CHP-DEM Parti görüşmesi: İş birliği teklifi yok, temas sürecek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in DEM Parti ziyaretinde öne çıkan gündem başlığı yerel seçimlerdi. İki parti arasındaki temasın devam etmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti’yi ziyaret ederek Eş Genel Başkanlar Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları ile bir görüşme gerçekleştirdi. Özel’e CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcıları Gökan Zeybek ve Gül Çiftçi; Bakırhan ve Hatimoğulları’na Eş Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Tiryaki ve Özlem Gündüz eşlik etti.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşme sonrasında CHP ve DEM Parti liderleri ortak açıklama yaparak müzakere ve diyalogun önemine değindi, bunun Türkiye demokrasisine sunacağı katkıya vurgu yaptı.

‘ALIŞILAGELMİŞ CHP GÖRÜŞMELERİNİ AŞAN BİR GÖRÜŞME’

Edinilen bilgiye göre görüşmede CHP heyeti, Türkiye’nin demokrasiye olan ihtiyacını, Kürt meselesini ve diğer tüm sorunları DEM Parti ile tüm boyutlarıyla konuşmaya ve tartışmaya açık olduklarını ifade etti. DEM Parti kaynakları daha önce gerçekleşen, alışılagelmiş CHP görüşmelerini çok aşan bir görüşme olduğunu ifade etti.

'YEŞİL SOL’UN 14 MAYIS SEÇİMİNDE EMEĞİ BÜYÜK'

14 – 28 Mayıs seçim sürecinin de değerlendirildiği görüşmede, Yeşil Sol Parti’nin seçim sürecinde en çok emek veren parti olduğu ifade edildi. DEM Parti heyeti, 14 Mayıs -28 Mayıs arasında atılan adımlara dair eleştirilerini de sundu.

İŞ BİRLİĞİ TEKLİFİ YOK, DEM PARTİ’NİN KRİTİK KONUMU BİLİNİYOR

Özgür Özel’in açık bir iş birliği teklifi yapmadığı görüşmede CHP heyeti, DEM Parti’nin yerel seçimlerdeki kritik konumunun farkında olduklarını dile getirdi.

İTTİFAK VE İŞ BİRLİKLERİNE ELEŞTİRİLER VAR, KARARI PARTİ KURULLARI VERECEK

DEM Parti yetkililerinin ittifaklara dair tabanlarından ciddi eleştiriler aldıklarını aktardıkları görüşmede, bölge bölge iş birliklerinin değerlendirilebileceği ancak kararın parti kurullarında tartışılarak verileceği ifade edildi.

'BU GÖRÜŞMELER TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİSİ İÇİN ÖNEMLİ'

İki partinin kurmayları da bu görüşmenin bir ilk ve ön görüşme olduğunu, bundan sonra da devam edeceğini ifade etti. Temasın sadece bu yerel seçimleri değil, Türkiye’nin 10 yıllarını ve demokrasisini olumlu etkileyecek görüşmeler olduğu vurgulanırken her iki partinin yetkilileri de 2028 seçimlerinin önemine vurgu yaptı. Kurmaylar iki parti yöneticilerinin de görüşmeden memnun ayrıldığını ifade etti.

CHP HEYETİ DEM PARTİ İSMİNİ BEĞENDİ

Görüşmede CHP heyeti partinin yeni ismi DEM Parti ismini çok beğendiklerini de söyledi.

CHP Genel Başkanı Özel’in ziyareti DEM Parti'nin 16 Aralık’ta yapılacak Parti Meclisi öncesinde gerçekleşti. Bu ziyaretin de ele alınması beklenen Parti Meclisi toplantısında Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılarının yerel seçimlere dair farklı senaryoları içeren sunum yapacağı aktarılıyor. Sunumda farklı partilerle iş birliği yapılması ve yapılmaması durumlarında alınması muhtemel sonuçlara dair projeksiyonlar ortaya konulacak.

DEM Parti PM’de olası iş birliklerine dair MYK’ya yetki verilmesi ya da görüşme heyetleri oluşturulması beklenirken seçim bölgelerine göre iş birliklerinin nasıl olabileceğine dair değerlendirmeler yapılabileceği ifade ediliyor.

CUMHUR İTTİFAKI VE İYİ PARTİ DIŞINDA TÜM PARTİLERLE GÖRÜŞÜLÜR

DEM Parti PM, sadece CHP ile değil, Cumhur İttifakı ve İYİ Parti dışındaki tüm partilerle görüşmeye hazır olduklarını ifade ederken önlerinde iki senaryo olduğunu anlattı.

Bunlardan birincisi; 81 ilde aday çıkarmak. Bu senaryonun hayata geçmesi halinde CHP ile iş birliği ihtimali ortadan kalkıyor. Bu durumda DEM Parti, CHP dışındaki muhalefet partilerini; sol - sosyalist partileri, Kürt partilerini, toplumsal muhalefeti kendi adayında ortaklaştırmak üzere çalışacak.

İkinci senaryo ise; kent uzlaşısı. Bir ilde CHP’nin adayında kent uzlaşısı varsa o uzlaşı esas alınacak ve CHP’nin adayı desteklenecek. Bir başka yerde, örneğin bir ilçede DEM veya diğer bir muhalefet partisinin kazanma iddiası varsa CHP’nin orada duyarlı olması, fedakarlıkta bulunması beklenecek. (HABER MERKEZİ)