CHP Kayseri Gençlik Kolları: Genciz biz işsiz, burssuz ve yurtsuz

Barınamayan öğrencilere destek için eylem yapan CHP Kayseri Gençlik Kolları üyeleri, "Genciz biz işsiz, burssuz ve yurtsuz. Bu soyguncu zihniyete karşı gençler kendi öyküsünü kendi yazacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Çağdaş Caner Koçak

KAYSERİ - Kayseri’de CHP İl Gençlik Kolları, barınama sorunu yaşan üniversite öğrencilerine destek amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı kız öğrenci yurdu önünde basın açıklaması düzenledi. Eylemde temsili bir yatak üzerine yazılan “Soyguncu KYK’ya son” yazısı yer aldı. Eyleme CHP İl Başkanı Ümit Özer’in yanı sıra CHP il yöneticileri de katıldı.

Basın açıklamasında konuşan CHP Kayseri Gençlik Kolları Başkanı Eda Albayrak, "Genciz biz işsiz, burssuz ve yurtsuz" dedi ve "Bu soyguncu zihniyete karşı bu gençler kendi kaderini kendi öyküsünü kendilerini yazacak" ifadelerini kullandı.

'İKTİDAR ÖĞRENCİYİ MÜŞTERİ GİBİ GÖRÜYOR'

Gençlik Kolları Başkanı Eda Albayrak, "sömürü düzeninin gençlerin hayallerini yıktığı ve umutlarını tükettiğini" belirterek; "Sömürünün; gençliği cenderesinde erittiği, yarınlarını, hayallerini, umutlarını tükettiği bu sistem yine iş başında" diye konuştu ve öğrencilerin mağdur edildiğini dile getirdi.

Öğrencilerden ücretlerin ‘Yatak Ücreti’ adı altında para toplandığını söyleyen Albayrak, "KYK yurtlarında kalan olan öğrencilere, okulların pandemi koşullarında online sisteme dönmesi ile yurt ücretlerini ödemeyi dayatan soyguncu zihniyet, ekim ayında başlayacak olan üniversiteler için ise barınma ücretini eylül ayında yatak ücreti adı altında istemektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gözünüze dizinize dursun” sözü hatırlatan Albayrak, "7 milyon öğrenci için 719 bin 567 yatak kapasiteli 769 KYK yurdu bulunan ülkede yaşanan mağduriyetler karşısında iktidar rejimi öğrencilere verilen 650 TL geri ödemeli burs için ise elinize dizinize dursun diyerek gençliğe verdiği değeri gözler önüne seriyor" ifadelerini kullandı.

İktidarın öğrencilerin barınma hakkını gasp ettiğinin belirten Albayrak, "Öğrenciyi müşteri gibi gören iktidar rejimi, Demirören gruplarına peşkeş çekilen kredilerin esamesini okumazken bugün yine bu ülkenin geleceği gençlerin en temel hakkı olan barınma hakkını gasp ediyor" şeklinde konuştu.

YÜCEL: AİLELER EV ARAMAKTAN YILMIŞ DURUMDA

Öğrencilerin barınma sorunuyla ilgili açıklama yapan İYİ Parti Kayseri Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Kazım Yücel de "Kayseri’de öğrenci yurtlarında yer sıkıntısı var, öğrenciler perişan" dedi.

Kayseri’nin 80 ile 100 bin arasında öğrenciye ev sahipliği yaptığını dile getiren Kazım Yücel, Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan öğrencilerin barınma sorununun Kayseri’de de ciddi boyutlarda olduğunu belirtti.

Yücel, "Bir önceki yıl pandemi dolayısıyla üniversiteler açılmadığı için bu problemler gündeme gelmedi. Daha önce birtakım cemaatlerin bu görevi üstlenmesinden dolayı bazı konuları hükümet onlara pas etmiş gibiydi. Fakat FETÖ denilen örgütün aradan çıkmasıyla üniversite öğrencileri devlete sırtını dayama ihtiyacı hissetti" diye konuştu.

Kayseri’de özellikle üniversite yerleşkesi çevresinde boş evin kalmadığını ve devlet yurtlarının da öğrencilere 10 bin, 20 bin gibi sıralar verdiğini aktaran Yücel, bu durumun aileleri tedirgin ettiğinin altını çizdi.

Yücel, “Aileler emlakçılardan ev aramaktan yılmış durumda. Ev sahipleri fiyatları tavan yaptırarak öğrencileri mağdur ediyorlar. Birkaç öğrenci toplanıp ev tutalım dediğinde fiyatlar daha da artıyor. Başka şehirden gelen öğrencilerin bu sorunu aşmaları mümkün değil” ifadelerini kullandı.

'100 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ OLAN KAYSERİ'DE YURT KAPASİTESİ 3-4 BİN'

Hükümetin şehirlerdeki ortalama öğrenci durumuna göre yurt tesis etmesi gerektiğini söyleyen Yücel, “100 bin üniversite öğrencisinin olduğu Kayseri’de toplam 3 bin, 4 bin kapasiteli yurtların olması demek, asgari ücretli bir aileye çocuğunu okumak için şehir dışına gönderme demektedir. Bu Kayseri’nin sorunu olmaktan da çıktı. Özellikle vekillerimize farklı şehirlerden benzer söylemler geliyor” dedi.