CHP Heyeti, Türk Psikologlar Derneği'ni ziyaret etti

CHP heyetinin Türk Psikologlar Derneği'ni ziyaretinde psikologların karşılaştığı sorunlar, talepleri ve meslek yasası konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Nazan Güneysu ve İstanbul Kadıköy Meclis Üyesi İpek Demirtaş, Türk Psikologlar Derneği'ni ziyaret ederek, psikologların karşılaştığı sorunları ve taleplerini dinledi.

Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, psikologların toplum sağlığı açısından kritik bir rol üstlendiğini ve mesleklerini icra etmelerini engelleyen sorunların varlığına dikkat çekti. Şahbaz, Psikologlarımızın mesleki haklarının korunması ve mesleklerini daha etkin bir şekilde icra etmeleri için gereken adımların atılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, eğitimsiz kişilerin "Psikolojik Danışman" gibi unvanlarla çalışmasının, mesleğin suistimal edilmesine yol açtığı ve danışanların istismar edilmesine neden olduğu vurgulandı. Psikologların genel sağlık sigortası kapsamında çalışma talepleri de gündeme getirildi.

Ziyaret sırasında, üniversite lisans mezunu olan psikologların meslek tanımı ve meslek yasasının eksikliği ön plana çıktı. Mevcut yasal düzenlemelerin, psikologların mesleki hak ve ihtiyaçlarına yeterli yanıt vermediği ve topluma verilen hizmetler açısından önemli bir risk taşıdığı dile getirildi. Ziyarette, Kredi Yurtlar Kurumu ve gençlik merkezlerinde "manevi danışmanlık ve rehberlik" adı altında yapılan uygunsuz atamaların da ele alındığı belirtildi. Dr. Şahbaz, "Psikolojik danışmanlık ciddi bir meslek dalıdır ve ehil olmayan kişilerin bu alanda faaliyet göstermesi kabul edilemez" şeklinde konuştu.

Özellikle deprem bölgelerinde olmak üzere, toplum ruh sağlığı hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı bünyesinde düzenli olarak verilmesi gerekliliği vurgulandı. Dr. Şahbaz, depremzedelerin psikolojik destek ihtiyacına dikkat çekerek, "Yaşanan bu büyük travma sonrası, insanlarımızın ruh sağlıklarının korunması ve iyileştirilmesi için psikologların etkin ve düzenli bir şekilde görev alması büyük önem taşımaktadır" diye belirtti ve Türk Psikologlar Derneğine deprem bölgelerinde yapıkları olumlu katkılardan dolayı teşekkür etti.

 

PSİKOLOG MESLEK YASASI GEREKLİ

Ziyaret sırasında Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Cem Şafak Çukur, psikologların mesleki zorluklarını ve karşılaştıkları engelleri aktardı. Psikologların mesleklerini icra etmelerini engelleyen yasal düzenlemelerin ve eksikliklerin ele alındığı toplantıda, psikologların haklarını güvence altına alacak bir meslek yasası gerekliliği vurgulandı. Psikologların mesleki haklarının korunması, mesleklerini etkin bir şekilde icra etmeleri ve toplum sağlığına katkıda bulunmaları için gerekli adımların atılması için çalışmaların devam edeceği vurgulandı.