CHP: Hukuk reformu değil hukuk deformu yaptılar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, iktidarın 18 senede hukuk reformu değil, hukuk deformu yaptığını söyledi. Parlamenter sisteme dönüşün istendiğine dikkat çeken Erkek, “Vatandaşta artık bu sisteme güvenini yitirmiş” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, iktidarın son günlerde dile getirdiği "hukuk reformu" üzerine basın toplantısı gerçekleştirdi. CHP Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Erkek, iktidarın 18 yılda hukuk reformu değil, hukuk deformu yaptığını savundu.

“Demokratik hukuk devletinin olmadığı bir yerde hukuk reformu yapılamaz” diyen Erkek,
“Demokrasi güçlü bir masaysa bunun ayakları yasama, yürütme, yargı ve basındır. Özgür basın üzerinde RTÜK ve basın ilan kurumu maalesef silah olarak kullanılıyor. Böyle bir anlayış hukuk reformu yapabilir mi? Cumhuriyet gazetesi davasının iddianamesini hazırlayan savcı, bugün hâkimler ve savcılar kurulu üyesi. Böyle bir hâkim ve savcılar kurulu varken hukuk reformu yapabilir misiniz? Gerçekten samimiyseniz gelin Anayasaya değişikliği yapalım. Hâkimler ve Savcılar Kurumunu yürütmenin vesayetinden kurtaralım” diye konuştu.

'YARGILANMA HAKKINI BİLE ORTADAN KALDIRDILAR'

Bireysel başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin 10 binden fazla hak ihlali kararı olduğunu ifade eden Erkek, şunları söyledi:
“Bireysel başvuru sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin 10 binden fazla hak ihlali kararı var. Bunlardan yüzde 55’i adil yargılanma hakkına yönelik. Adil yargılanma hakkının bu kadar ihlal edildiği bir ülkede hukuk reformu yapabilir misiniz? Bırakın adil yargılanma hakkını, yargılanma hakkını dahi ortadan kaldırdılar. Anayasa Mahkemesi, İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu ile ilgili “yeniden yargılama yapacaksın” dedi ama yerel mahkeme yapmadı. TBMM’de bekleyen fezleke sayısı bin 190. Milletvekillerimiz birer suç makinası olmadığına göre sistemde bir sorun var demektir.. Ortalama bir soruşturma dosyası 416 gün bekliyor. Sorunun kaynağı ve sebebi olanlar çözümün ortağı asla olamazlar."

'İNSANLAR PARLAMENTER SİSTEME DÖNMEK İSTİYOR'

Erkek, Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine güvenin azaldığını, parlamenter sisteme dönüşün istendiğine dikkat çekerek,
“Artı bir kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı bir araştırmada Türkiye’de en güvenilir kurum sıralamasında yargı 1.7 olarak karşımıza çıkıyor. Siyasi iklime göre hareket edip, karar veren yargıç ve savcıların da maalesef bunda rolü var. Sistemin yargıyı getirdiği nokta bu. Zaten bu sisteme de güven kalmadı. Bir araştırma şirketi geçerli oylar üzerinden yaptığı bir araştırmada güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönüş için yüzde 54.4 oranında bir talebin olduğunu ortaya koydu. Bir başka araştırma şirketine göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine memnuniyet yüzde 30. Vatandaşta artık bu sisteme güvenini yitirmiş” diye konuştu.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gülün “Bırakın adalet yerini bulsun isterse kıyamet kopsun” sözünü değerlendiren Erkek, “Zaten ülkede adalet yerini bulamadığı için kıyamet kopuyor. İnsanlar çöp konteynırlarda yemek arıyor, yargı bir silaha dönüşmüş. Ne kadar baskı kurarsanız kurun biz adaleti savunacağız” dedi.

'EKREM İMAMOĞLU YAZILI İFADESİNİ BUGÜN YARIN VERECEK'

Muharrem Erkek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik başlatılan soruşturmaya ilişkin verdiği bilgide, “İstanbul’un seçilmiş belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul halkının temsilcisidir. İstanbul’un hak ve hukukunu korumak için de mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir. İstanbul’un sınırları içinde olan bir projeyle ilgili olarak bir belediye başkanına sen mücadele etme, düşüncelerini yayma, halkı bilgilendirme demek çok trajikomik bir durum. Bu haksız hukuksuz soruşturmalar bize güç katar. Ekrem İmamoğlu, tarihe not düşecek ve gerçekleri vurgulayacak yazılı ifadesini de bugün yarın müfettişe gönderecektir” dedi. (DUVAR)