CHP iktidar için yerel yönetimlere yoğunlaştı

CHP, genel seçimlerde iktidar hedefi kapsamında yerel yönetimlere yoğunlaştı. Yerel yönetimlerle parti arasında koordinasyonu arttırmayı hedefleyerek yeni görevlendirmeler yapan CHP, yerel yönetimler politika belgesini açıklayacak ve kasım ayı içerisinde yerel yönetim çalıştayı düzenleyecek.

CHP'li belediye başkanları Anıtkabir'i ziyaret etmişti.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İstanbul, Ankara ve İzmir’in aralarında bulunduğu 11 büyükşehir belediyesini kazandığı 31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 18 ay geçti. Üç büyük şehrin kazanılmasının arından bu başarıyı genel seçimlere taşımayı hedefleyen parti, yerel yönetimlerin performansını artırmak ve belediyelerin ortak proje ve söylemde birleşmesini sağlamak amacıyla harekete geçti.

2023 yılında yapılması beklenen seçimler için yerel yönetimler ile parti genel merkezi arasında koordinasyonun güçlendirilmeyi hedefleyen CHP, bu kapsamda parti içerisinde yeni görevlendirmelere gitti. Genel seçime giden süreçte yerel yönetimlerin performansının ve başarılı projelerinin artırılmasını hedefleyen CHP’nin, önümüzdeki günlerde Yerel Yönetimler Politikası Belgesi’ni kamuoyuna duyuracağı ve kasım ayı içerisinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla ‘Yerel Yönetim Çalıştay’ı düzenleneceği öğrenildi. 

YEREL YÖNETİMLERE ÜÇ YENİ YARDIMCI ATANDI

CHP Genel Merkezi’yle yerel yönetimler arasındaki iş birliğinin arttırılması amacıyla hareket eden parti, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı bünyesinde yeni bir çalışma grubu oluşturdu.  
Öte yandan, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Seyit Torun’a yardımcı olması amacıyla Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ve Antalya Milletvekili Cavit Arı görevlendirildi. Parti içerisindeki atamalar CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun onayının ardından Torun’un imzasıyla gerçekleştirilirken çalışma grubunun ilk toplantısını önümüzdeki günlerde gerçekleştirileceği öğrenildi.

‘YEREL YÖNETİMLER POLİTİKASI’ HAZIRLANIYOR

CHP’nin iktidar olması halinde uygulanacak yerel yönetim politikalarının somut olarak belirlenmesi amacıyla çalışmalara başlayan parti ilk olarak gündemine Yerel Yönetimler Politikası Belgesi’ni aldı. Farklı paydaşların görüşlerinin alınarak yapılacak çalışmanın ardından hazırlanacak Yerel Yönetimler Politikası Belgesi’nin partinin yetkili karar organlarında onaylanacağı ve kamuoyuna duyurulacağı öğrenildi.

KILIÇDAROĞULU’NUN KATILIMIYLA ÇALIŞTAY

Öte yandan Yerel Yönetimler Politikası Belgesi çalışmaları kapsamında dünyadaki farklı ülkelerin yerel yönetim uygulamaları incelenerek kapsamlı bir rapor hazırlandı. Bu rapor kapsamında ilerleyen günlerde akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetim uzmanları, eski ve yeni belediye başkanlarının görüşlerinin alınacağı toplantılar düzenleneceği öğrenildi. 
Kasım ayı içerisinde CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Yerel Yönetimler Politikası Çalıştayı’nın gerçekleştirileceği öğrenilirken, belgenin hazırlanacak belediye kanunu teklifine de ışık tutacağı parti kaynakları tarafından ifade edildi.

‘İKTİDARA GELDİĞİMİZDE HANGİ ADIMLARI ATACAĞIMIZI HALKIMIZA SUNACAĞIZ’

CHP’nin yerel seçimlerde büyük bir başarı gösterdiğini belirten Genel Başkan Yardımcısı Torun, çalışmalarla ilgili verdiği bilgide, “Ancak milletin bu iradesini içine sindiremeyen iktidar, belediyelerimizin hizmetlerini engellemek için hukukun dahi çıkarak partizanca politikalar izliyor” dedi. 

İktidarın CHP’li belediyelere yönelik haksız ve hukuksuz adımlar attığını savunan Torun, iktidarın yeni yasal düzenlemelerle belediyelerin yetkilerini merkezde toplamak yönünde çalışma yaptığı duyumlarını aldıklarını belirterek şunları kaydetti: 

“Ancak belediyelerimiz tüm olumsuzluklara rağmen başarılı hizmetlerine devam ediyor. Bu hamlelerinde başarılı olamayan iktidarın, yeni yasal düzenlemelerle belediyelerin yetkilerini merkezde toplama hevesinde olduğunu yönünde duyumlar alıyoruz. Belediyeler devletin vatandaşa en yakın olan elidir. Onlar o eli kesmek istiyor ancak biz o eli güçlendirmek için adımlar atıyoruz. Bu kapsamda da Yerel Yönetimler Politikası çalışmalarına başladık. Bu çalışmamız tamamlandığında iktidara geldiğimizde yerel yönetimlerde hangi adımları atacağımızı madde madde halkımıza sunacağız. Burada belediye sayısının kaç olacağından, belediyelerin yetki, görev ve sorumluluk alanlarına ve bütçe kaynaklarına kadar somut bilgileri paylaşacağız.”

‘BÖLGE TOPLANTILARI DÜZENLEYECEĞİZ’

CHP bünyesinde yerel yönetimlere ilişkin oluşturulan çalışma grubuyla birlikte CHP’li belediyelerin başarılı projelerini arttırılması için çalışma yapacaklarını belirten Seyit Torun, “Kısa zaman içinde de tüm bu yerel yönetim çalışmalarımızla ilgili bilgilendirmede bulunmak, görüş ve önerileri almak, sahadaki durumu da yerinde görmek amacıyla ülkenin farklı noktalarında bölge toplantıları düzenlemeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.