayanıklı hale getirilmesi, kentlerimizin dirençli hale getirilmesi için çalışıyoruz. Ancak buralardan birilerinin rant üretmesini istemiyoruz" dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında başvuruya ilişkin şunları söyledi:

'KONUT DOKUNULMAZLIĞI İHLAL EDİLMİŞ OLUYOR'

"Kentsel dönüşüm Türkiye için son derece önemli. Çünkü ülkenin yerleşim yerlerinin neredeyse yüzde 80'inin deprem riski altında olduğu bir memleketten söz ediyoruz. Burada kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması, yapı stokunun dayanıklılığının arttırılması, kentlerin dirençli hale getirilmesi hayati bir sorumluluktur. Ancak bunu yaparken hem hukuka bağlı kalmak hem vatandaşın mülkiyet hakkına, etkili başvuru hakkına saygılı olmak gerekmektedir. Peki ne yaptılar? 9 Kasım 2023 tarihinde 6306 sayılı kanunda bazı değişiklikler yaptılar. Bu değişikliklerle, örneğin mevcut yapılaşmanın bulunduğu alanları rezerv alanı olarak ilan etme yetkisi 'Cumhurbaşkanlığı'na tanındı, yani 'Yürütme'ye tanındı. Eskiden rezerv alanları boş alanlara, uygun alanlara ilan ediliyordu. Şimdi sizin evinizin bulunduğu alanı rezerv alanı olarak Cumhurbaşkanı bir gece yarısı Resmi Gazete'de ilan edebiliyor. Arkasından size 90 gün içerisinde konutunu tahliye etmenize yönelik bir yazı geliyor, üstelik de o Tebligat Yasası'nın emredici hükümlerine uyulmadan yapılıyor. Polis zoruyla buralar tahliye edilebiliyor ve bunun plan süreleri, askı süreleri, itiraz süreleri, tümü genel hukuk ilkelerinden ayrıştırılan, yurttaş aleyhine olan bir yapıya dönüştürülüyor. Böylece konut dokunulmazlığı, mülkiyet hakkı, ölçülülük ilkesi, orantılılık ilkesi, etkili başvuru ilkelerinin tamamı ihlal edilmiş oluyor.

'BİRİLERİNİN BURALARDAN RANT ÜRETMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Arkadaşlar; 9 Kasım 2023 tarihinde yayımlanmış bu yasaya karşı 4 Ocak 2024 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Mahkemesi başvurusunu yapmıştır. Bir kez daha söylüyorum; biz kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması, konut stokumuzun dayanıklı hale getirilmesi, kentlerimizin dirençli hale getirilmesi için çalışıyoruz. Ancak buralardan birilerinin rant üretmesini istemiyoruz." (HABER MERKEZİ)