CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer: Üretici de tüketici de dertli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, çiftçilerin yaşadığı zor duruma dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. İktidarın tarım ve hayvancılık politikalarını eleştiren Özer, açıklamasında Ulusal Süt Konseyi ve Tarım Kredi Kooperatifi’ni de eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer ve beraberindeki heyet, çiftçilerin yaşadığı durumu dile getirmek için bir basın toplantısı düzenledi. Süt ve kırmızı et piyasasındaki kronik sorunları dile getiren Özer, Türkiye’nin yeniden üretebilen bir ülke olması için tarım ve hayvancılık konusunun dikkatle ele alınması gerektiğini söyledi. Et ve Balık Kurumu’nun yok edildiğini söyleyen Özer, Tarım Kredi Kooperatifi ve Ulusal Süt Konseyi’ne tepki göstererek çiftçilerin ve besicilerin büyük problemler yaşadığını vurguladı.

‘ÜRETİCİ DERTLİ, TÜKETİCİ DERTLİ’

"Kime dokunsanız bin ah işitiyorsunuz. Üretici dertli, tüketici dertli.’’ diyen Özer, ‘‘Ulusal Süt Konseyi 2021 Ocak ve Nisan ayındaki süt fiyatlarına yüzde 20 zam yapmış ancak 2019 Ocak ve aralık ayında süt fiyatlarına kuruş dahi zam yapılmazken girdi maliyetleri en az yüzde 60 artış göstermiştir" şeklinde konuştu.

Ulusal Süt Konseyi’nin oluşumunda liyakatsizlik olduğunu dile getiren Özer, ‘‘Konseyin yöneticileri hayvancılık yapmayan kişiler tarafından oluşturulmuştur. Liyakat her tarafta olduğu gibi burada da göz ardı edilmiş, böylesine önemli bir konu da ehil olmayan insanlara teslim edilmiştir’’ diyerek tepki gösterdi.

‘AMAÇ SADECE RANT’

Et Balık Kurumu’nun yerinde bugün beton bloklar yükseldiğini söyleyen Özer, "Siz tarım arazilerini imara açar, Türkiye’de piyasaları düzenleyen köklü kuruluşları yandaşlara peşkeş çekerseniz bu sonuç kaçınılmaz olacaktır. Bakın buradan söylüyoruz, sözleşmede tanınan süreler tamamlandığı gün özelleştirilen şeker fabrikalarının arazilerinde de bir bir beton bloklar yükselecek. Çünkü amaç üretmek değil. Amaç sadece ve sadece rant" dedi.

'İTHAL ETE 45 LİRA, YERLİ ÜRÜNE 32 LİRA'

Et ithalatını ve verilen fiyatları da eleştiren Özer; ‘‘Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olan Tareks şirketi üzerinden Et ve Balık Kurumu'na ithal edilen Bosna Hersek menşeili kemiksiz etin fiyatı 5,20 Euro’dan Türkiye’ye getiriliyor. Ağustos ayında EURO 8,7 TL civarındaydı. Yani ithal etin kilogramı 45 lira. Aynı dönemde yerli üreticinin ürününe verilen fiyat ise sadece ve sadece 32 lira. Bosna Hersek üreticisine 45 lira veren iktidarımız kendi üreticimize ancak 32 lirayı hak görüyor. Aradaki fark Türk üreticisinin cebine girmediğine göre sormak lazım, bu aradaki fark kimin cebine giriyor.’ diye sordu.

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ DE SÜT FİYATLARINI ELEŞTİRMİŞTİ

CHP’li Kocasinan İlçe Meclis Üyesi Orhan Karakoçluoğlu da belirlenen süt fiyatlarını eleştirmiş ve belirlenen yeni fiyatların ithalatın önünü açtığını dile getirmişti.
Karakoçluoğlu, ‘‘Süt fiyatı yüzde 21,73 artarak 2,30 TL/LT fiyattan 2,80 TL/LT ye yükselmiştir. Bu fiyatın süt yem paritesi olarak verileceği söylenen, tahmin edilen ve üreticinin de beklediği 1.4 ya da 1.5 paritesinin çok gerisinde kalarak parite 1.21 olmuştur. Parite 1.4 olsa 3,22 TL/LT olması gerekirdi. Parite 1.5 olsa 3,45 TL/LT olması gerekirdi" demişti.